Žinia, kad šiltomis vasaros dienomis Lietuvos lauko kavinėse gali būti uždrausta prekiauti alumi, vynu ar sidru, nustebino visus iki vieno Katalonijos sostinėje Barselonoje DELFI kalbintus vietinius gyventojus ir turistus.

Išgerti taurę raudonojo ar baltojo vyno, užkandant mažuoju užkandžiu tapu, lauko kavinėje – ilgametė ispanų tradicija, todėl Lietuvos politikų užmojai drausti tokius pasisėdėjimus jiems ne tik kad nesuvokiami, bet ir net kelia didžiulį juoką.

„Ispanijoje tokie dalykai būtų neįmanomi“, – tikino katalonai. O jeigu kokios nors partijos atstovas apie tai užsimintų viešai, greičiausiai ne tik būtų nušvilptas ir išjuoktas, bet ir, ko gero, turėtų visam laikui pasitraukti iš politikos.

Apie Lietuvoje „valstiečių“ siūlomas įvesti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ispanai dar nebuvo girdėję – apie tai dar nepranešė vietos žiniasklaida, todėl lauko kavinėse užkalbinti vietiniai gyventojai iš pradžių net nepatikėjo, kad aš pats suprantu, ko jų klausiu.

Tonetei – 28-eri, ji gimė ir užaugo Barselonoje, čia ji jau ir sukūrė savo šeimą ir rūpinasi ketverių metukų sūnimi. Su ja susipažinau visiškai atsitiktinai – į lauko kavinę atėjusi moteris pasidomėjo, ar gali trumpam šalia prisėsti, nes visos vietos buvo užimtos kitų lankytojų.

Apie Lietuvą ji nieko nebuvo girdėjusi, tik žinojo, kad tokia valstybė priklauso Europos Sąjungai – Tonetė nėra iš tų, kuri mėgtų keliauti. Kaip pati juokavo, pirmiausia reikia visą Ispaniją pamatyti, kad po to galėtum koją už jos ribų kelti. „Bet aš – ne ispanė, aš – katalonė“, – pabrėžė jauna moteris.

Susitikimams su draugais ji dažniausiai renkasi nedidelius ne turistams skirtus barus, esančius Barselonos centre. „Patogiausia – sėdu į metro ir po keliolikos minučių pačioje miesto širdyje“, – atkerta ji. Ir čia pat priduria, kad kartais vargina didžiuliai turistų srautai – ypač jų daugėja vasaros sezono metu.

„Dabar dar vėsoka, bet žmonių jau daugiau nei prieš mėnesį, jaučiasi, kad prasideda turizmo sezonas“, – sako ji ir čia pat priėjusio padavėjo paprašo įpilti taurę balto vyno.

„O kaip jūs reaguotumėte, jeigu valdžia uždraustų lauko kavinėse išgerti vyno – tai galėtumėte tik pačio baro viduje?“ – klausiu Tonetės. Klausimo ji nesuprato. Klausiu dar kartą, tik priduriu, kad bent jau Lietuvoje planuojama priimti tokį įstatymą. Ir čia pasigirsta čaižus moters juokas: „Nesuprantu, kokią čia nesamonę kalbate“.

Paaiškinu, kad Lietuvoje, kuri yra gausios ES šeimos dalis, planuojama įstatymu uždrausti pasisėdėjimus lauko baruose prie vyno taurės ar alaus bokalo. „Na, jūs juokaujate, tokių absurdų nebūna“, – toliau netiki ji.

„Kaip uždraus?“ – išgirdusi mūsų pokalbį prisijungia prie gretimo stalelio sėdėjusi maždaug penkiasdešimtmetė moteris. Jos rankose – taip pat vyno taurė. Tiesiog girtuoklystės aplink.

„Na, tikrai taip mus niekada nebus – žmonės neleistų, – priduria moteris. – O kas čia yra blogo paimti taurę vyno ir išgerti? Alkoholizmas? Nejuokaukite!“

„Pas mus visada ant pietų stalo ar vakarienės metu yra pastatomas vynas – jeigu jo nebūtų, tuomet būtų keista“, – priduria Tonetė, taip ir nepatikėjusi, kad nemeluoju apie Lietuvoje ketinamus įvesti draudimus.

Dar daugiau abejonių sukėliau, kai papasakojau, kad maždaug vos už 70 km nuo Barselonos esančiame Blaneso kurorte jau daugybę metų gyvena vieno iš Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas inicijuojančio „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio žmona Lina Karbauskienė, o pačioje Barselonoje studijuoja politiko sūnus.

„Tai yra neįtikėtina“, – stebisi penkiasdešimtmetė katalonė.

Netiki, kad draudimai įsigalios

„Na, jūs keista tauta esate“, – apie ketinamus įvesti pokyčius Lietuvos kavinių ir barų kultūroje išgirdęs sakė į Barseloną su drauge iš Frankfurto (Vokietija) savaitgaliui pailsėti atvykęs Tomas. Lietuvą jis puikiai žino – čia prieš metus viešėjo su draugais. Ypač buvo sužavėtas Vilniaus senamiesčiu ir Trakais. „Atvažiuosiu dar kartą, bet tikiuosi, kad tokių draudimų nebus“, – sako jis.

Vyras lankėsi ne viename Vilniaus bare – esą jie jau drąsiai gali konkuruoti su užsienio valstybėse įrengtais, o kai kurie net ir gerokai juos lenkia savo kokybe.

„Na, jeigu dabar atvažiuočiau vasarą ir karštą dieną ar vakarą negalėčiau lauko kavinėje išgerti bokalo alaus, tikrai nustebčiau – sunku patikėti, kad tokie dalykai gali būti Europoje, o ne kur nors Irane, į kurį vykdamas jau žinai, kokie ten draudimai taikomi“, – sako jis.

Ketinimai įvesti draudimus lauko kavinėms – viena iš temų, kurią šiuo metu dažnai paliečia ir į Barseloną atvykstantys turistai iš Lietuvos. „Tai išgerkime, kol dar galime“, – juokavo grupė lietuvių, sutiktų prie Viduržemio jūros pakrantės esančiame Barselonetos bare.

Leisti laiką populiariose lauko kavinėse Barselonoje galima bene visą parą, tiesa, daugelis jų klientams duris užveria jau po vidurnakčio. Ir nors čia jau bene porą metų galioja įstatymas, kuriuo alkoholinius gėrimus draudžiama parduoti po 22 val., tačiau prekybos centruose prieš pat uždarymą niekada nepamatysite vaizdų, kaip Lietuvoje, kai pilnais krepšiais gėrimų pirkėjai braunasi prie kasų ir bando suspėti apsipirkti iki 22 val. Priešingai, jeigu patekai į prekybos centrą iki jo darbo pabaigos, kasos darbuotojas jus aptarnaus ir po oficialių darbo valandų.

Prekyba klesti visą parą

Nors prekyba po 22 val. yra draudžiama, bet įstatymų vietos gyventojai čia nelabai laikosi: bent alaus laisvai galima įsigyti tiesiog pagrindinėse Katalonijos sostinėse gatvėse – uždarbiaujantys dažniausiai tamsaus gymio vyrukai siūlo nusipirkti Barselonoje gaminamo „Estrella“ alaus 0,33 l talpos skardines. Kaina – 1 euras, kai prekybos centruose ji kainuoja 0,55-0,70 ct.

O kas darosi po vidurnakčio šalia Ramblos esančioje Karališkoje aikštėje (Plaça Reial) – prie jos centre įrengto Trijų gracijų fontano knibždėte knibžda ne tik turistai ar į susitikimus su draugais atvykstantys vietiniai, bet ir nelegalūs alaus prekeiviai. Nors vienoje populiariausių Barselonos aikščių padėtį akylai stebi ne tik čia įrengtos vaizdo kameros, bet ir patruliuojantys policijos pareigūnai, alkoholio pardavėjų tai nė kiek negąsdina – jie ratų ratus zuja aplink fontaną ir primygtinai siūlo nusipirkti alaus.

Tiesa, kai kuriuos prekeivius sulaiko ir vietoje surašydami baudos protokolą nubaudžia policijos pareigūnai, bet, žiūrėk, praėjo keliolika minučių ir jie vėl suka ratus su plastikiniais maišeliais ir rodos ką tik iš šaldytuvo ištrauktomis skardinėmis. O demonstratyviai čia pat girtaujantys katalonai ar turistai pareigūnams net neužkliūva, nors vartoti alkoholinius gėrimus viešose vietose, kaip ir visoje ES, draudžiama.

Alkoholį draudžiama vartoti ir paplūdimiuose, tačiau čia ir dieną, ir vakarą poilsiautojams apie save primena vietiniai vyrukai, siūlantys nusipirkti ne tik vandens, bet ir alaus ar čia pat ant smėlio patiesto užkloto pagamintus alkoholinius kokteilius.

„Beer, cerveza, mojito“, – lyg Palangoje, kur anksčiau siūlydavo nusipirkti šalto alaus ar karštų čeburekų, šaukia tamsaus gymio vyrukai. Ir tokį vaizdą galima pamatyti ne tik Barselonos, bet ir Blaneso ar bet kurio kito didesnio kurorto paplūdimiuose.

Lėktuve R. Karbauskio nesutiko

Kaip Lietuvoje planuojami draudimai gali paveikti į mūsų šalį atvykstamojo turizmo sektorių, poilsiautojai nebuvo linkę svarstyti – kartu į Barseloną ir iš jos skridę tautiečiai abejojo, ar Seimo nariai išdrįs priimti Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. „Būsime egzotinė ES šalis, gal taip pritrauksime daugiau turistų“, – juokavo vienas vyras.

„Tegul tie „valstiečiai“ nejuokina pasaulio“, – pigių skrydžių kompanijos lėktuve aptarinėdama naujienas sakė viena jauna kaunietė. Ir čia pat puolė dairytis, ar kur nors netoliese nesėdi R. Karbauskis.

„Gaila, šįkart kartu neskrenda, tikrai turėčiau ką jam pasakyti – kai gėrimus pabrangino dabar visada jų nusiperku duty free“, – drąsiai rėžia ji.

Kad į Vilnių skrendantys lietuviai vis dažniau savo prekių krepšius papildo įvairiais gėrimais, patvirtino ir Barselonos Elprato oro uosto neapmokestintų prekių parduotuvėje dirbanti lietuvė pardavėja – alkoholis čia pigesnis nei Lietuvos prekybos centruose.

„Ypač pardavimai išaugo po kovo mėnesio, kai Lietuvoje buvo pakelti akcizo mokesčiai“, – net nebandė slėpti ji, pridūrusi, kad ir neapmokestinamųjų prekių parduotuvėje yra skelbiamos nuolaidos, kai gėrimų kainų skirtumas dar labiau padidėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1416)