Specialistų teigimu, šalyje praktiškai nebeliks individualių įmonių, nes tokia forma vystyti verslą tapo pernelyg sudėtinga dėl mokestinių aplinkybių, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Advokatų kontoros "Baublys ir partneriai" advokatė Ligita Ramanauskaitė teigė, kad tokioms įmonėms vertėtų persiregistruoti į uždarąsias akcines bendroves.

Vilniuje individualias įmones į uždarąsias akcines bendroves perregistravo 45 verslininkai, išregistruotos 825, o likviduojamos - 1715 individualios įmonės. "Žmonės renkasi likvidavimo kelią", - teigė Vilniaus savivaldybės rejestro tarnybos vyriausioji specialistė Violeta Bendikienė.

Be to, pasak jos, šiais metais pastebėta, kad naujų individualių įmonių registruojama perpus mažiau, lyginant su praėjusiais metais. Įprasta buvo, kad per metus naujų įmonių atsirasdavo per 1 tūkst., dabar jų skaičius siekia iki 600.

Klaipėdoje šiemet įmonės statusą pakeitė 4 verslininkai, tačiau likviduota per 550 individualių įmonių. Be to, uostamiestyje šiemet, palyginti su praėjusiais metais, įkurta 82 uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis daugiau.

Nuo 2003 metų pradžios įsigaliosiantis Gyventojų pajamų įstatymas apsunkins individualių įmonių ir kitų neribotos atsakomybės įmonių savininkų mokestinę naštą.

Įstatymas numato, kad 15 proc. tarifas bus taikomas pajamoms iš paskirstytojo įmonės pelno. Pajamomis iš paskirstytojo pelno laikomos neribotos atsakomybės įmonės pajamos. Neribotos civilinės atsakomybės vienetu mokestiniuose įstatymuose vadinamos individualios įmonės ir ūkinės bendrijos.

Individualios įmonės ir ūkinės bendrijos dabar nuo uždirbto pelno moka 15 arba 13 proc. pelno mokestį pagal Pelno mokesčio įstatymą.

"Dabar asmuo savo individualios įmonės uždirbtą pelną arba dalį jo gali pasiimti tik po to, kai jis yra apmokestintas pelno mokesčiu. Tačiau nuo kitų metų, pasiimdamas pelno dalį, toks verslininkas dar turės sumokėti ir 15 proc. gyventojo pajamų mokestį", - aiškino advokatė L.Ramanauskaitė.

Tačiau finansų viceministras Vitas Vasiliauskas nenorėjo sutikti, kad vienintelė individualių įmonių savininkų išeitis - likviduotis ir steigti uždarąją akcinę bendrovę. Jis atkreipė dėmesį, kad tas pats Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas numato naują verslo formą - galimybę verstis individualia veikla.

"Bent jau aš nuo Naujųjų metų tikrai rinkčiausi individualios veiklos formą", - teigė viceministras.

Pasak jo, individualia veikla užsiimančiam verslininkui viskas daug paprasčiau - reikia tik užsiregistruoti mokesčiu mokėtoju, o sąnaudų pripažinimo tvarka ir mokesčių mokėjimas yra gerokai paprastesnis.Individualia veikla užsiimantys gali pasirinkti: ar mokėti 15 proc. tarifą nuo išlaidų, ar 33 proc. - nuo apyvartos.

"Manau, kad individualių įmonių likvidavimo bumas prasidėjo dėl naujos įmokų "Sodrai" tvarkos ir tebesitęsia", - svarstė V.Vasiliauskas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją