„Inter RAO Lietuvos“ administratorius sako, kad bendrovė gali atlikti kai kurias teismo leistas funkcijas: veikti, atlikti einamuosius mokėjimus, priimti skolininkų pinigus.

„Tęsti ūkinę-komercinę veiklą, atlikti einamuosius mokėjimus, priimti skolininkų pinigus. Teismas tiktai uždraudė skirstyti pinigus kreditoriams, pardavinėti įmonės turtą ir šaukti kreditorių susirinkimus“, – trečiadienį BNS sakė Aurimas Valaitis.

Lietuvos apeliacinis teismas gruodžio 13 dieną atmetė įmonės administratoriaus prašymą pakeisti laikinąsias apsaugos priemones leidžiant įmonei vykdyti dalį funkcijų. Teismas paliko galioti „Inter RAO Lietuvai“ nepalankią Vilniaus apygardos teismo (VAT) spalį priimtą nutartį, laikinai uždraudusią įmonei tęsti bankroto procesą bei atlikti bet kokias su juo susijusias funkcijas.

„Nesutiktina su apeliantės („Inter RAO Lietuvos“ – BNS) argumentais, kad (...) laikinosios apsaugos priemonės turėtų būti apskritai panaikinamos dėl proporcingumo ir (ar) ekonomiškumo principų pažeidimo. Be to, (...) šie apeliantės argumentai prieštarauja Lietuvos apeliacinio teismo praktikai analogiškose bylose, todėl atmestini kaip teisiškai nepagrįsti“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Teismas taip pat nesutiko pakeisti Vilniaus apygardos teismo spalį pritaikytas laikinąsias apsaugos priemones.

VAT spalio 24 dieną bendrovių „Philip Morris Lietuva“, „Orlen Lietuva ir Lietuvos pašto prašymu dar kartą laikinai sustabdė „Inter RAO Lietuvos“ neteisminę bankroto bylą. Aurimas Valaitis BNS tuomet teigė, jog teismas visiškai paralyžiavo bankrutuojančios įmonės veiklą.

Komentuodamas Apeliacinio teismo sprendimą A. Valaitis teigė, kad jo neskųs, o lauks bylą nagrinėjančio VAT sprendimo dėl bylos esmės – ieškovų prašymo nutraukti bankroto procesą.

„Vakarykščio teismo sprendimo nebeskųsime – lauksime, kaip bus išnagrinėtas ginčas (VAT – BNS) dėl bankroto neteismine tvarka įmonei nutraukimo“, – teigė administratorius.

Pasak A. Valaičio, jeigu VAT vis dėlto nuspręstų nutraukti birželį pradėtą bankroto procedūrą, įmonė patirtų daug problemų.

„Nežinau, kaip tada būtų, nes pakankamai daug bankroto procedūrų yra atlikta: įmonės darbuotojai ir vadovas atleisti. Tai turbūt akcininkai turėtų iš naujo spręsti naujo vadovo paskyrimą – pasikabintų klausimas“, – BNS sakė A. Valaitis.

Tai jau antras kartas, kai stabdoma birželį pradėta „Inter RAO Lietuvos“ bankroto procedūra – liepą VAT įmonės kreditorės – Šveicarijoje ir Vokietijoje veikiančios energijos tiekėjos ir gamintojos „Alpiq“ prašymu trumpam buvo sustabdęs procedūras, tačiau vėliau kreditorė atsisakė savo prašymo.

„Inter RAO Lietuvos“ kreditoriai neteisminį bendrovės bankrotą inicijavo birželio 30-ąją, iš 2,1 tūkst. jų pateiktų maždaug 43 mln. eurų reikalavimų kol kas patvirtinta daugiau nei 30 mln. eurų.

Įmonės bankrotas inicijuotas po to, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Baltijos šalys gegužės 22-ąją sustabdė prekybą „Inter RAO Lietuvos“ tiekiama rusiška elektra, o nuo birželio 1-osios atsisakė sistemos balansavimo paslaugų, kurias teikė „Inter RAO Lietuva“. Tai padaryta po to, kai sprendimą stabdyti prekybos sandorius gegužės 20 dieną priėmė biržos operatorė „Nord Pool“.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) birželio pabaigoje panaikino „Inter RAO Lietuvos“ elektros eksporto, importo bei nepriklausomo tiekėjo licencijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją