Kaip ir kiekvienais metais plačiausiais fantazijos ir išradingumo horizontais gali pasigirti mažųjų bendrijų steigėjai, tokiu būdu greičiausiai siekiantis dar labiau atkreipti dėmesį į save, rašoma pranešime spaudai.

Praėjusiais metais Juridinių asmenų registre įregistruoti tokie mažųjų bendrijų pavadinimai: „Stiprus aštuonetas“, „Susitvarkyk“, „Per ilga diena“, „Grikius“, „Butas yra, buto nėra“, „TV ferma“, „Planeta B612“, „Grikis ir pušis“, „Keksas ir braškė“, „Miegas silpniems“ ir daugelis kitų.

Savo išmone neatsilikti bandė ir uždarųjų akcinių bendrovių steigėjai, įregistravę naujas įmones tokiais pavadinimais: „Kraustukas“, „Meniški dantys“, „10 000 voltų“ ar „Penkios balos vandeny“. Be abejo, originaliais pavadinimais pasižymėjo ir kitų formų juridiniai asmenys, pavyzdžiui, praėjusiais metais įregistruotos viešosios įstaigos „Skruzdėliuko judėjimas“, „Štai šitas čia dabar“ ir „Prirašytos rankos“, taip pat medžiotojų klubas „Reik bandyt“.

Praėjusių metų pabaigoje užfiksuotas ir įdomus sutapimas – spalį įsteigta uždaroji akcinė bendrovė „Šimtas vienas“, o štai lapkritį jau atsirado mažoji bendrija „Šimtas du“.

Nuo šių metų sausio įsigaliojus Juridinių asmenų registro nuostatų pakeitimams buvo atsisakyta Valstybinės kalbos inspekcijos atliekamos privalomos kalbos ekspertizės, tačiau įmonių steigėjai toliau privalo laikytis kitų galiojančiuose teisės aktuose įtvirtintų juridinių asmenų pavadinimams keliamų reikalavimų. Vadovaujantis Pavyzdžiui, remiantis Civilinio kodekso nuostatomis juridinio asmens pavadinimas neturi prieštarauti viešajai tvarkai ar gerai moralei.

Taip pet nereikėtų pamiršti, kad juridinių asmenų pavadinimai turi atitikti ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) nustatytus reikalavimus, už kurių kontrolę yra atsakinga Valstybinė kalbos inspekcija. Siekiant išvengti galimų nepatogumų dėl netinkamo pavadinimo, patartina prieš pasirenkant pavadinimą dėl jo pasikonsultuoti su Valstybine lietuvių kalbos komisija.

Be to, prieš steigiant naują juridinį asmenį Juridinių asmenų pavadinimų paieškoje nemokamai galima pasitikrinti, ar pageidaujamas pavadinimas nėra tapatus jau įregistruotų juridinių asmenų ar laikinai į Juridinių asmenų registrą įrašytiems pavadinimams. Patikrinti, ar pavadinimas nėra tapatus nacionaliniams, Bendrijos ir išplėstiems į Lietuvą tarptautiniams prekių ženklams, galite pasitikrinti pasinaudoję viešąja paslauga Valstybinio patentų biuro tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)