„Raginčiau visus, įskaitant ir gerbiamą Seimą, diegti visuomenėje nepakantumo šiems reiškiniams aplinką, kadangi nuslėpęs mokesčius dėl egoistinių sumetimų, visų pirma, apvagia savo bendrapiliečius. Raginčiau dabartinę opoziciją nekasti sau duobės neigiant faktus ir teigiant, jog biudžeto lėšos išdalijamos neva valdininkams išlaikyti, net jeigu tai prideda populiarumo šiandien – situacijai pasikeitus, bus nepaprastai sunku paaiškinti žmonėms, kad Jūsų Vyriausybė išleidžia pinigus kitaip”, – sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, kova su neapskaityta ekonomika yra visų institucijų reikalas, tikimasi, kad siūlymas mažinti pajamų mokestį individualiai veiklai, duos teigiamą postūmį.

„Asignavimų valdytojus ir kitas institucijas raginčiau atsakingai išleisti kiekvieną litą, kad blogais pavyzdžiais nedemotyvuotume tų, kurie supranta, kad mokesčius mokėti būtina, tačiau nusivilia sužinoję apie kiekvieną kėdę, įsigytą brangiau, nei būtina. Ne paskutinį vaidmenį čia turės vaidinti ir teisėsaugos institucijos, ypač kovojančios su korupcija – tik tikintis tuo, kad valstybėje nedori darbai neliks nenubausti, pilietis mokėdamas mokesčius nesusidurs su vidine dilema, kodėl tai daro”, - kalbėjo I. Šimonytė.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Andrius Mazuronis tvirtino, kad biudžeto planavimas primena Pinokio planavimą, o parengtą projektą vadino priešrinkiminiu.

„Ar Jūs, kaip finansų ministrė, prisiimsite atsakomybę, kai po savivaldos rinkimų reikės priimti nepopuliarius sprendimus“, – klausė jis.

I. Šimonytė dar sykį patvirtino, kad skaičiai nėra „laužti iš piršto“ ir ragino pateikti alternatyvas.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė, primindama, kas pensijos vis dar yra sumažintos, o kainos kyla, biudžetą vadino niūriu ir parengtu su fantastikos elementais.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys siūlė numatyti mokestinę amnestiją, tačiau finansų ministrė neskubėjo pritarti šiai idėjai.

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad opozicija nepritars Vyriausybės teikiamam biudžeto projektui.

Finansų ministerija planuoja, kad Lietuvos ekonomika augs 2,8 proc., nedarbas viršys 16 proc., vidutinė metinė infliacija – 1,8 proc.

Kitų metų biudžetą tikimasi priimti gruodžio 9 d.

Laukia didesnių pajamų ir planuoja didesnį išlaidavimą

Vyriausybės Seimui pateiktame kitų metų nacionalinio biudžeto projekte numatyta, kad išlaidos bus 700 mln. Lt, o pajamos 2,4 mlrd. Lt didesnės nei šiemet. Daugiausiai pajamų tikimasi iš ekonomikos augimo ir mažinant „šešėlinę“ ekonomiką – po maždaug 1 mlrd. Lt.

Išlaidos labiausiai didėja dėl dotacijų savivaldybėms mokėti socialines išmokas ir valstybės skolos aptarnavimo.

DELFI jau rašė, kad šiek tiek didinamas kontroliuojančių institucijų – Muitinės departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Konkurencijos tarybos – finansavimas.

Nacionalinio biudžeto, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, pajamos be ES ir kitos paramos sieks 20,026 mlrd. Lt – 12,7 proc. daugiau nei numatoma surinkti šiais metais, o su ES ir kitos finansinės paramos lėšomis – 26,947 mlrd. Lt – 5 proc. daugiau.

Tuo tarpu nacionalinio biudžeto išlaidos kartu su ES lėšomis turėtų sudaryti 29,344 mlrd. Lt.

Socialinei apsaugai iš biudžeto kitais metais numatyta skirti 3,340 mlrd. Lt, švietimui – 5,568 mlrd. Lt, sveikatos apsaugai – 4,592 mlrd. Lt.

Planuojama, kad kitąmet viso valdžios sektoriaus deficitas sudarys maždaug 5,8 proc. bendrojo vidaus produkto. Jam dengti ketinama pasiskolinti 6 mlrd. Lt.

Liūto dalis – iš PVM

Kitų metų biudžeto projekte planuojama sulaukti daugiau mokesčių nei šiemet.

Daugiausia pajamų kitąmet tikimasi gauti iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – 8,259 mlrd. Lt arba 41,2 proc. visų pajamų. Tai yra 12,8 proc. daugiau nei planuojama gauti šiemet.

Iš gyventojų pajamų mokesčio kitąmet tikimasi gauti beveik 6 proc. daugiau nei šiemet – 3, 665 mlrd. Lt. Šio mokesčio įplaukos kitąmet turėtų sudaryti apie penktadalį visų biudžeto pajamų.

Akcizų taip pat tikimasi apie 18,2 proc. daugiau nei šiemet – 3, 576 mlrd. Lt.

Iš pelno mokesčio laukiama apie 1,178,6 mlrd. Lt arba 21,5 proc. daugiau nei numatoma šiemet.

Dar 98 mln. litų į biudžetą perves Lietuvos Bankas, kuris įstatymu yra įpareigotas atiduoti 70 proc. gauto pelno, papildomų 70 mln. Lt tikimasi iš efektyvesnio miškų sektoriaus valdymo.

Negavę planuotų pajamų, karpys

Finansų ministrė yra pripažinusi, kad pajamų padidinimo planas yra ambicingas ir neatmetama, kad nesurenkant tiek lėšų, kiek planuojama, biudžetas metų viduryje bus peržiūrimas ir papildomai apkarpytas.

Taip pat numatyta, kad jeigu biudžeto pajamos skirsis mažiau nei 17 proc. nuo šiųmečio, bus siūloma vėl jį peržiūrėti.

Seimui pateiktame valstybės biudžeto projekte numatyta, kad lėšas iš biudžeto gaunančios institucijos per pirmąjį pusmetį gali išleisti ne daugiau nei 46 proc. jiems numatytų lėšų, o per tris ketvirčius – ne daugiau nei 67 proc.

Brangs dyzelinas ir cigaretės

Kartu su kitų metų biudžeto projektais Vyriausybė siūlo nuo kitų metų iki 5 proc. mažinti individualios veiklos pajamų mokesčio tarifą, pratęsti PVM lengvatas šildymui, kompensuojamiems vaistams ir knygoms, pagal įsipareigojimus ES didės dyzelino ir cigarečių akcizai.

Finansų ministrės teigimu, dėl padidėjusių akcizų pakelis cigarečių vidutiniškai gali pabrangti apie 10 ct., o litras dyzelino – apie 12 ct.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją