Atvykus prie parodų centro prieigų, į akis iškart krenta daugybė kuo įvairiausiais taktiniais lipdukais papuoštų automobilių. Prasibrovus pro jų eiles ir reikiamai nusiteikus, prieiname prie įėjimo. Jei bilieto neįsigijote internetu, teks užpildyti anketą pastovėti laaabai netrumpoje eilėje. Bet mes į parodą atvykstame jau pasiruošę, tad šauname tiesiai pro kontrolinius vartelius. O ten...

Viduje tavęs laukia net 11 salių, kuriose galėsi ne tik liesti, žiūrėti, klausinėti, bet ir gyvai išbandyti įvairiausius produktus ar pramogas. Salės daugmaž suskirstytos pagal temas: ginklai, peiliai ir įrankiai, medžioklė, rūbai, turizmas, įvairūs ginklų priedėliai, taktinė ekipuotė, airsofto prekės.

Dar vienoje salėje – savotiškas miksas, kuriame įmanoma rasti kuo įvairiausios paskirties daiktų – daugiausia tai kiniškos, ir reikia pasakyti, ne itin ką nors dominančios prekės. Pastaroji kategorija ir mus domino mažiausiai, tad laiko jas apžiūrėti praktiškai negaišome ir iškart smukome spėkit kur?
IWA OutdoorClassics 2019 // Gintaro Stokės nuotr.

Teisingai: be abejo, „IWA“ man pirmiausia asocijuojasi su ginklais, tad ginklams skyrėme tikrai daugiausia laiko. Dideli stambiųjų gamintojų stendai viliojo savo ekspozicijomis daugybę lankytojų, o šie juose negailestingai be perstojo spragsėjo pistoletais. Bet man, pavyzdžiui, įdomiau juos paardyti, susipažinti su konstrukcija bei palyginti.

Tiesa sakant, parodos išdėstymas labai mažai skiriasi nuo praėjusių metų, tad maršrutą jau būnam nusimatę (taip taupome laiką, nes plotai milžiniški) ir keliaujame tiesiai ten, kur mums reikia. Stabtelim tik tokiu atveju, jei koks nors dalykas tikrai patraukia mūsų akį. Kartais tai būna ir visai netikėti eksponatai.

Pavyzdžiui, tokie kaip turkiški lygiavamzdžiai. Pavadinti juos „egzotiškos išvaizdos“ šautuvais būtų visiškas „Khan Arms“ dizainerių vaizduotės neįvertinimas, tai yra kur kas daugiau. Įsivaizduokite kažką, kas savo forma primena maždaug filmo „Penktasis elementas“ futuristinius ginklus. Taip, tai labiau postapokaliptinei zombių atakai tinkantys, o ne turintys loginį ir praktinį pritaikymą dvivamzdžiai pompiniai šautuvai.

Tačiau šie ginklai išties traukė daug smalsuolių, o „Khan Arms“ stende kaip fejerverkas nuolatos blyksėjo fotoaparatai. Be abejo, reikia pažymėti, kad tai nebuvo vieninteliai ginklų gamintojai iš Turkijos, čia visą savo asortimentą pristatė ir geriau žinoma kompanija „Canik“, nes šio gamintojo pistoletais yra prekiaujama ir Lietuvoje.
IWA OutdoorClassics 2019 // Gintaro Stokės nuotr.

Ši firma pasaulyje išgarsėjo ne pačiu geriausiu keliu: „Canik TP9“ pistoletas mirgėjo pasaulio televizijose ar ginklų mėgėjų forumuose, kai buvo panaudotas nužudant Rusijos ambasadorių Turkijoje. Bet turkai patys ginklų iš esmės beveik nekuria, o gamina juos pagal licencijas.

Kaip ir mano minėtas „TP9“: jis yra ne kas kita, kaip „Walther P99“ kopija. Dideliam nusivylimui pats „Walther“ koncernas esminių naujienų nepristatė, tačiau vokiečių pavilijonas tikrai įdomus, pavyzdžiui, konstrukciškai tiesiog žavi „perpjautas“ „Walther PPQ M2“: funkcionuojantis ginklo modelis, kurio visą veikimą gali stebėti jo neišardęs.

Parodoje akis galima paganyti ne tik į pačius ginklus, bet ir į jų kainas. Kartais jos stebinančios. Pavyzdžiui, „Perazzi“ tradiciskai čia lankytojų teismui išstatė keturių lygiavamzdžių rinkinį, kurio kaina yra net 390 tūkst. eurų. Reiktų pažymėti, kad šie ginklai buvo vieni iš nedaugelio, kurie buvo prirakinti ir nors juos buvo galima liesti, į rankas paimti nebuvo galimybės.

Asmeniškai man vyšnaite ant parodos torto buvo „Laugo Arms“ pistoletas „Alien“. Iki tol nebuvau jo laikęs rankoje, o čia draugiškai pakalbinęs stende buvusį darbuotoją turėjau galimybe net ir išardyti ginklą ir gauti visą mane dominančią informaciją.
IWA OutdoorClassics 2019 // Gintaro Stokės nuotr.

Kuo gi toks įdomus šis ginklas? Jau ilgą laiką pistoletų pramonėje nėra esminių naujienų. Čia situaciją stabiliai valdo „Glock“, „ČZ“, „SigSauer“ ir „Walther“. „Laugo Arms“ nuėjo visai kitu keliu: fiksuotas vamzdis, kuris yra rodomojo piršto aukštyje, ypač žemas svorio centras ir labai įdomus sprendimas vartotojui: vietoje mechaninių taikiklių norint naudoti elektroninius, „tereikia“ pakeisti viršutinę spynos dalį.

Ginklo kaina planuojama nuo 3 tūkst. eurų, kas už pistoletą yra tikrai nemažai. Bet tikriausiai netrukus IPSC varžybose pamatysime ir vieną kitą „Alien“.

Kaip minėjau straipsnio pradžioje, paroda yra skirta ne vien tik ginklams. Čia labai didelę dalį užima medžioklės tema, kuri apima žymiai platesnę sritį pradedant nuo aristokratiškų rūbų skirtų medžioklei, baigiant įvairių gyvūnų vilioklėmis ar rankų darbo šaudymo lazdomis.

Čia po salę vaikšto daugybė medžioklės entuziastų. Jie ne tik pasipuošę savo kraštų tradiciniais medžioklės rūbais, bet neretas netgi vaikšto su savo medžiokliniais šunimis. Tad jei esi tikras medžioklės gerbėjas, šioje parodoje tikrai rasi tai, kas tau įdomu.

Einant per medžioklinę salę net raibuliuoja akyse: daugybė, tikrai daugybė įvairiausių priedų, skirtų palengvinti medžioklę ar darbus po jos – pavyzdžiui, dorojant laimikį.
IWA OutdoorClassics 2019 // Gintaro Stokės nuotr.

Aprašyti viską, ką pamatai „IWA“ ekspozicijose, yra tikrai labai sudėtinga, tikriausiai net nelabai ir įmanoma. Tad išskirsiu dar bent keletą detalių, kurios krito man į akį. Didelį įspūdį palieka peilių paviljonas. Tik jį aplankęs supranti, kad Lietuvos rinkoje tu gali įsigyti tik mažą mažą kruopelytę peilininkystės meistrų darbų.

Gaila, tačiau skirtingai nei šaunamųjų ginklų, daugumą peilių tenka stebėti per stiklą. Tik keli gamintojai savo gaminius leidžia išbandyti tikromis sąlygomis: tai yra, leidžia pjaustyti ir kapoti.

Tradiciškai mažas „dirbtuves“ čia įsikūrė „Gerber“, „Leatherman“. Loteriją surengė ir joje pralošė pjūklą „Silky Europe“. Jie savo nedideliame stende leido išbandyti sulenkiamą pjūklą pjaustant juo rąstelius.

Reiktų paminėti, kad ilgiausias demonstruotas „Silky“ užlenkiamo pjūklo ilgis siekė net 1000 mm ilgio geležtę, tad bendras atlenkto pjūklo ilgis – net 2 metrai. Kaina – taip pat ne ką įspūdingesnė: šis pjūklas kainuoja apie 500 JAV dolerių.

Kaip visada parodoje didžiulius plotus užima didieji optikų gamintojai. Nors pačių optinių prietaisų gausu visoje parodoje, tačiau pagrindinėje optikoms skirtoje salėje karaliavo „Swarovski Optik“, „Nightforce Optics“, „Pulsar“, „Kahles“. Kaip ir minėjau, paroda „IWA 2019“ yra kiek mažesnė nei prieš tai vykusios. Ir tas labai pastebima buvo būtent šioje salėje.
IWA OutdoorClassics 2019 // Gintaro Stokės nuotr.

Didieji žaidėjai buvo užėmę gerokai mažesnius plotus. Tačiau tai nereiškia, kad salėje buvo tuščių stendų ar neužpildytų erdvių.

Didelę dalį lankytojų sudarė šratasvaidininkai – jie vaikščiojo grupelėmis kartu su savo komandos draugais. Iš visos lankytojų masės jie išsiskirdavo vienodais komandos rūbais ir daugybę antsiuvų ant savo rūbų, krepšių ir kuprinių.

Labiausiai gamintojai buvo susigrūdę ekipuotės salėje. Čia tradiciškai daugybė žmonių bandė sutilpti „5.11“ stende, tačiau ir Lietuvoje turime stiprų „5.11“ platintoją, tad į stendą nesibrovėme. Kur kas kukliau savo žingsnius į Europą žengė Ukrainos ekipuotės gamintojas „Velmet“. Tai buvo jų pirmas kartas „Iwoje“. Nauji gamintojai čia yra greit pastebimi, ir nors žmonių čia buvo kur kas mažiau nei pas amerikietiškąjį taktinį milžiną „5.11“, dėmesio stoka „Velmet“ nesiskundė.

Norint aplankyti parodą ir apžiūrėti bent didžiąją jos dalį, reikėtų skirti bent 2 dienas, o jei laikas nespaudžia, čia tikrai rasite ką veikti ir ilgiau.

Nors „IWA“ kasmet būna gana panaši į jau praėjusią, tačiau čia verta užsukti. Jei domitės bent viena iš mano išvardintų pramogų ar pomėgių, jūs kasmet čia atrasite ir labai daug naujo.

Kelių dienų išankstinis bilietas kainuoja 55 eurus, o perkant išankstinį bilietą internetu teks atseikėti 50 eurų, bet paroda verta kiekvieno už bilietą išleisto cento.

Tai bus laikas ne tik tarp ginklų, taktinės ar laisvalaikio įrangos, bet praleisite laiką dideliame renginyje, kuriame sutiksite daugybę bendraminčių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)