„Iš viso įmonei apie 2,1 tūkst. kreditorių pareiškė reikalavimų, kurių bendra suma yra apie 43 mln. eurų“, – BNS sakė Įmonių bankroto administravimo ir teisinių paslaugų biuro įgaliotas atstovas Aurimas Valaitis.

Reikalavimus „Inter RAO Lietuvai“ kreditoriai galėjo pateikti iki rugpjūčio 11 dienos. Tuo metu antradienį vykusiame kreditorių susirinkime, pasak A. Valaičio, patvirtinti daugiau nei 30 mln. eurų reikalavimai.

„Šiandien kreditoriai patvirtino darbuotojų reikalavimus, dėl kurių ginčų nebuvo. Patvirtino valstybės reikalavimus, patvirtino dviejų didesnių kreditorių reikalavimus. Dėl likusių kreditorių reikalavimų tvirtinimo klausimo svarstymas atidėtas kitam susirinkimui“, – teigė A. Valaitis.

Anot jo, kreditoriai kol kas nepatvirtino apie 2 tūkst. bendrovės akcininkų reikalavimų – jų iškeltiems klausimams reikia Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) išaiškinimo.

„Pagrindinis klausimas susijęs su įmonės sankcionavimo apimtimi. Kreditoriai pageidauja, kad iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos būtų gauta tam tikra informacija ar išvada, ar kreditoriai gali priimti sprendimą dėl tam tikrų kreditorių reikalavimų tvirtinimo, ar, pavyzdžiui, akcininkai be tarnybos išvados galėjo priimti sprendimą dėl dividendų išmokėjimo. Natūraliai, kreditoriams kilo tokie klausimai, kuriuos reikia atsakyti pateikiant papildomą informaciją“, – teigė A. Valaitis.

Pasak A. Valaičio, kitas bendrovės kreditorių susirinkimas turėtų įvykti lapkričio viduryje.

51 proc. „Inter RAO Lietuvos“ akcijų valdo Suomijos įmonė „RAO Nordic OY“, 29 proc. akcijų priklauso Lietuvos investicijų bendrovei „Scaent Baltic“. Dar 20 proc. iki kovo pabaigos prekiauta Varšuvos biržoje. Pastarojoje prekyba sustabdyta, kai dėl sąsajų su Rusija FNTT apribojo galimybę bendrovei disponuoti sąskaitomis.

Bendrovės akcininkai pavasarį nutarė dividendais išmokėti visą pernai uždirbtą 7,4 mln. eurų pelną, tačiau „Nasdaq“ centrinio vertybinių popierių depozitoriumo Vilniaus filialas atsisakė tai padaryti.

Pasak A. Valaičio, „Inter RAO Lietuvos“ kreditorių reikalavimai bus patenkinti paskirstant už parduotą turtą gautas lėšas. Bankroto planą administratorius kreditoriams planuoja pateikti lapkričio viduryje.

A. Valaitis nesiryžo prognozuoti, ar įmonės resursų užteks kreditorių reikalavimams patenkinti.

„Prie tam tikrų aplinkybių gali ir pakakti pinigų, bet jų gali ir nepakakti. Viskas priklausys, už kiek ateityje bus realizuotas įmonės turimas turtas, kaip pavyks išieškoti ir išreikalauti skolas iš įmonės skolininkų, kiek užtruks bankroto procesas, kiek visa tai kainuos“, – teigė A. Valaitis.

„Inter RAO Lietuvos“ kreditoriai neteisminį bendrovės bankrotą inicijavo birželio 30-ąją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją