Patys „Sommer Transporte“ nusprendė, kad į DELFI klausimus apie jų buvusių darbuotojų kaltinimus neatsakinės.

Patikėjo skelbimu

Į redakciją kreipėsi buvęs „Sommer Transporte“ darbuotojas Michailas (pavardė redakcijai žinoma – DELFI). Jis pasakojo, kad apie darbą Šiaurės Reino-Vestfalijos miestelyje Šlangene sužinojo portale skelbiu.lt.

Skelbimą apie darbą vairuotojui ten pat galima rasti ir šiandien. Jame nurodoma, kad reikės užsiimti jūrinių konteinerių pervežimu Vokietijos teritorijoje.

Įmonė žada vokišką darbo kontraktą su socialinių paslaugų paketu (medicinos paslaugos, biuletenis, vaiko pinigai – 200 eurų vienam vaikui iki 18 metų ir iki 25 metų, jei studijuoja (vaikas gyventi Vokietijoje neprivalo).

Dar teigiama, jog įmonė padės susitvarkyti dokumentus, suteiks gyvenamąjį būstą su interneto ryšiu, stovėjimo vieta asmeniniam transportui. Skelbime nurodyta, kad vairuoti reikės naują, apdraustą sunkvežimį su komforto paketu vairuotojui (užduotys ir dokumentai atsiunčiami ir atspausdinami tiesiog mašinoje).

„Atlyginimas pagal susitarimą. Mes gerbiame vairuotojo darbą“, – skelbia „Sommer Transporte“.

Tačiau Michailas sakė, kad realybė yra visai kitokia. „Tai yra vairuotojų apgaudinėjimu paremtas šeimos verslas. Daugelis vairuotojų atvažiuoja iš Lietuvos, naujų būna bene kiekvieną savaitę, tačiau užsibūna mažuma“, – pasakojo jis.

Vyras paminėjo vieną savo kolegą vardu Vytas, su kuriuo Sommer šeima pasielgė ypač žiauriai.

Sergantį išmetė į gatvę

Pats Vytas DELFI pasakojo, kad „Sommer Transporte“ dirbo 2016 metais. „Vieną penktadienio vakarą iš reiso grįžau su labai aukšta temperatūra. Pasakiau, kad susirgau ir negalėsiu sekmadienį vėl važiuoti, tai jie mane atleido, – pasakojo jis. – Tiesiog liepė dingti iš akių.“

Lietuvis kartu su kitais vairuotojais gyveno specialiai vairuotojams skirtame namelyje, o kai jį išvarė daugiau neturėjo kur prisiglausti.

„Tai gerai, kad Michailas davė raktelius nuo savo automobilio, jame ir prisiglaudžiau tą naktį. Šeštadienį nuvažiavau į ligoninės priimamąjį, ten nustatė šlapimo takų uždegimą, turėjau gulėti palatoje“, – sakė 60 metų vyras.

Vėliau Vytas grįžo į Lietuvą ir šiandien toliau dirba vairuotoju. „Važinėju pirmyn-atgal į Europą iš Lietuvos. Į olandus, į belgus, į Vokietiją ir atgal“, – pasakojo jis.

Vyras tvirtino, kad daugiau niekur su tokiu chamišku elgesiu nėra susidūręs. Negana to, kad jį atleido be jokio paaiškino, tai dar nesumokėjo viso atlyginimo ir dar prigrasino nekelti triukšmo.

„Atlyginimą teko su advokatu išsireikalauti. Kol advokatas neužsiima, tol atlyginimą gali pamiršti, – dėstė Vytas. – O jie man nieko nepaaiškino, kodėl atleido, dar buvo atsivežę tris vyrus, tokius stambius rusus. Sakė, kad jei priešinsiuosi, tai turėsiu problemų.“

Gaila vaikinų

Michailas sakė, kad be jokio paaiškinimo iš darbo atleido ir jį. Lietuvoje gyvenantis rusas pasakojo, kad „Sommer Transporte“ buvo dirbęs ir anksčiau, o po pertraukos vasarą ir vėl įsidarbino 2018 metų rugsėjį.

„Lapkričio 30 dieną, penktadienį grįžus iš reiso ėmė ir pasakė, kad esu atleidžiamas, kad susirinkčiau savo daiktus ir dingčiau“, – pasakojo jis.

Vyras dar tvirtino, kad buvę darbdaviai jam nesumokėjo viso atlyginimo. „Mano skaičiavimu, jie dar skolingi apie 480 eurų. Dabar esu pasisamdęs advokatą, numatyta teismo data“, – sakė jis.

Michailas dar pridūrė, kad susiviliojusius „Sommer Transporte“ skelbimu turėtų atbaidyti ir vairuotojams siūlomos gyvenimo sąlygos.

„Ten yra senas namas, visiems vienas bendras tualetas ir dušas, yra virtuvė, internetas, skalbimo mašina. Miegoti galima nenusirengus ir užsiklojus dviem antklodėmis, nes visą savaitę tame name nieko nebūna ir jis nespėja įšilti, kai visi sugrįžta savaitgalį.

Įsivaizduokite – parvažiuoja 8 ar 10 žmonių ir visi vienu metu tvarkosi, visur eilės. Kyla klausimas, kaip tai įmanoma Vokietijoje? Čia net gyvūnai turi daugiau teisių už dirbti atvažiavusius vairuotojus“, – pasakojo jis.

Pašnekovas teigė, kad „Sommer Transporte“ darbo principas yra išnaudoti naivius vaikinus, kurie atvažiuoja tikėdamiesi užsidirbti.

„Man gaila vaikinų, kurie čia atvažiuoja. Aš matau, jie padirba kelis mėnesius, o po to juos išmeta lauk. Tokio chamiško elgesio niekur nesu sutikęs per visus savo 50 gyvenimo metų“, – sakė jis.

Lietuviška svetainė

„Sommer Transporte“ ne tik darbuotojų ieško lietuviškame skelbimų portale, jų pačių tinklapyje informacija pateikiama lietuviškai. Ten teigiama, kad įmonę 2006 metais įsteigė Eugenijus Sommer, o dabar ją valdo antroji šeimos karta.

Michailas pasakojo, kad nors šeimos pavardė vokiška, tarpusavyje jie kalbasi rusiškai.

DELFI kreipėsi į „Sommer Transporte“ su klausimais apie jų buvusių darbuotojų kaltinimus. Raštu į juos per 10 dienų niekas neatsakė, o telefonu atsiliepusi moteris rusiškai pasakė, kad jie perduoti advokatui.

„Mes nieko nekomentuosime“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)