Praėjus vos kelioms valandoms po to, kai D. Trumpas, jo viceprezidentas Mike‘as Pence‘as ir „Carrier“ pranešė apie susitarimą išlaikyti apie 1 tūkst. darbo vietų JAV gamyklose, svarbiausias Kinijos leidinys paskelbė analitinį straipsnį su antrašte: „D. Trumpo pastangos išlaikyti JAV darbo vietas gamybos srityje Kinijai išeis į naudą.“

Šis komentaras pasirodė Komunistų partijos remiamo leidinio „Global Times“ verslo nuomonių skiltyje.

„Jam būnant prezidentu, JAV praktiškai neįmanoma atkurti savo kaip gamybos milžinės pozicijos“, – rašoma straipsnyje. Straipsnį parašė „Global Times“ reporteris.

Jei tokios bendrovės kaip „Apple“ iš patriotiškumo ir perkels savo gamyklas su darbo vietomis atgal į JAV, kainos smarkiai išaugs, mano reporteris. O tai savo ruožtu leis tokioms Kinijos bendrovėms, kaip išmaniųjų telefonų gamintojoms „Huawei“ ir „Xiaomi“ nukonkuruoti „Apple“ pasaulinėje rinkoje.

Šis straipsnis gali būti reklaminis triukas

Konkrečiai „Carrier“ straipsnyje neįvardijama – teiginys, kad Kinija gali pagaminti praktiškai viską pigiau nei Amerika, taikomas įvairioms pramonės šakoms.

„Carrier“ daugiausiai žinoma kaip oro kondicionierius gaminanti įmonė.

Ekspertai, kurie ne vienerius metus stebi JAV ir Kinijos santykius, mano, kad šis straipsnis iš esmės yra reklaminio pobūdžio. Kinijos žiniasklaidą stipriai kontroliuoja ir jai daro įtaką vyriausybė.

„Jie nebūtų rašę tokio straipsnio apie D. Trumpą, jei jis jiems nekeltų nerimo, – sako teisininkas Gordonas Changas, knygos „The Coming Collapse of China“ autorius. – Šiuo straipsniu siekiama nuraminti Kinijos darbininkus.

Visos savo prezidentinės kampanijos metu D. Trumpas vis žadėjo sugrąžinti darbo vietas iš Kinijos ir Meksikos į JAV. Be to, jis vadina Kiniją „valiutų manipuliatore“.

Greičiausiai Kinija nerimauja, kiek toli D. Trumpas gali nueiti.

D. Trumpas prezidentu tapo nelengvu Kinijai metu. Pačioje šalyje vyksta masinis perėjimas nuo gamybos prie labiau į paslaugas ir aukštąsias technologijas orientuotų darbo vietų.

Kinijos vyriausybė ir toliau skelbia apie 6,7 proc. augimą, bet pastaraisiais metais jis lėtesnis, be to, kyla klausimų apie duomenų patikimumą.

Ar D. Trumpas ir Kinija iš tiesų gali kažką pakeisti?

Vis dėlto nėra aišku, ar D. Trumpas arba Kinijos vadovybė gali stipriai paveikti pasaulinę dinamiką, pastebimą gamybos srityje. Daugumą darbų perima robotai, viskas vis labiau automatizuojama, o kai kurios Kinijos bendrovės atidaro gamyklas Amerikoje.

Jei Kinija išties norėtų nurungti „Apple“ ar kurią kitą JAV bendrovę, ji jau būtų tai padariusi, sako ekspertas Kinijos klausimais Derekas Scissorsas iš dešiniųjų pažiūrų Amerikos verslo instituto.

Vis dėlto D. Scissorsas mano, kad straipsnio autorius iš dalies yra teisus: D. Trumpui iš tiesų bus sunku pasukti laikrodžio rodykles atgal ir sugrąžinti Amerikai gamybos milžinės šlovę.

„Jei D. Trumpo tikslas bus sugrąžinti darbo vietas gamybos srityje, jis tai gali padaryti. Bet tai nebus tos pačios darbo vietos, kurias mes praradome, – sako D. Scissorsas.“ Be to, tai turės skausmingą šalutinį poveikį Amerikos vartotojams, pavyzdžiui, kainos išaugs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (190)