Iš visos verslui suteiktos daugiau kaip 1 mlrd. eurų finansavimo sumos vien per kovidines priemones 2020 m. verslą pasiekė beveik 386 mln. eurų, o 2021 m. – 44 mln. eurų finansinės pagalbos, nurodoma įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ pranešime.

Ir 2020 m., ir 2021 m. didžiausio suteikto finansavimo dalis verslą pasiekė paskolų forma. Daugiausiai dėmesio antraisiais pandemijos metais sulaukė INVEGOS priemonė „Tiesioginės COVID-19 paskolos“. Pirmojo etapo metu pagal priemonę „Tiesioginės COVID-19 paskolos“ verslams buvo finansuota paskolų už beveik 35 mln. eurų. Suteiktos paskolos buvo skirtos mažinti susidariusį pandemijos poveikį bei finansuoti nuo COVID-19 nukentėjusių verslų apyvartines išlaidas. Tuo tarpu pagal INVEGOS dar vieną tiesioginio skolinimo „Paskolos turizmo ir apgyvendinimo paslaugų teikėjams“ priemonę, per 2020 m. ir 2021 m. iš viso verslą pasiekė daugiau kaip 19 mln. eurų vertės finansavimas.

Tiek pirmaisiais, tiek antraisiais pandemijos metais verslas galėjo pasinaudoti COVID-19 pagalbos priemone „Kelionių organizatorių priemonių įvykdymo užtikrinimo garantijos“. Nuo priemonės pradžios už kelionių organizatorius draudimo įmonėms ir finansų įstaigoms jau suteikta garantijų už beveik 6 mln. eurų. Šia priemone, kaip pažymi INVEGA, verslas vis dar gali pasinaudoti iki 2022 m. birželio 30 d.

Ne ką mažesnio susidomėjimo sulaukė ir 2021 m. atnaujinta nuomos mokesčio kompensacijos priemonė. „Nuomos pastoviųjų išlaidų dalies kompensacija vykdantiems individualią veiklą“ priemone galėjo pasinaudoti verslininkai, vykdantys veiklą pagal individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą. Verslininkams buvo kompensuotos patirtos nuomos išlaidos už beveik 3 mln. eurų. Verslas taip pat galėjo pasinaudoti ir priemone „Darbuotojų COVID-19 tyrimų kompensavimas“. Per šią priemonę verslus pasiekė 420 tūkst. eurų dydžio kompensacijos už darbuotojų testavimus.

„Verslą, kuris vis dar jaučia pandemijos poveikį, o rinkoje paskolos negauna, kviečiame nedelsti ir kreiptis į INVEGĄ pagal atnaujintą priemonę „Tiesioginės COVID-19 paskolos“ bei skolintis, jei trūksta apyvartinių lėšų ar planuojami investiciniai projektai“, – sako INVEGOS generalinis direktorius Kęstutis Motiejūnas.

Be priemonių nuo pandemijos nukentėjusiems verslams, INVEGA ir toliau teikia ilgalaikes finansavimo priemones verslui ir ieško geriausių sprendimų bei ruošiasi pasiūlyti pasinaudoti naujomis priemonėmis, apie kurias bus skelbiama ir INVEGOS svetainėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją