Su Sveikatos apsaugos ministerija pasirašę Geros valios memorandumą prekybininkai įsipareigojo saugodami asmens duomenis reikalauti, kad nepriklausomai nuo amžiaus kiekvienas, ketinantis įsigyti alkoholinius gėrimus, pardavėjui (kasininkui) pateiktų asmens amžių liudijantį dokumentą.

„Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris patvirtino, kad didžiausiame šalies prekybos tinkle amžių liudijančio dokumento bus prašoma visų alkoholinių gėrimų pirkėjų.

„Pagrindinis memorandumo tikslas – maksimaliai sumažinti alkoholio prieinamumą nepilnamečiams. Tačiau žmogaus amžių mūsų kasininkėms-pardavėjoms sunku įvertinti. Jeigu pasirinktumėme kokią nors „saugią“ amžiaus ribą, tarkime, nuo dvidešimties iki trisdešimties metų, vis dar išliktų tikimybė brandžiau atrodantiems nepilnamečiams įsigyti alkoholio.

O jeigu tą ribą perkeltumėme nuo trisdešimties iki keturiasdešimties, kai kurie dokumento neprašomi ir šio amžiaus dar nepasiekę žmonės galėtų jaustis diskriminuojami, įžeisti“, – komentavo direktorius.

Anot jo, taip bus siekiama ir žmonių sąmoningumo ugdymo. Rodydami dokumentą pirkėjai esą atliks papildomą žingsnį prieš įsigydami alkoholio, tai galbūt privers pagalvoti, sumažins spontaniškai įsigyjamo alkoholio kiekį, kai neturima dokumento.

„Tikime, tai užkirs kelią ir kai kuriems suaugusiems nupirkti alkoholio nepilnamečiams – už mokestį ar paprašytiems. Rodydami dokumentą suaugusieji rodys atsakomybę, pavyzdį pateikti dokumentą ir jaunimui“, – aiškino vadovas ir vylėsi, kad pirkėjai bus supratingi.

Anot jo, bendrovės darbuotojai šiems pokyčiams buvo rengiami, gausu informacijos ir pačiose parduotuvėse.

„Esame skaičiavę, kad dėl griežtesnės alkoholio pardavimo tvarkos nuperkamo alkoholio kiekis mūsų tinklo parduotuvėse galėtų mažėti apie 10 proc., tačiau kaip iš tiesų bus – parodys laikas.

Vis dėlto jeigu dokumento rodymas parduotuvėse perkant alkoholį neleis alkoholio įsigyti bent vienam nepilnamečiui, o ir kai kuriuos suaugusiuosius privers pagalvoti ar net sustabdys įsigyti alkoholio, manome, kad pastangos atsipirks“, – komentavo pašnekovas.

„Suprantame, jog dalis gyventojų gali būti nepatenkinti nauja alkoholinių gėrimų pardavimo tvarka, tačiau tikimės pirkėjų sąmoningumo ir supratimo. Manome, jog visuotinis tikrinimas yra vienas iš būdų užkirsti kelią žmogiškai klaidai, kai alkoholis parduodamas nepilnamečiui.

Taigi svarbu, kad žmonės suprastų šio mūsų sprendimo naudą. Tikimės, jog ši mūsų iniciatyva prisidės kuriant kultūringą bendruomenę ir saugią aplinką mums, mūsų vaikams ir jaunimui“, – komentavo bendrovės „Palink“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrės Bielskytės teigimu, yra nuspręsta, kad jeigu pirkėjas neparodys dokumento, jam alkoholiniai gėrimai nebus parduodami.

„Tikimės sąmoningumo pokyčio, kad kiekvienas, paėmęs iš lentynos alkoholio, bus paruošęs kasininkui rodyti dokumentą. Ir tokiu atveju, nepilnamečiai, kurie vis dar bando visokiais būdais apgauti kasininką, neturės jokios galimybės jo įsigyti, nes visi kiti pirkėjai dokumentą rodys.

Taip pat tikimės, kad dokumento rodymas padės spręsti problemą, kuri yra dabar sunkiai apčiuopiama – kai suaugę pirkėjai nuperka alkoholį nepilnamečiams asmenims. Tikimės, kad rodydami dokumentą tokie pirkėjai susimąstys apie tai, ar jie teisingai elgiasi“, – paaiškino vadovė.

Anot jos, bendrovės procedūros numato, kad kasininkas turės paprašyti pirkėjo dokumento – už jų nesilaikymą yra numatytos vidinės nuobaudos, tačiau šiuo atveju kasininkai bus tiesiog įspėjami.

„Norfos“ atstovo spaudai Dariaus Ryliškio įsitikinimu, besaikis alkoholio vartojimas yra viena svarbiausių visuomenės problemų, reikalaujanti skubių sprendimų ryžtingomis, visų pirma, edukacinėmis priemonėmis.

„Prekybininkai įneš savo indėlį, prisidėdami prie labiau atsakingo alkoholio vartojimo įpročių formavimo. Tikimės, kad mūsų pirkėjai supras ir palaikys šią iniciatyvą“, – komentavo jis.

„Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovė Agnė Dalia Gaižauskienė pripažino, kad jos atstovaujama bendrovė nėra pasirašiusi memorandumo.

„Tačiau palaikome šią iniciatyvą ir norime akcentuoti, kad savo veikloje vadovaujamės išimtinai teisės aktais bei aukštais mūsų įmonės standartais. Užtikriname ne tik savo socialinę atsakomybę, bet ir galimybę mūsų pirkėjams apsipirkti greitai bei patogiai. Visuomet esame pasirengę svarstyti vertingas iniciatyvas, kurios prisideda prie visuomenės gerovės“, – sakė ji ir pridūrė, kad rugsėjo 2 d. parduotuvės dirbs įprastai atsakingai ir prašys jaunimo parodyti asmens dokumentą.

Prekybininkai pabrėžia, kad alkoholinių gėrimų pirkėjų asmens duomenys jokiomis formomis nebus kaupiami ir naudojami reklamos ar kokiais nors kitas tikslais.

Geros valios memorandumą, kuriuo remiantis alkoholis parduotuvėse bus parduodamas tik pateikus asmens amžių liudijantį dokumentą, šių metų birželį pasirašė sveikatos apsaugos ministras Juras Požela, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas, „Maxima LT“, „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Prisma LT“, „Aljansas Aibė“, „Lietuvos kooperatyvų sąjunga“ vadovai.

Alkoholio pardavimas Rugsėjo 1-ąją ir po rugsėjo 2-osios
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1140)