G-7 lyderiai pareiškė atsisakysią baudžiamųjų sankcijų, jeigu taikos susitarimas bus vykdomas, bet „taip pat esą pasirengę imtis papildomų ribojančių priemonių, kad Rusijos kaštai didėtų, jeigu to reikėtų dėl jos veiksmų“, sakoma baigiamajame viršūnių susitikimo Vokietijoje pareiškime.

B. Obama: V. Putinas bando atkurti sovietinės imperijos šlovę

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Rusijos vadovas Vladimiras Putinas turi nuspręsti, ar tikrai nori griauti Rusijos ekonomiką ir siekti, pasak Obamos, „klaidingo troškimo atkurti sovietinės imperijos šlovę“.

Pasak B. Obamos, JAV ir Europos lyderiai sutaria dėl sankcijų Rusijai pratęsimo, kol ši pradės gerbti paliaubų įsipareigojimus. Tačiau politiniai lyderiai dar nekalba apie papildomas sankcijas, kurios padidintų spaudimą V. Putinui, sakė B. Obama.

Pasak JAV vadovo, pirmą žingsnį turi žengti ES, kuri pratęs dabar galiojančių sankcijų laikotarpį artėjančiame susitikime. Tačiau diskusijos apie papildomas sankcijas jau vyksta žemesniu lygmeniu.

Rusijos agresija Ukrainoje verčia kentėti rusakalbius rytinės Ukrainos gyventojus – būtent tuos, kuriuos V.Putinas sako siekiantis apginti, nurodė B. Obama.

Kremlius: Rusijai nieko naujo

Pirmadienį Rusijos atstovai pareiškė, kad G7 derybose dėl tolimesnių sankcijų Maskvai, nieko naujo. Kremlius pareiškė, kad susitikimo nariai skirtingai vertina situaciją, skelbia „Reuters“.

Premjeras Deividas Camerohnas ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas tikisi, kad G7 susitikimo Vokietijoje metu bus išreikšta vieninga nuomonė dėl sankcijų Rusijai.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas teigė atkreipęs dėmesį į išsakytus komentarus, bet jo nuomone, susitikimo dalyviai nepasakė nieko naujo.

Anot jo, lyderiai išreiškė skirtingą nuomonę kai kuriais klausimais. Kai kurie jų kalba apie dialogą su Rusija ir diplomatinį problemų sprendimą.

Kovą Europos Sąjungos (ES) lyderiai nutarė, kad sankcijos Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje bus taikomos tol, kol bus įgyvendintas Minsko susitarimas.

Pernai kovą Krymą užėmusi Rusija neigia rėmusi prorusiškus separatistus, siuntusi jiems karių ar ginklų.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį paskatino Vakarų lyderius imtis veiksmų ir užtikrinti, kad Kijevas įgyvendintų savo įsipareigojimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2321)