Nuolaidomis džiugina ir maisto produktų parduotuvės ir knygynai. Pastaruosiuose už dešimt eurų galima įsigyti ir Lietuvoje išleistą Mašos Gessen knygą „Žmogus be veido. Vladimiras Putinas“ norvegų kalba.

Daiktai iš plonos vilnos – pusdykiai

Antroji žiemos pusė – metas didiesiems išpardavimams Norvegijoje. Būtent šiuo laikotarpiu šalyje, garsėjančioje aukštomis kainomis, geriausia eiti į „nuolaidų medžioklę“.

Ką gi, apsilankykime parduotuvėse pietvakarinėje Norvegijos dalyje įsikūrusiame Stavangeryje, kuriame beveik visos parduotuvės, tiek prekybos centruose, tiek miesto centre, rėkte rėkia apie išpardavimus.

Drabužių parduotuvėje, įsikūrusioje pačiame miesto centre, ankšta lyg silkių statinėj. Žmonės griebia viską, kas papuola po ranka. Ir ko čia stebėtis: dabar visos prekės čia - nuo trijų eurų. Nors žmonių gyvas galas, dar įmanoma atrasti moterišką megztinį iš ploniausios merino vilnos – už septynis eurus, vyrišką – už dvylika, ar vaikišką palaidinukę iš ekologiškos medvilnės – už tris eurus.

„Žmonės perka viską, kas pigu, dažnai jie nė nesigilina į prekės sudėtį, o čiumpa viską, kas daugiau mažiau atrodo padoriai. Būtent dėl to, nors nuolaidos galioja nuo sausio pradžios, vis dar galima rasti aukščiausios kokybės daiktų. Gal jie atrodo ir pusėtinai, bet yra puikiai nešiojami, o svarbiausia – šildo“, - interviu DELFI sakė parduotuvės konsultantė.

Jos pastebėjimu, dažniausiai nuolaidomis naudojasi moterys, - jos perka vienu kartu po tris-penkis daiktus, vyrai dažnai yra linkę tenkintis viena preke.

Kitose miesto parduotuvėse galima apsirūpinti atsargomis pavasariui: žiemą sportiniai marškinėliai čia kainuoja po keturis eurus, palaidinės – 10 eurų, o lininę suknelę galima įsigyti vos už 12-20 eurų. Kai kuriose vyriškų drabužių parduotuvėse kainos taip pat puikios – megztiniai ir medvilniniai marškiniai šiuo metu čia kainuoja nuo penkių eurų, kelnės – po 10 eurų. Tiesa, tokių drabužių asortimentas nedidelis ir dažnai galima rasti tik mažiausio arba didžiausio dydžio.

Dėvėti daiktai: sąstingio metas

Šiuo laikotarpiu dėvėtų daiktų parduotuvės Stavangeryje pustuštės, ir iš tikrųjų: kurių galų už seną daiktą mokėti beveik tiek pat kiek už naują. Tačiau nepamirškite, kad Norvegijos gyventojai nenešioja drabužių kone iki skylių, jie paprastai atiduoda juos dėvėtų drabužių parduotuvėms visiškai geros būklės, o kai kurių vintažinių, originalaus sukirpimo rūbų jūs nė su žiburiu nerasite nei viename madingame salone.

Pavyzdžiui, Stavandrio dėvėtų drabužių parduotuvėje, esančioje miesto centre, paskelbta 50 proc. nuolaida striukėms ir švarkams, tad gerą vyrišką vilnonį švarką galima įsigyti už 10 eurų. O štai norint įsigyti vyrišką tradicinį vilnonį megztinį su tradiciniu norvegišku ornamentu, kuris naujas gali kainuoti iki 150-200 eurų, dėvėtų drabužių parduotuvėse teks plačiau atverti pinginę: jei čia parduodami be nuolaidų ir kainuoja nuo 30 iki 60 eurų. Bet gerai paieškojus, paprastą vyrišką vilnonį megztinį be ornamento čia galima rasti ir po penkis eurus.

Trys užvalkalai – už du eurus

Nuolaidomis neatsilieka ir namų apyvokos reikmenų parduotuvės. Daugelis iš jų, pavyzdžiui, už dešimt eurų siūlo satino patalynės komplektą. O kitoje parduotuvėje medvilniniams užvalkalams buvo taikomos iškart dvi nuolaidos: iš pradžių jos buvo atpigintos iki vieno euro už vienetą, o vėliau, jeigu perkamos trys prekės, įsigalioja dar viena akcija: imsite du – trečias nemokamai. Tad už tris užvalkalus mokate du eurus ir miegate ant jų ilgai bei laimingai, smarkiai sutaupę.

Savo noru pritraukti pirkėjų neatsilieka ir maisto produktų parduotuvės. Norvegijos maisto prekės paprastai labai brangios, taip yra dėl to, kad šalis gina savo žemės ūkį, kurį vystyti čia atšiauraus klimato sąlygomis nėra lengva. Todėl netenka stebėtis, kad kilogramas obuolių ir dešimt kiaušinių čia kainuoja po 3-4 eurus.

Beje, žiemai baigiantis ir obuoliai čia pinga iki 1,60 euro už kilogramą, ir kitų maisto prekių, galiojant akcijoms, galima įsigyti pigiau: pavyzdžiui, brokolių arba didelę pakuotę spagečių už vieną eurą.

Knygynas: knyga apie V. Putiną už pusę kainos

Knygynuose taip pat galioja nuolaidos daugumai knygų, išskyrus detektyvus, kurie Norvegijoje ypač populiarūs ir kurie visada labai gerai perkami.

Su nuolaida parduodama ir knyga apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Mašos Gessen knyga „Žmogus be veido. Vladimiras Putinas“ buvo išleista 2012 metais. Išversta į norvegų kalbą ir atspausdinta Lietuvoje, ji Stavangeryje parduodama su nuolaida po 10 eurų, o jeigu perkate dvi – mokate 15 eurų.

Maša Gessen - Rusijos ir JAV žurnalistė, rašytoja, buvusi „Radio Svoboda“ Rusijos skyriaus direktorė, kelių kngyų autorė. 2013 metais M. Gessen pranešė apie savo planus palikti Rusiją ir persikelti į Niujorką saugumo sumetimais. Savo knygoje M. Gessen V. Putiną vadina demokratinių pertvarkų priešininku.

Čia galima įsigyti ir dar vieną knygą apie V. Putiną, kurią parašė norvegų žurnalistas Eysteinas Bogenas - „Putinas ir aš“ (2016), tiesa, be nuolaidos. Žurnalistas dirbo televizijos kanalo TV2 užsienio korespondentu, daugiausia dėmesio skirdamas buvusios Sovietų Sąjungos šalims, ypač, Rusijai, ir sekė šalies vystymąsi nuo praėjusio šimtmečio dešimtojo dešimtmečio. Šioje knygoje jis pasakoja apie pokyčius Rusijoje per kelių pagrindinių įvykių – tokių kaip įvykiai Beslane, tragedija Kurske ir įsiveržimas į Krymą – prizmę.

„Knygos apie Rusijos prezidentą nėra pas mus labai paklausios, - sako Stavargerio knygyno darbuotoja. – Reikia pripažinti, kad tokio plano knygos, o išdėliotos jos, kaip matote, „Politinių debatų“ lentynoje, ne itin perkamos, ir tik todėl, kad žmonės paprastai tokias knygas skolinasi iš bibliotekų“.

Su nuolaida knygyne žiemos pabaigoje galima įsigyti ir įvairių vaikams skirtų žaidimų, istorinių žemėlapių, norvegų kalbos žodyną ir, pavyzdžiui, Umberto Eco knygą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)