Gavus Moldovos centrinio banko leidimą ir į akcijas konvertavus 2018 metais išleistas „MD Partners“ obligacijas, „Invaldos INVL“ akcijų dalis bendrovėje „MD Partners“ siekia 51,37 proc., o „INVL Special Opportunities Fund” – 48,63 proc., teigiama „Invaldos INVL“ pranešime.

„Esame turto valdytojai, investuojantys kartu su savo klientais, todėl prie sandorio Moldovoje pakvietėme prisijungti ir privačius investuotojus, kurie 2018 metais į „INVL Special Opportunities Fund“ investavo 4,5 mln. eurų. Fondas buvo įsigijęs „MD Partners“ obligacijų, todėl investuotojai turėjo ir interesą, ir galimybių atidžiai stebėti, kaip klostosi MAIB istorija jo akcijų įsigijus tarptautiniam konsorciumui“, - pranešime sakė „INVL Asset Management“ Privataus kapitalo padalinio vadovas Vytautas Plunksnis, kuris yra ir MAIB stebėtojų tarybos narys.

Pasak jo, fondo investuotojai yra Lietuvos įmonės ir asmenys, atitinkantys informuotiesiems investuotojams keliamus reikalavimus.

Tarptautinis konsorciumas, kurį sudaro Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), „Invalda INVL“ ir „Horizon Capital“ ir kuris veikia per Didžiosios Britanijos bendrovę „HEIM Partners“, nuo 2018 metų spalio, kai laimėjo MAIB akcijų pardavimo aukcioną, valdo 41,09 proc. šio banko akcijų.

„MD Partners“ valdo 37,5 proc. bendrovės „HEIM Partners“ akcijų. Kiti „HEIM Partners“ akcininkai – ERPB (37,5 proc.) bei JAV įsteigtas „Emerging Europe Growth Fund III“, valdomas „Horizon Capital“ (25 proc.).

„Esame patenkinti bendradarbiavimu su ERPB ir „Horizon Capital“ kartu valdant banką ir diegiant vakarietiškus standartus atitinkančius korporatyvinio ir rizikos valdymo principus, kartu plėtojant ir Moldovos bankininkystės sistemą“, – sakė V. Plunksnis.

Pernai MAIB turtas išaugo 10 proc. iki 25,9 mlrd. Moldovos lėjų (1,3 mlrd. eurų). Pagal šį rodiklį bankas užėmė 29 proc. Moldovos bankų rinkos. MAIB paskolų portfelis padidėjo 15 proc. iki 14,3 mlrd. lėjų (740 mln. eurų), o indėlių – 9 proc. iki 20,3 mlrd. lėjų (1,1 mlrd. eurų). Pagal šiuos rodiklius MAIB užėmė atitinkamai 35 ir 30 proc. rinkos.

Banko grynasis pelnas pernai šoktelėjo 33 proc. – MAIB uždirbo 704 mln. lėjų (37 mln. eurų).

Likusias MAIB akcijas valdo daugiau nei 3 tūkst. vietos akcininkų, tarp kurių yra esami ir buvę banko vadovybės nariai.

Informuotiesiems investuotojams skirtą investicinį fondą „INVL Special Opportunities Fund“ valdo viena pirmaujančių turto valdymo bendrovių Lietuvoje „INVL Asset Management“, priklausanti „Invaldos INVL“ turto valdymo grupei. Šios grupės įmonės valdo pensijų ir investicinius fondus, alternatyvias investicijas, individualius portfelius bei kitas finansines priemones.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)