Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad visoje Lietuvoje 54 parduotuves turinti Kaune įregistruota įmonė, prekiaujanti buitine technika, namų apyvokos, parfumerijos, grožio ir kitomis prekėmis, galimai į apskaitą neįtraukė 2,8 mln. eurų pajamų. Išaiškinta, kad šios pajamos buvo įgytos naudojantis direktoriaus sukurtu nusikalstamu veikimo mechanizmu – vadybininkai pardavinėjo įmonės prekes be apskaitos dokumentų, o surinktos į apskaitą neįtrauktos lėšos buvo naudojamos darbo užmokesčiui „vokeliuose“ išmokėti. Šitaip iš viso išmokėta daugiau kaip 1 mln. eurų. Kita gudri schema buvo naudojama be apskaitos dokumentų parduotoms prekėms nurašyti. Įmonės apyvarta per metus siekia apie 20 mln. eurų.

Išnarpliota įspūdinga mokesčių slėpimo schema: neapskaityta 2,8 mln. eurų, žala valstybei – daugiau kaip milijonas

Gautais duomenimis, per 280 darbuotojų visoje Lietuvoje turintis prekybos tinklas atlyginimus „vokeliuose“ mokėjo daugiausia kasininkams ir vadybininkams. Vadybininkų atlyginimo „vokelyje“ dydis priklausė nuo apyvartos – buvo mokamas sutartas procentas nuo oficialių ir į apskaitą neįtrauktų parduotų prekių. Kasininkams mokėta mažiausiai po 200 eurų grynaisiais pinigais prie oficialaus darbo užmokesčio. Oficiali atlyginimo dalis darbuotojams buvo mokama pavedimu į kortelę.

Šiame tyrime visoje Lietuvoje bendrai atlikta 15 kratų – įmonės administracijoje, prekybos vietose, darbuotojų ir įmonės savininkų gyvenamosiose vietose. Rasti ir paimti tirti reikšmingi duomenys ir dokumentai, juodoji buhalterija su neoficialaus atlyginimo mokėjimo ir gautų į apskaitą neįtrauktų pajamų duomenimis bei įspūdingas kiekis grynųjų pinigų – net 460 tūkst. eurų. Manoma, kad pinigai gauti pardavus prekes be apskaitos dokumentų.

Išnarpliota įspūdinga mokesčių slėpimo schema: neapskaityta 2,8 mln. eurų, žala valstybei – daugiau kaip milijonas

Nevaldomu elgesiu pasižymėjo įmonės vadovas – įvairiais būdais trukdė pareigūnams, neįleido jų į patalpas, todėl teko panaudoti jėgą ir taip patekti į vidų. Įmonės direktorius ir toliau kenkė tyrimui – naikino darbuotojams skirtus „vokelius“ ir juodosios buhalterijos įrodymus, nevykdė pareigūnų reikalavimų, pasipriešino ir stengėsi sunaikinti tyrimui reikšmingus duomenis. Už pareigūnų teisėtų nurodymų nevykdymą bendrovės vadovas gali būti nubaustas atskira tvarka.

Sulaikyti du asmenys, jiems pareikšti įtarimai. Po sulaikymo įmonės vadovas paleistas už užstatą, įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės, apribota nuosavybė į įmonės ir asmeninį turtą, siekiantį 2,6 mln. eurų.

Tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Griežčiausia bausmė už apgaulingą duomenų apie pajamas pateikimą, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, yra laisvės atėmimas iki 8 metų. Už apgaulingą apskaitos tvarkymą griežčiausia įmanoma bausmė – laisvės atėmimas iki 4 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (409)