„Mano supratimu, tai labai geras plano vykdymas“ - trečiadienį žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė finansų ministrė.

Anot jos, daugiau įmonių pasirinko mokėti pagal istorinius duomenis, todėl dalis pelno mokesčio persikėlė į šiuos metus, taip pat viršyti pridėtinės vertės, gyventojų pajamų mokesčių, bei mokesčių „Sodrai“ planai.

„Niekam ne paslaptis, kad akcizų planas buvo labai ambicingas, manyčiau, kad jis buvo per ambicingas. Atskirose srityse matome labai didelius poslinkius, tai būtent cigarečių rinkoje. Kuro akcizo duomenys atrodo blogiau“, - sakė ministrė.

„Vienas iš akcizų nesurinkimų priežasčių yra nelegalių akcizinių prekių srautai, tokių kaip tabakas alkoholis ar degalai“, - kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.

Finansų ministerijos duomenimis, per 2011 metus į nacionalinį biudžetą (be ES paramos) gauta 19 mlrd. 658,2 mln. litų pajamų. Tai 249,6 mln. litų mažiau nei planuota tvirtinant biudžetą.

Pernai į nacionalinį biudžetą pajamų iš mokesčių gauta 17 mlrd. 395,7 mln. litų –  t.  y. 1 mlrd. 673,7 mln. litų arba 10,6 proc. daugiau palyginti su 2010 metais.

Per visus praėjusius metus į valstybės biudžetą be Europos Sąjungos (ES) paramos gauta 16,482 mlrd. litų pajamų arba 415,6 mln. litų mažiau nei buvo planuota. Labiausiai plano įvykdymui koją kišo akcizai ir įmonių pelno mokestis, kurių surinkta mažiau nei planuota.

Visos valstybės biudžeto pajamos iš mokesčių sudarė 14,58 mlrd. litų. Daugiausiai per 2011 m. į valstybės biudžetą įplaukė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – 8,5 mlrd. litų arba maždaug 240 mln. litų daugiau nei buvo planuota.

Tuo metu akcizų surinkimo šlubavimo nepadengė ir didesnės PVM įplaukos. Planuota, kad iš akcizų bus gauta 3,476 mlrd. litų, o į biudžetą įplaukė maždaug 300 mln. litų mažiau – 3,178 mlrd. litų.

Finansų ministerijos tvirtinimu, faktinėms akcizų pajamoms įtakos turėjo vis dar mažėjanti benzino ir suskystintų dujų, skirtų automobiliams, realizacija bei kitos priežastys.
Pelno mokesčio surinkimas taip pat apie 300 mln. litų atsiliko nuo plano – planuota surinkti 1,178 mlrd. litų, o įplaukė 873 mln. litų.

Ministerijos aiškinimu, pelno mokesčio pajamoms įtakos turėjo 55 mln. litų didesni nei numatyta verslininkų investicinių projektų išlaidų atskaitymai iš apmokestinamojo pelno. Taip pat esą mažesnes pajamas iš šio mokesčio lėmė ir tai, kad pernai kur kas daugiau įmonių pasinaudojo galimybe avansinio pelno mokestį mokėti ne nuo numatomų 2011 m. finansinių rezultatų, o pagal ankstesnių mokestinių laikotarpių rezultatus.

Nacionalinio biudžeto pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio buvo maždaug 100 mln. litų didesnės nei planuota – 3,772,6 mlrd. litų.

Kitos pajamos sudarė 1,89 mlrd. litų. Iš nemokestinių pajamų labiausiai atsiliko pajamos iš taršos leidimų pardavimo, 2011 m. už taršos leidimus buvo gauta 203 mln. litų vietoj planuotų 500 mln. litų. Tačiau beveik dvigubai daugiau nei planuota gauta dividendų iš valstybės valdomų akcinių bendrovių – 85,2 mln. litų vietoj numatytų 43 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)