Pasitikėjimas grįžta

„Investors‘ Forum“ asociacijos analitikė Monika Gabalytė aptardama Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso (LIPI) tyrima teigė, kad indekso vertė toliau auga ir grįžo į buvusį prieš karantiną ir net šiek tiek ją praaugo.

„Didžiausią vertės kritimą matėme antrajame ketvirtyje. Šiuo metu indekso vertė yra 1.118 iš 2 galimų“, – sakė ji ir tikino, kad antrąjį praėjusių metų ketvirtį indeksas buvo nukritęs į rekordines žemumas – 0,909 balo.

Specialistė pasakojo, kad investuotojai šiandien pozityviau vertina politinės aplinkos stabilumą šalyje, pakilo ir ekonominės padėties vertinimas.

„Svarbu aptarti sritis, kurios kėlė nerimą nuo praėjusių metų antojo ketvirčio, tai ekonominės aplinkos padėtis. Beveik pusė apklaustųjų ekonominę padėtį vertina kaip aukštą“, – sakė ji.

Investuotojų vertinimas

Kaip aiškino, kaip daugiausiai dėmesio reikalaujančią sritį apklausoje investuotojai išskyrė švietimą.

„Švietimas yra pirmoji sritis, kuri investuotojų yra įvardijama. 77 proc. respondentų mano, kad būtent šiai sričiai reikia teikti daugiausiai dėmesio.

Kitos sritys – viešojo sektoriaus efektyvumas (65 proc.) bei talentų migracija (37 proc.)“, – teigė ji.

Kalbėdama apie investuotojų planus 2021 ketv., specialistė teigė, kad investuotojai turi mažiau neigiamų lūkesčių dėl pokyčių jų įmonėse nei anksčiau.

Lyginant su praėjusiu ketvirčiu, 15 proc. daugiau įmonių vadovų tikisi, kad ateinančiu laikotarpiu darbuotojų atlyginimai augs. Labiau teigiamai vertinamas ir galimas darbuotojų skaičiaus augimas įmonėse, 9 proc. daugiau vadovų tikisi, kad jis didės. Vis dėlto, didesnių pokyčių dėl kitų sričių, tokių kaip investavimas, nauji darbuotojai, įmonės pelnas – nėra.

Svarbiausios verslo klimatui šalyje sritys taip pat vertinamos pozityviau. Nerimą dėl kredito įsigijimo situacijos šalyje išreiškia mažiau įmonių vadovų – 34 proc. apklaustųjų mano, kad šioje srityje situacija gera, taip vertinančių galimybę lengvai įgyti kreditą praėjusį ketvirtį buvo 18 proc.

Investuotojai pozityviau vertina ir makroekonominę aplinką Lietuvoje, 17 proc. daugiau vadovų ją vertina teigiamai.

Didžiausias iššūkis – talentai

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas taip pat kalbėjo besidžiaugiantis dėl pagerėjusios makroekonominės padėties bei politinio stabilumo vertinimo.

„Tai yra labai geras pagrindas Lietuvai artimiausius metus pasiekti proveržį ir pakelti savo ekonomiką į aukštesnę lygą.

Žygimantas Mauricas

Visgi nerimo kelia tai, kad pakankamai didelė dalis įmonių planuoja pakankamai agresyvią arba ženklią plėtrą. Šiek tiek apetitas investicijoms bei naujų darbuotojų įdarbinimui sumažėjo ir tai galbūt nėra labai gera žinutė, nes Lietuvai nepakanka atsigauti iš šitos krizės, Lietuvai reikia augti, juolab, kad tų pokyčių pasaulio ekonomikoje per pastaruosius metus įvyko labai daug, paprastai tiek įvyksta per penkmetį ar dešimtmetį“, – kalbėjo jis bei vardijo, kad ateityje pokyčių taip pat netrūks, nes laukia Žaliasis kursas, skaitmenizacija bei gamybos grandinių pokyčiai.

„Taip pat turime didelių pokyčių nekilnojamo turto (NT) rinkoje, yra talentų migracija. Pažiūrėkite, kas vyksta Jungtinėse Amerikos Valstijose, ten kalbama apie tech sodus. Žmonės, galintys dirbti nuotoliniu būdu, jie renkasi tas vietas, kurios jiems labiau patrauklios, todėl investicijos eina paskui talentus, o ne talentai paskui investicijas“, – aiškino Ž. Mauricas.

Pagrindiniai Lietuvos privalumai kalbant apie investicijų pritraukimą, anot jo, yra tie, kad šalis turi gerą situaciją kalbant apie NT bei biurų patalpas, sklypus.

„Biurų pasiūla didelė ne tik Vilniuje, bet ir Kaune.

Dabar didžiausias iššūkis – talentai. Jau kelintą kartą iš eilės (apklausoje-red.) paminimas kvalifikuotų darbuotojų trūkumas ir tai, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl investuotojai renkasi Lietuvą – yra būtent talentai.

Lietuvai reikėtų turėti labai aiškią strategiją, kaip talentus prisivilioti ir kaip juos išlaikyti, pradedant nuo pokyčių mokestinėje sistemoje, baigiant kitais dalykais“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)