DELFI jau rašė, kad sužinoję, jog turi skolų „Sodrai“, emigrantai suskubo deklaruoti savo išvykimą iš Lietuvos. Vien internetu 2017 metų sausį užpildytos 4,9 tūkst. deklaracijų

„Registrų centrų“ atstovė spaudai Kristina Petrošienė antradienį DELFI informavo, kad dar beveik 11 tūkst. deklaracijų užpildytos asmeniškai atvykus į deklaravimo įstaigą – seniūniją, savivaldybės administracijos padalinį arba Lietuvos konsulinę įstaigą užsienyje.

Iš viso (asmeniškai atvykus ir internetu) 2017 metų sausį užpildytos 15 338 išvykimo deklaracijos. 2016 metų sausį jų užfiksuota 5 082.

Kaip skaičiuoja emigrantus

Kaip pastebėjo K. Petrošienė, deklaracijų skaičius nereiškia, kad toks pat skaičius asmenų yra emigravę.

„Mes renkame tik deklaracijas, tačiau žinome, kad į šiuos pateikiamus skaičius įeina ir asmenys, kurie pateikė po kelias deklaracijas, tad mūsų skaičiai – apie pateiktas deklaracijas, o ne realiai išvykusius asmenis“, – sakė ji.

Asmenų migracijos rodiklius skaičiuoja Statistikos departamentas.

Kaip matyti iš grafiko, departamento skelbiami emigrantų rodikliai yra mažesni nei gaunamų deklaracijų skaičiai.

2017 metų sausio emigrantų skaičių departamentas paskelbs vasario 9 dieną.

Kaip skaičiuoja nuolatinius gyventojus

Statistikos departamento demografinės ir migracijos statistikos skyriaus vedėja Inga Masiulaitytė-Šukevič DELFI paaiškino, kad nuolatinių gyventojų skaičius ir sudėtis nustatoma remiantis paskutinio visuotinio gyventojų ir būstų surašymo bei Registrų centro Gyventojų registro duomenų centrinės bazės duomenimis.

„Pagal metodiką, paskutinio (2011 metų) surašymo duomenimis, nuolatinių gyventojų skaičius metų pradžioje kasmet atnaujinamas tik statistinius atrankos kriterijus atitinkančiais Gyventojų registro duomenimis (pagrindinis duomenų šaltinis) apie gimusiuosius, mirusiuosius, deklaravusiuosius gyvenamosios vietos pakeitimą šalies viduje, išvykimą iš Lietuvos, atvykimą į Lietuvą“, – aiškino ji.

I. Masiulaitytė-Šukevič pastebėjo, kad Statistikos departamento skelbiamas nuolatinių gyventųjų skaičius skiriasi nuo Registro centro skelbiamo gyventojų skaičiaus.

„Mūsų žiniomis, Registrų centras remiantis Gyventojų registro informacija, į gyventojų skaičių įtraukia asmenis, deklaravusius gyvenamąją vietą (pateikusius atvykimo ar išvykimo deklaraciją) arba įtrauktus į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą savivaldybėje.

Registre nėra duomenų apie faktiškai gyvenančius asmenis savivaldybėje (jei asmens deklaruota gyvenamoji vieta neatitinka faktinės gyvenamosios vietos ar yra nedeklaruota)“, – pasakojo Statistikos departamento atstovė.

Kaip nurodoma nuolatinių gyventojų skaičiaus ir sudėties nustatymo metodikoje, jis gaunamas prie nuolatinių gyventojų skaičiaus laikotarpio pradžioje pridėjus gyvų gimusiųjų, atvykusiųjų ir imigrantų skaičių bei atėmus mirusiųjų, išvykusiųjų ir emigrantų skaičių.

Pavyzdžiui, 2016 metų gruodžio 1 dieną Lietuvoje, departamento duomenimis, buvo 2 854 649 nuolatiniai gyventojai.

Per gruodį gimė 2 136 gyvi kūdikiai, mirė 3 460 asmenys, emigravo 5 499, o imigravo 1 491 asmuo.

Galima paskaičiuoti, kad pirmąją 2017 metų dieną Lietuvoje buvo 2 849 317 nuolatinių gyventojų (2 854 649 + 2 136 + 1 491 - 3 460 - 5 499). Tai yra per mėnesį nuolatinių gyventojų sumažėjo 5 332.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1253)