Per metus darbuotojų skaičius išaugo 21,7 tūkst. (1,7 proc.). Labiausiai prie to prisidėjo didmeninės prekybos, pramonės, ir paslaugų įmonės. Daugiausiai darbuotojų neteko finansinio tarpininkavimo sektorius.

Aktyviausiai darbuotojų skaičių didino stambios bendrovės, kuriose dirba 250 ir daugiau darbuotojų ir bei smulkios įmonės su ne daugiau kaip 9 darbuotojais. Jose personalo skaičius per metus augo atitinkamai 10,5 tūkst. (2,9 proc.) ir 9,2 tūkst. ( 4,2 proc.).

„Po 9 mėnesius trukusio darbo rinkos įšalo, darbuotojų skaičius antrą šių metų ketvirtį ėmė augti labiau nei pernai. Iš vienos pusės, minimalios algos padidinimui jautriose šakose darbuotojų skaičius augo lėčiau nei pernai arba mažėjo, tačiau tą smukimą su kaupu kompensavo darbo vietų skaičiaus augimas pramonės, transporto ir statybų šakose, - pastebi bendrovės direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa. – Bet trečiąjį ketvirtį optimistinės tendencijos aprimo. Palankesnės nei pernai perspektyvos išliko statybų sektoriuje. Transportas iš inercijos dar išlaiko tą patį augimo lygį, tačiau jis jau pradeda stoti, lėtėjant vežėjų apsukoms. Pramonėje augimas menko - visų pirma, siuvimo, baldų ir medžio apdirbimo pramonėje, tačiau metalo apdirbimo ir mašinų gamybos šakos kilo. Bendrus rodiklius į viršų „tempė“ paslaugų sektorius – ten sparčiau nei pernai augta tik kelionių organizavimo, įdarbinimo ir lažybų bei azartinių lošimų veiklose. Tačiau tai vargu ar gali būti tvaraus augimo pagrindas. Augimas strigo ir IT sektoriuje – šiemet neatsirado naujų stambių IT sektoriaus darbdavių, be to, augimą ribojo darbuotojų trūkumas. Jei esamos tendencijos išliks, ateinančiais metais labiausiai darbuotojų turėtų gausėti statyboje, IT ir dalyje pramonės šakų“.

Spalio 1 dieną 94 861 Lietuvos įmonėse buvo įdarbinta 1,2897 mln. darbuotojų.

Per metus darbuotojų pagausėjo 32 001 įmonėje, o sumažėjo 26 920 įmonėse. Apie 10 proc. darbuotojų skaičiaus padidėjimo ar sumažėjimo tenka kelioms dešimtims įmonių, kuriose fiksuoti didžiausi pokyčiai. 67 įmonės personalą gausino daugiau kaip 100 darbuotojų. Tarp tokių įmonių - 15 pramonės, 9 prekybos, po 4 transporto ir statybos sektoriaus atstovės. Tačiau tuo pat metu 55 įmonėse darbuotojų sumažėjo daugiau kaip šimtu. Tarp tokių įmonių yra po 8 pramonės ir statybos, po 4 transporto, prekybos ir finansinio tarpininkavimo įmones.

Darbo biržos duomenimis, spalio 1 d. šalies teritorinėse darbo biržose buvo registruota 181,2 tūkst. bedarbių ir jie sudarė 9,9 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų. Per mėnesį registruotas nedarbas sumažėjo 0,5 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)