JAV jau kelis dešimtmečius vystoma daiktų nuomos (angl. rent-to-own) sistema atkeliavo ir į Lietuvą. UAB „Prekybos partneriai“ jau atidarė pirmą parduotuvę Vilniuje, kur galima išsinuomoti daiktą neprisiimant finansinių įsipareigojimų.

Naujas prekybos modelis paremtas rekomendacijomis. Perkant daiktą svarbu turėti darbą, gyvenamąją vietą ir 3-4 žmonių, kurie gali patvirtinti kliento pateiktus duomenis, rekomendaciją. Už pastovų mėnesinį ar savaitinį mokestį klientui suteikiama teisė naudotis preke, kurią galima vėliau išsipirkti arba bet kada nutraukti sutartį.

Šiais metais Vilniuje planuojama atidaryti tris tokias parduotuves. Vėliau žadama plėstis ir į kitus miestus.

„Be kredito“ pirmąją parduotuvę atidaręs, UAB „Prekybos partneriai“ direktorius Vytenis Labanauskas sutinka, kad visgi lietuviai į nuomą žiūri atsargiai, nes yra įpratę turėti nuosavybės teisę, bet kartu tiki, kad nauju prekybos modeliu lietuviai susivilios.

Nuosavybė mums yra labai artima, bet iš kitos pusės tai yra galimybė gyventi žmogui taip, kaip jis gali dabar gyventi, o ne laukti, kol galės įsigyti ir savom teisėm valdyti, - teigė jis. - Tai skiriasi nuo greitųjų kreditų ar lizingo tuo, kad klientas prekę gali grąžinti bet kada, taip atsisakant finansinių įsipareigojimų“.

Jei žmogus staiga neteks darbo ir nebegalės susimokėti įmokų už daiktą, tiesiog galės grąžinti prekę. Kai tik pasirodys prekės naujas modelis, jį bus galima pakeisti bet kada. Po trijų mėnesių klientui supratus, kad daiktas jam visgi patinka, jį bus galima įsigyti už savikainą. Maksimalus nuomos terminas bus taikomas dveji metai. Po to daiktą galima bus pasikeisti nauju arba nuomotą įsigyti už likutinę vertę.

Kol kas parduotuvėje siūlomos elektronikos prekės, bet ateityje planuojama prekių asortimentą plėsti buitine technika ir baldais.

V. Labanauskas pasakojo, kad šį prekybos modelį Lietuvai pristatyti nusprendė patys amerikiečiai. Jie, bendraudami su Verslo angelų fondu, ieškojo partnerių, kas galėtų šalyje įgyvendinti projektą. Į šį projektą JAV bendrovė ir „Verslo angelų fondas I“ investavo apie 1,2 mln. Lt.

Paklaustas apie didžiausius iššūkius vystant tokią prekybą, įmonės vadovas teigė, kad svarbiausia teisingai įvertinti kliento patikimumą.

„Labai svarbu suprasti ir pažinti žmogų, nes iš esmės mes atiduodame savo turtą tam, ko nepažįstame. Tai yra pakankamai didelė rizika ir turi būti geras jos valdymas“, - kalbėjo pašnekovas.

Taip pat verslininkas priminė ir lietuvių įprotį keisti daiktus ne kai jie nusidėvi, bet sekti naujausių modelių madas.

„Kaip jau pastebėjome, žmonės nori visą laiką turėti naujausią daiktą. Bet iš esmės nesuprantama, ar tu nori turėti daiktą, ar iš jo gauti naudą, su juo kažką daryti. Norime turėti, bet patys nežinome dėl ko mums daikto reikia, kokią jis naudą teikia“, - teigė jis.

Daiktų nuomos (angl. rent-to-own) modelis užgimė Didžiojoje Britanijoje, kurioje yra naudojamas ir dabar.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)