„Iš patirties pastebėjau, kad nėra vadybos skirtumų pagal žmonių tautybę, yra geri vadovai ir blogi, nesvarbu, ar jie lenkai, lietuviai, slovakai ar latviai. Pavyzdžiui, Slovakijos bendrovėje „Novofruct“ esame laimingi, kad galėjome išsaugoti buvusią vadovybę, o „MisPol“ turėjome didelę vadybos krizę ir buvome priversti atleisti visą valdybą. Tuomet bandėme spręsti problemą su NDX žmonių iš Lietuvos pagalba, kurie ten išvykdavo ilgesniam laikui, Tačiau nesakyčiau, kad yra kažkokia bendra taisyklė, priklausanti nuo mentaliteto. Manau, Baltijos šalių gyventojų ir Lenkijos piliečių mentalitetas yra panašus.

Daug didesni mentaliteto skirtumai yra keliaujant labiau į Rytus, pavyzdžiui, į Ukrainą, arba į Vakarus ar Šiaurę, tai yra į Švediją ar Vokietiją, tai jau būtų kitas atvejis. Tiesa, NDX nagrinėjo galimybę įsigyti bendrovę Danijoje prieš keletą metų, tai buvo gera bendrovė, tačiau per brangi. Bet tikroji problema buvo ir mentalitetas – mes nematėme jokių galimybių sinergijai, ar potencialo, kurį galima būtų išgauti ir perkelti į Rytų Europą. Tik vienas iš (tos Danijos įmonės - DELFI) vadovų buvo nuvykęs į Prahą, galbūt į kažkokį bernvakarį, tačiau jie dažniau keliaudavo į Malaiziją ar Singapūrą, nei į Rytų Europą, ir nesuprato kaip mes čia gyvename“, - per vadovų konferenciją „Lūžio taškas“ Palangoje pasakojo I. Staškevičius.

Pasak jo, ir dabar įmonės „MisPol“ būklė yra pakankamai prasta, tačiau apie pasitraukimą iš Lenkijos negalvojama.

„Lenkija yra kaip jūra, o Lietuva – kaip ežeras, jei palyginti šias dvi šalis. Lenkijoje yra žymiau daugiau pasirinkimo (investicijoms – DELFI). Mes galime pasirinkti tarp pramonės rūšių ir dydžio, taigi mes nesistengiame įsigyti bet ko visose srityje, - sakė I. Staškevičius. - Lenkija yra neatskleista galimybė Lietuvos ir Baltijos šalių verslininkams. Tai yra labai konkurencinga rinka, bet tai yra aukštesnės lygos rinka, jeigu tu gali joje žaisti, vadinasi, verslas yra pakankamai išplėtotas, tai yra akivaizdu. Aš nesu tikras ar NDX yra pasiruošusi žaisti šioje rinkoje, nes Lenkijoje kol kas esame labai trumpą laiką, bet iššūkis yra labai jaudinantis.“

Paklaustas, kas jį traukia investuoti į didesnes rinkas, I. Staškevičius sakė, jog kartais investicijas užsienyje skatina ir tai, jog verslininkai nėra laukiami gimtojoje šalyje.

„Pirmiausiai reikia apsvarstyti visas galimybes ir įvertinti, kokie pasirinkimai yra likę. Jeigu tu kartais nesi labai laukiamas namuose, galbūt tu esi laukiamas užsienyje. Aišku, aš jaučiuosi laukiamas ir čia, - sakė jis. - Bet verslo prasme, ar jūs įsivaizduotumėte, kaip NDX „įšoka“ į kovą dėl Vievio paukštyno ir sukelia dar daugiau jaudulio žiniasklaidai? Taigi, kai rimtai įvertini pasirinkimus ir turi pasirinkti kryptį tarp Rusijos, Skandinavijos, Vokietijos, tuomet sprendimas man atrodo aiškus.“
I.Staškevičius
Lenkija yra kaip jūra, o Lietuva – kaip ežeras, jei palyginti šias dvi šalis. Lenkijoje yra žymiau daugiau pasirinkimo.

Atsakydamas į klausimą, ar Lenkijoje jaučiasi laukiamas, I. Staškevičius teigė: „Verslininkai yra visada nelaukiami. Iš esmės sulauki tokio pasitikimo, kurio esi nusipelnęs, tačiau atsakant į klausimą, (Lenkijoje – DELFI) verslo klimatą matau kaip labai verslišką, pragmatišką, be jokių prietarų ir, jei tu žinai, ką nori veikti, turi ką pasiūlyti vietinei rinkai, iki tam tikro laipsnio esi laukiamas.“

Paprašytas palyginti verslo patirtį Latvijoje ir Estijoje, I. Staškevičius sakė, jog tai būtų sudėtinga, nes plėtra Baltijos šalyse vyko palaipsniui, steigiant parduotuvę po parduotuvės, o Lenkijoje ji buvo vykdoma per įsigijimus, tačiau dėl verslo galimybių kitoje kaimyninėje šalyje – Rusijoje – jis buvo skeptiškas.

„Aš žaviuosi žmonėmis, kurie bando kurti verslą Rusijoje, be abejonių, - dėstė I. Staškevičius. - Mačiau daug žmonių kurie mėgino sukurti verslą Rusijoje, tačiau nemačiau daug grįžusių su turtais ir galėjusių apmokėti sąskaitas namie, tai yra vienas dalykas, o antras dalykas, jei jūs kuriate verslą Rusijoje, mentaliteto atžvilgiu nematyčiau didelių skirtumų tarp Rusijos ir kitų šalių, įsikūrusių labiau Rytuose, turiu omenyje, Indiją ar Vidurių Aziją“, - mano I. Staškevičius.

Verslininkas dėstė, jog šiuo metu NDX prioritetas yra dabar įmonės valdomas turtas.

„NDX didžiausią dėmesį kreipiame į dabartinį mūsų valdomą turtą, - pasakoja I. Staškevičius. - Žinoma, mes neatsisakome ir naujų įsigijimų, tačiau nuodugniai vertiname, kaip jie galėtų įsiterpti į mūsų jau turimą portfelį.“

Šiemet vasarį investicijų bendrovės "NDX energija" antrinė įmonė NDX įsigijo konservų gamybos bendrovę "Novofruct" Slovakijoje, o 2011 m. NDX investavo į Lenkijos įmonę „Mispol“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (395)