Lapkričio 6 d. - pyragų diena. Laiko tešlai minkyti bei kepimo skardoms neturintys gyventojai renkasi lengvesnį būdą – keliauja į prekybos tinklus ir pyragų dieną bei per kitas šventes saldumynus perka iš parduotuvių lentynų. Tačiau ne visi konditerijos technologų sukurti receptai sužavi lietuvių gomurius ir širdis.
© Bendrovės archyvas

Prekybos tinklo „Iki“ kepyklos skyriaus vadovė Nijolia Juchnevič jau 17 metų dirba su konditerijos ir duonos gaminiais. Prieš beveik dvidešimtmetį pradėjusi dirbti mažoje kepyklėlėje vienoje Vilniaus parduotuvėje moteris labai greitai tapo maisto technologe, o vėliau – visų prekybos tinklo kepyklų vadove. Šiuo metu prekybos tinklas „Iki“ turi keturias dideles kepyklas Lietuvoje – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Panevėžyje.

N. Juchnevič žurnalistus įsileido į kepyklą Panevėžyje. Čia vienu metu dirba apie 16 pamainos darbuotojų. Iš viso šio miesto kepykloje sukurtos 53 darbo vietos.

Per dieną visiems konditerijos ir duonos gaminiams sunaudojama apie 800 kg miltų. Per visas keturias kepyklas – kasdien sudaužoma apie 1 tūkst. kiaušinių.

Panevėžio kepykla išsidėsčiusi per du aukštus: pirmajame kepami tortai, pyragai, pyragėliai, antrajame – duona, bandelės ir sausainiai. Iš viso per dieną šioje kepykloje pagaminama apie 900 kg pyragų, iškepama apie 7 tūkst. bandelių ir duonos gaminių, apie 300 – pyragaičių, 200 kg – sausainių.

Iš Panevėžyje esančios kepyklos gaminiai kasdien iškeliauja į 48 parduotuves Birštone, Šiauliuose, Panevėžyje ir visame Aukštaitijos regione.

N. Juchnevič pasakoja, kad kas tris mėnesius pasiūloma vis naujų konditerinių ir duonos gaminių. Technologai sukuria apie 30-40 naujų gaminių, tačiau tik pusė jų pradedami gaminti ir pasiekia parduotuvių lentynas.

Maisto technologams tenka sudėtinga užduotis – reikia sugalvoti ne tik kaip nustebinti klientą, bet kad ir produkto skonis patiktų pirkėjams.

„Bandėme pasiūlyti produktų su čili pipirais, tortą su šafranu, bet šie gaminiai nepasiteisino. Taip pat ir žaliosios arbatos tortas, gal buvo 2-3 metais per anksti pasiūlytas“, - kalbėjo pašnekovė. Pasak jos, sunku pirkėjams įsiūlyti ir desertų su mėtomis.

O N. Juchnevič su kolegomis eksperimentuoti nebijo: šią vasarą parduotuvėse buvo galima įsigyti, pavyzdžiui, tortą, kurio gamyboje naudojami žalią spalvą tortui suteikiantys špinatai.

Iš viso kepykloje vienu metu gaminami 25 rūšių tortai.

Kepyklos skyriaus vadovė pasakojo, kad tarp skirtingų Lietuvos regionų nematyti didelių skirtumų renkantis desertus. Apskritai minėto prekės ženklo parduotuvėse daugiausia iš savos gamybos saldumynų nuperkama Kuršėnų vyniotinio, Napaleono pyrago, jogurtinio-vaisinio pyrago, tiramisu ir tartalečių.

Įsileido į pyragų kepyklą: kokie skoniai nesužavėjo lietuvių
© Bendrovės archyvas

Kalbėdama apie tortus ir pyragus specialistė patarė, kad ką tik iškeptų ar pagamintų saldėsių nereikėtų skubėti valgyti: „Produktai dar nėra subrendę. Reikėtų palaikyti. Pirkėjai dažnai prašo šios dienos gamybos torto, o gal kaip tik poros dienų tortas gali būti skanesnis“.

Pasikvietusi žurnalistus į antrą kepyklos aukštą N. Juchnevič rodo, kaip kepamos įvairios bandelės, duona ir sausainiai.

Pasiteiravus, kokie originalesni produktai naudojami duonos ir miltinių produktų gamyboje, moteris paminėjo moliūgų miltus, speltos (kviečių rūšis) grūdus. Taip pat duona kepama su grikių miltais ar morkomis.

Tarp bandelių, pasak pašnekovės, populiariausi – kruasanai: su šokoladu, plikytu kremu.

„O dabar labai išpopuliarėjo ir su migdolais, nors pirkėjams juos siūlome jau seniai“, - kalbėjo ji.

N. Juchnevič pastebėjo, kai prieš 17 metų pradėjo dirbti su konditeriniais gaminiais, lietuvius buvo labai sunku įpratinti prie naujų skanių, tačiau dabar, kai jie daug daugiau keliauja, mato pasaulį, patys klausia parduotuvėse užsienio virtuvių skanumynų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Olandų šeima viską išpardavė ir pinigus investavo į bitkoinus (1)

Viena olandų šeima išpardavė beveik viską, ką turėjo, įskaitant verslą, namą, du...

„Wall Street Journal“: „Tesla“ taps pirmuoju nuosavą gamyklą Šanchajuje turinčiu užsienio gamintoju (1)

Elektromobilių gamintojas „ Tesla “ pasiekė susitarimą su Šanchajaus valdžia statyti nuosavą...

„Noble Group“ parduoda savo JAV naftos verslą kompanijai „Vitol“

Nelengvus laikus išgyvenanti žaliavų prekybos bendrovė „Noble Group“ už 580 mln. dolerių...

Daugiau negu pusė Latvijos jaunimo nori per mėnesį uždirbti daugiau kaip 800 eurų (17)

38 proc. Latvijos jaunimo iki 25-ių metų amžiaus norėtų per mėnesį „į rankas“ uždirbti...

„Rimi“ ir „Iki“ sandoris palies kelis šimtus darbuotojų (32)

Prekybos tinklų „Rimi“ ir „Iki“ susijungimas ir reikalavimas kitiems mažmenininkams...

Top naujienos

Ne tik Gedimino kalnas? Ant Trijų Kryžių kalno atsivėrė plyšys (195)

Gausus lietus pakenkė ne tik Gedimino, bet ir Trijų Kryžių kalnui – pavasarį čia atsivėręs...

Kainų augimas įsibėgėjo: kas dar brangs (379)

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros „ Eurostat “ duomenimis Lietuvoje kainos auga...

Lietuvos ir pasaulio laukia naujas permainų etapas (5)

Daugeliui ketvirtoji pramonės revoliucija dar tėra pranašystė, utopija, lakios fantazijos vaisius...

Tanklaivis prie JK krantų sukėlė sumaištį - su inkaru buvo iškeltas nemalonus siurprizas (2)

Inkaro nuleidimas ir iškėlimas laivams yra įprasta procedūra, nekelianti streso. Tačiau kuomet...

G. Ručytė-Landsbergienė: Sausio 13-ąją visos trys mūsų šeimos panelės laukėsi (116)

Kai kalbame apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą ir pirmuosius mūsų valstybės išbandymus,...

Po tragiškai pasibaigusios avarijos kreipiasi į vairuotojus: taisyklės, kurias būtina žinoti (2)

Tamsėjantys rudens rytai ir vakarai keliuose tampa itin pavojingi pėstiesiems, kuriuos vairuotojams...

Orai: iš šaltesnių orų gniaužtų pavyks ištrūkti, tačiau yra vienas bet (9)

Savaitės pradžioje vyraus šaltoki orai , krituliai numatomi tik kai kur. Visgi, antroje savaitės...

Po puikaus žaidimo ir finalo Maskvoje – įspūdingas R. Berankio šuolis pasaulio reitinge (1)

Teniso profesionalų asociacijos (ATP) reitingų lentelėje Ričardas Berankis iš 169-osios vietos...

Nėščia moteris vos nemirė, kai vaisius „praspyrė“ gimdos sienelę (9)

Viena nėščia moteris praėjusią savaitę vos išvengė mirties, kai jos vaisius...

Išsamius tyrimus atlikę „Raptors“ paviešino J. Valančiūno traumos detales (7)

Vėlyvą sekmadienio naktį Lietuvos laiku Toronto „Raptors“ ekipa išplatino pranešimą spaudai...