O pastarosiomis dienomis dar ir Rusijos futbolo chuliganai liūdnai pagarsėjo dėl sukeltų kruvinų riaušių Europos čempionato metu.

„Turistai iš Rusijos yra išskirtiniai – jų negalima lyginti su jokios kitos šalies turistais“, - DELFI pripažino ne vienerius metus su šios šalies turistais Graikijoje dirbęs turizmo specialistas Jonas (vardas pakeistas).

„Pirmiausia jie turi nerealius poreikius. Pavyzdžiui, atvažiuoja nusipirkę kelialapį už 300 eurų, o paslaugų reikalauja tokių, lyg būtų sumokėję 3 tūkst. eurų. Apskritai jie labai impulsyvūs, atviri, karštakošiai, nelinkę eiti į kompromisus. Jie arba puola draskyti akis, arba bando parodyti fizinę jėgą, arba tiesiog nusispjauna ir nueina“, - pasakoja pašnekovas.

Kurortinėse zonose dirbantys specialistai jau žinojo, kiek įprastai labai išgėrusių poilsiautojų išlips iš užsakomojo skrydžio iš Maskvos. Jiems transportuoti kartais būdavo naudojami oro uostuose esantys vežimėliai, skirti judėjimo problemų turintiems keleiviams.

„Alkoholis ir poilsis pas juos yra neatskiriama. Jie gerti pradeda tik atvažiavę į viešbutį. Pavyzdžiui, likus dienai iki išskridimo, mes prašydavo viešbučių restoranų, kurie teikia paslaugą „viskas įskaičiuota“, nesiūlyti bent pusės gėrimų iš meniu, siūlyti tik silpnus arba net skiestus gėrimus. Nes jeigu jie nesustos, mes lėktuve turėsime ne 30, o 180 girtų žmonių. Pas juos stabdžių nėra, - sakė jis. - Jeigu atskridus lėktuvui išlipdavo mažiau nei 30 girtų žmonių, aš labai nustebdavau, vadinasi, atvažiavo išsilavinę turistai, gal gydytojai. Tačiau įprastai viename skrydyje būna apie 30 gerokai išgėrusių žmonių.

Jonas pripažįsta, kad su šiais turistais yra labai sunku dirbti.

„Jie visko reikalauja ir tai daro rusų kalba, nes šie turistai įsivaizduoja, kad visas pasaulis turi mokėti rusų kalbą. Aš nemanau, kad yra gerai, kad visiškai užpildytame viešbutyje gyvenantys rusų turistai sugeba pakeisti baro darbo laiką. Savininkas negali eiti į priešpriešą, nes jie, nors ir turi įskaičiuotus vietinius gėrimus, moka ir užsakinėja papildomai. Rusų turistai laikosi tokios politikos – moku babkes, o tu turi vykdyti tai, ko noriu. Žinoma, yra skirtingo lygio mokėtojai. Vienas moka 5 eurus, kitas – 500 eurų”, - šių turistų elgesį apibūdino pašnekovas.

„Pavyzdžiui, jeigu ekskursijos metu neparodai, kad gidas yra autobuso valdovas ir visi turi klausyti, pražūsi iš karto. Šiuos turistus reikia įstatyti į aiškius rėmus. Pavyzdžiui, jeigu pasakai, kad turi ateiti po 15-20 minučių, tai tik tam laikui praėjus turistai iš Rusijos prisimins, kad reikėtų eiti. Jeigu jų nebausi, tuomet ekskursija vietoj 7 valandų gali išsitęsti iki 14 val. – nespėsi jų sugauti. Todėl aš turėjau griežtas taisykles – visi turi būti prie autobuso nurodytu laiku, toleruoju vėlavimą iki 5 minučių, o tada autobusas nuvažiuoja. Nespėjusieji gali grįžti kaip tik jie nori. Būdavo, kad paimu 50 žmonių į ekskursiją, o grįžtu su 30-čia“, - dar viena pavyzdį prisiminė jis.

Pinigų negaili

Nepaisant šio elgesio, turistai iš Rusijos daugelyje užsienio kurortų yra labai laukiami. O tai lemia jų išskirtinis dosnumas.

Pašnekovas teigia neprisimenantis, kad kitų šalių turistai apskritai paliktų arbatpinigių vežiojusiam vairuotojui, o kai kurie rusai nepagailėdavo ir 100 eurų.

„Šiuo atžvilgiu turistai iš Rusijos yra labai patrauklūs, todėl Graikijoje aplink juos šokinėja ir visaip pataikauja, kad jie paliktų kuo daugiau pinigų. Pajutę tokį pataikavimą Turkijoje arba Graikijoje, ir kitose šalyje į parduotuvę užėjęs turistas iš Rusijos rusiškai sako: Daij mne etu kalbasu ir baisiai pyksta, kad jo nesupranta. Pardavėjas bando paaiškinti, kad nesupranta. Tada jis dar garsiau rėkia rusiškai ir piktinasi, kad jo nesupranta“, - kalbėjo Jonas.

Mėtė vokiečių turistus

Dar vienas šių turistų išskirtinumas – jų elgesys labai priklauso nuo aplinkos.

„Jeigu juos visus apgyvendini viename viešbutyje, tuomet jie tampa nevaldomi, elgiasi kaip pas save Rusijoje pagal džiunglių įstatymus – kas stipresnis, tas teisesnis. Jeigu išskirstai grupelėmis ir apgyvendini su turistais iš kitų šalių, pavyzdžiui, anglais, vokiečiais, tuomet jie viską stebi atsargiai, neišsišoka, kultūringai valgo, nerėkauja, daug negeria – prisitaiko prie viešbučio. Tačiau būna visokių išimčių“, - pasakojo turizmo specialistas.

„Pavyzdžiui, vokiečiams priklausančiame keturių žvaigždučių viešbutyje gegužės 9-ąją, kai rusai švenčia pergalės dieną, hole turistai iš Rusijos gėrė alkoholį, skėryčiojosi ir dainavo savo pergalės dainas, vienas vyresnis vokiečių turistas neištvėrė iš šėrė vienam rusui per nugarą su savo lazdele, konflikto epicentre atsirado ir daugiau vyresnių vokiečių turistų. Įsiutę rusai ėmė plėšti nuo savęs marškinėlius, kilnoti ir mėtyti senukus ant minkštasuolio”, - pasakojo Jonas.

Ši istorija baigėsi tada, kai iš virtuvės atbėgo darbuotojai ir atskyrė Rusijos turistus nuo vokiečių.

Pasak pašnekovo, viešbučiai tik kritiškiausiais atvejais kviečia policiją, dažniausiai viską bando išspręsti patys, nes tai labai kenkia apgyvendinimo įstaigos reputacijai.

„Tačiau, žinokite, ir turistų iš Vokietijos yra visokių. Pavyzdžiui, mano draugas Graikijoje turi taverną, į kurią užsuko grupė turistų iš Vokietijos. Jie užsisakė gėrimų, maisto ir ilgai žiūrėjo futbolą. Po vidurnakčio šeimininkas priėjo jų pasiteirauti, gal jie dar ko nors norėtų. Jie sakė, kad nieko nebenorės. Tuomet jis pasakė, kad atneš sąskaitą. Tačiau sulaukę sąskaitos, svečiai sakė nieko nemokėsiantys, nes tavernos savininkas graikas, taigi jis, kaip ir visa Graikija, yra skolingas Vokietijai“, - prisiminė jis.

Viešbutis smigo į nuostolius

Turizmo specialistas prisimena vieną istoriją, kai apsilankęs pas pirmąjį sezoną su turistais iš Rusijos dirbsiančio viešbučio savininką jam pasiūlė nupirkti mažesnių lėkščių. Šis nepatikliai paklausė, kam čia to reikia ir nė nemanė keisti indų.

Pirmaisiais metais šis viešbutis dėl maisto patyrė 40 tūkst. eurų nuostolį.

„Vaizdas viešbutyje būna toks, kad dar neprasidėjus pusryčių laikui, prieš restorano durų išsirikiuoja alkanųjų eilė, atidarius duris jie puola prie maisto, prisikrauna pilnas lėkštes, paragauja, jei jiems nepatinka, palikę puola prie kito patiekalo“, - realią istoriją pasakojo pašnekovas.

Tačiau tai buvo ne vienintelis viešbučio savininką nustebinęs turistų elgesys.

„To paties viešbučio savininkas manęs klausė, kokiems dievams meldžiasi turistai iš Rusijos? Jis sakė stebėjęs juos tris dienas ir niekaip nesupratęs, kodėl jie vaikštinėja pliaže ir visaip kilnoja rankas, tūpinėja, kraiposi į šonus. O iš tiesų jie taip deginosi kaip sovietmečiu“, - viešbučio savininkui paaiškino Jonas.

Galiausiai minėto viešbučio savininkas atsisakė turistų iš Rusijos.

Pasak Jono, sunkiausia turizmo specialistams dirbti su naujaisiais rusais, kurie apsigyvena penkių žvaigždučių viešbučiuose. Tiesa, jis pastebi, kad po karo Ukrainoje ir Vakarų šalių taikomų sankcijų dalis Rusijos turistų ėmė elgtis santūriau ir taip neišsišokti.

Čia galite pamatyti vaizdus iš Rusijos turistų atostogų užsienyje:

Norite pasidalyti savo mintimis ar patirtimi po atostogų? Kitų poilsiautojų elgesys jus stebino? O gal niekada neteko susidurti su nemaloniai besielgiančiais turistais? Kviečiame jus rašyti pilieciai@delfi.lt su prierašu „Patirtis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5184)