Žurnalas "Geras skonis" suorganizavo aklą degustaciją, kurios tikslas - išrinkti geriausią "Premium" klasės alų iš 11 rūšių, pristatytų Lietuvos alaus gamintojų. Komisija, kurią sudarė gėrimų žinovai, aludariai ir alaus technologai aklos degustacijos būdu vertino alaus spalvą, skaidrumą, putą, aromatą, skonį ir liekamąjį skonį, sakoma pranešime spaudai.
© Corbis
Geriausiu buvo pripažintas "Kalnapilis Grand" alus, surinkęs 21 balą, nuo jo tik vienu balu atsiliko "Tauras Ekstra". "Visi degustuoto alaus buteliai buvo tiesiog nupirkti artimiausioje parduotuvėje, - sakė žurnalo "Geras skonis" vyriausioji redaktorė Rasa Ščeponienė, - taip siekėme kuo objektyviau įvertinti paprastam vartotojui pateikiamą produktą"

Anot alaus žinovo, portalo www.alutis.lt redaktoriaus ir komisijos nario Vidmanto Laurinavičiaus, pats terminas "premium" neapibūdina konkrečios alus kategorijos, tai greičiau yra kiekvienos atskirai paimtos alaus daryklos "geriausias iš geriausių". Paprastai tokį alų lengva atpažinti - jis visų pirma yra brangesnis, nei tradicinės rūšys, jo etiketė ir kitas apipavidalinimas paprastai yra prabangesnis.

"Premium" alui būdinga švari šviesiai geltona spalva ir visiškas skaidrumas be drumzlių. Jo puta turi būti maždaug 4 cm ir išsilaikyti apie 4 minutes, svarbu kad būtų likę putos ranteliai ant taurės sienelių. Vien tik iš alaus aromato galima nustatyti alaus kokybę bemaž 80 procentų tikimybe. Alaus aromatas labiausiai pajaučiamas įkvėpus jį per nosį ir iškvėpus pro burną. "Premium" alui būdingas ypač subalansuotas skonis, kai nei vienas iš alaus ingredientų neužgožia kito. Liekamasis skonis turi būti praktiškai toks pats, kaip ir skonis, nugėrus alų burnoje turi likti tas pats skonis ir aromatas, kaip ir geriant.

Šios kategorijos alus turi turėti vientisą kūną - negali išsišokti nei apyniai, nei salyklas, nei vanduo, nei angliarūgštė, sakoma pranešime spaudai.

Iš Lietuvoje gaminamų "premium" klasės alaus rūšių dažniausiai yra sutinkami apatinio rūgimo alus, kaip "lager", "export" ar "pilsner". Lietuvoje visas "premium" alus yra šviesus, kaip lėmė mūsų rinkos tradicijos ir vartotojų pasirinkimas.

Žurnalo "Geras skonis" temos - maistas, gėrimai, vartojimo kultūra. "Geras skonis" jau šešerius metus organizuoja įvairias lyginamąsias degustacijas (vyno, putojančio vyno, aliejaus, sūrio, kitų produktų), įvairių sričių specialistus suburia į Profi festivalius (padavėjų maratoną, grotelinių patiekalų čempionatą, išvažiuojamąjį furšetą ir kt.).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Departamentas spręs, ką daryti dėl akoholio reklamos užsienio leidiniuose (23)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas svarstys, ką daryti su Lietuvoje...

Saksofonus džiazo legendoms gaminusi įmonė bus patikėta investiciniam fondui (1)

Logotipas skaičiuoja ilgesnę nei šimto metų istoriją, tačiau, panašu, kad vienus geriausių...

Tikrina prekiaujančius alkoholiu: jau pričiupo prasižengusių papildyta (63)

Alkoholio prekybos kontrolieriai kartu su policija šių metų pradžioje aktyviau tikrina alkoholio...

Prieš Davoso forumą Prancūzijoje renkasi 140 užsienio bendrovių vadovų (9)

Beveik 140 įmonių vadovų iš viso pasaulio pirmadienį renkasi Versalio rūmuose netoli Paryžiaus...

„Coca-Cola“ kelia ambicingus perdirbimo tikslus (2)

Jungtinių Valstijų gėrimų pramonės milžinė „ Coca-Cola “ pradeda kampaniją, kuria...

Top naujienos

JAV Europoje žarstysis pinigais: kam atiteks šimtai milijonų dolerių? (74)

Baltijos šalims iš kitų metų biudžeto jau skyrusios 100 milijonų dolerių, JAV skirs antra tiek...

Tūkstančiams grės nemalonumai, jeigu pamirš susimokėti per sausį (123)

Turbūt vienas iš nemaloniausių dalykų yra susirgti ir tik apsilankius pas gydytoją sužinoti, kad...

Atviras Jakilaičio interviu: mane gali pulti visi, man net ūpas pakilęs

Kai kuriems žmonėms per visą gyvenimą nenutinka tiek, kiek Edmundui Jakilaičiui nutiko per...

Rimvydas Valatka. Pinigingas kryžiuotis iš Naisių (105)

Ateis pinigingi kryžiuočiai ir išpirks šventą mūsų žemelę, miškus ir upelius. Prieš...

Dėl dvylikamečio susikibo JAV ir Sovietų Sąjunga: berniukas atsisakė grįžti namo  „tėvas tik prieš mirtį pripažino, kad padarė klaidą“ (280)

Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje apie Vladimirą Polovčaką skelbė beveik visos...

Vieni bankrutuoja, kiti bėga svetur (134)

Nors praėjusiais metais ne viename regione daugėjo darbuotojų, Darbo birža pranešė apie...

Net geriausieji prisipažįsta: mokytojų trūksta taip, kad tenka susimąstyti apie išlikimą (88)

„Ieškodami mokytojų, verčiamės sunkiai. Privalome išlaikyti savo licėjaus lygį, todėl...

Buvusi Jasaičio žmona Vaida prabilo apie jo santykius su Oksana: neįleidžia į namus, keičia spynas (728)

Vaidos Klizaitės-Jasaitienės ir Simo Jasaičio santykiai truko septynerius metus, tačiau, anot jos,...

Interjero dizaino pasaka Amsterdame: viešnagė čia prilygsta nuotykiui stebuklų šalyje (2)

Yra vietų, kur menas tampa gyvenimu, o gyvenimas – menu. Viena iš tokių stebuklingų vietų –...

„Lietuvos ryto“ jaunimas triumfavo Eurolygos jaunimo atrankos turnyre jaunieji žalgiriečiai – treti (22)

Vilniaus „Lietuvos rytas“ turi daug žadančią pamainą. Sostinės ekipos talentai laimėjo Kaune...