Paryžius – vienas labiausiai turistų lankomų miestų pasaulyje. „Mastercard“ skelbiamame „Global Destination Cities“ indekse Prancūzijos sostinei pernai atiteko trečia vieta. Skaičiuojama, kad šiemet meilės miestas turėtų pritraukti 16 mln. turistų. Tačiau ar galutiniam turistų skaičiui įtakos neturės tokie įvykiai, kaip sausį įvykęs išpuolis „Charlie Hebdo“ redakcijoje ar penktadienį teroristinis aktas Paryžiaus judriose vietose? Turizmo sektorius sudaro apie 7,5 proc. Prancūzijos BVP.

Kaune gyvenanti Justė Č. lapkričio 26 d. turėjo sėsti į autobusą Kauno autobusų stotyje ir su vaikinu kelioms dienoms iškeliauti į Paryžių. Pora Prancūzijoje turėjo švęsti savo draugystės pusmetį, tačiau po penktadienio išpuolių Paryžiuje pora apsisprendė – į kelionę nevyks.

Mergina portalui DELFI sakė kelionę atšaukusi, nes vadovaujasi baime ir jaučia, kad dabar šalyje gali būti nesaugu.

„Įvykiai parodė, kad valstybė neužtikrina saugumo. Nesvarbu, kad planavome Paryžiuje praleisti tik porą dienų, po tokių įvykių net ir savo valstybėje – neužtikrintumo jausmas“, – kalbėjo Justė Č.
Mergina teigė Prancūzijoje dar nei karto nesilankius, tačiau tokie išpuoliai ją atgraso nuo šios šalies lankymo.

„Su draugu pusmečio proga norėjome pakeliauti, buvome radę labai gerą pasiūlymą – 35 eurai už bilietą. Nusipirkome bilietus, užsisakėme viešbutį, buvome jau ir maršrutus susiplanavę, bet teko viską atšaukti“, – išsigandusi dėl savo saugumo kalbėjo mergina.

Justė Č. turimus autobuso bilietus ir viešbučio rezervaciją pirmadienį bandė parduoti socialiniame tinkle „Facebook“, tačiau, pasak jos, norinčių pirkti kelionę taip ir neatsirado.

Dėl to mergina kreipėsi į autobusų bendrovę: „Nors bilietai buvo negrąžinami, bendrovė pažiūrėjo supratingai ir tikiuosi finansiškai nenukentėti“.

Pasiteiravus, ar atostogas Paryžiuje pora iškeis į poilsį Lietuvoje, mergina atsakė: „Manau, kad kažką sugalvosime, nors net Lietuvoje viešose susibūrimo vietose dabar jaučiamės nesaugiai“.
Keliones autobusu vykdančios UAB „Toks“ vadovas Arūnas Indrašius portalui DELFI teigė, kad gyventojai, turintys bilietus autobusu į Paryžių, kelionių neatsisako.

„Tik viena moteriškė tikslinosi, ar autobusas išvyks numatytą dieną ir numatytu laiku“, – komentavo jis.

Statistikos departamento duomenimis, pernai Prancūzijoje lankėsi 31,5 tūkst. turistų iš Lietuvos.

Gali kirsti šalies atsigavimui

Apie tai, kad teroras Paryžiuje gali kelti grėsmę Prancūzijos ekonomikai, skelbia „Bloomberg“.

Užsienio žiniasklaidos priemonė pastebi, kad šalies ekonomikos atsigavimui įtakos gali turėti ne tik laikini turistų lankomų objektų uždarymai, bet ir pačių turistų baimė.

Nors po penktadienio išpuolio trikdžiai tik laikini, „Bloomberg“ svarsto, ar Prancūzija gali sau leisti, kad nutrūktų į šalį atvykstančių turistų srautai.

Skaičiuojama, kad 2013 m. užsieniečiai šioje šalyje išleido daugiau kaip 42 mlrd. eurų.

„Bloomberg“ žurnalistams ekonomistas Howardas Archeris teigė, kad net jei visi muziejai, parduotuvės ir kavinės pradės veikti kaip įprastai, tai vis tiek turės neigiamos įtakos vartotojų pasitikėjimui.

„Goldman Sachs“ ekonomistai prognozuoja, kad teroras šalyje tikriausiai turės trumpalaikį neigiamą poveikį vertybinių popierių biržoms.

Išpuolių pasekmės matyti akcijų biržose

BBC praneša, kad po išpuolių Paryžiuje pirmadienio rytą ypač pigo kelionių ir poilsio sektoriaus įmonių akcijos.

Prancūzijos akcijų indeksas (CAC 40) nukrito 1 proc., tuo metu pagrindinės akcijų rinkos Londone ir Frankfurte - 0,5 proc. Labiausiai pigo oro linijų „Air France“ (5,2 proc.), „British Airways“ savininkės „International Airlines Group“ (3,4 proc.) akcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)