DELFI palygino, kuo skiriasi minėtos nuostatos šiuo metu galiojančiame Darbo kodekse, sustabdytame naujajame kodekse ir tarybos susitarime.

Kaip informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, pagal naująjį tarybos susitarimą darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 val., įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius.

Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas – ne daugiau kaip 52 val. per savaitę, neįskaitant papildomo darbo ir šio apribojimo netaikant budėjimui.

Šalys taip pat sutarė, kad darbuotojai per metus galės atostogauti 20 darbo dienų, nors anksčiau siūlyta, jog jų būtų 22, o papildomos ir pailgintos atostogos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais.

Darbo tarybos bus steigiamos įmonėse, kuriose dirba ne mažiau kaip 20 darbuotojų, tačiau jei trečdalis darbuotojų priklauso profesinei sąjungai, darbo taryba sudaroma nebus.

Nesant darbo tarybai, jos funkcijas perima profesinė sąjunga. Taip pat viena vieta darbo taryboje turės priklausyti profsąjungai.

Derėsis toliau

Pirmadienį numatytame Trišalės tarybos posėdyje gali būti susitarta dėl darbuotojų atstovų garantijų, lokautų ir streikų.

Taip pat nėra išspręstas didesnių ir ilgiau mokamų nedarbo draudimo išmokų klausimas. Viceministrė Eglė Radišauskienė anksčiau paaiškino, kad tam reikėtų atsisakyti šiuo metu kodekse numatyto dalinio darbo, kitaip „Sodros“ biudžete neužteks lėšų.

Kaip sakė Trišalę tarybą neseniai papildžiusi „Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė, pirmadienį turėtų būti aptarti ir keli darbdavių iškelti klausimai.

Darbdaviai norėtų į kodeksą grąžinti kilnojamąjį darbą ir nulines darbo sutartis.

DELFI primena, kad sausio pradžioje po susitikimo su Trišalės tarybos atstovais premjeras Saulius Skvernelis teigė tikintis, jog diskusijos dėl ginčytinų Darbo kodekso straipsnių bus baigtos iki Seimo pavasario sesijos pradžios kovo 10-ąją, kad joje kodeksas būtų priimtas ir liepos 1 dieną įsigaliotų.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas pusmečiui atidėjo socialinio modelio, kurio viena pagrindinių dalių yra naujas Darbo kodeksas, įsigaliojimą. S. Skvernelis anksčiau žadėjo, kad šie įstatymai bus pataisyti iki 2017-ųjų liepos, kad per pusmetį verslas ir gyventojai galėtų pasirengti būsimoms naujovėms. Jis yra teigęs, kad po pusmečio socialinis modelis bus „visiškai kitoks“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)