Rinkos tyrimų bendrovė „Nielsen“, darbindama jaunus specialistus, pastebėjo, kad dėl darbo komercinės srities pozicijose kreipiasi savimi labiau pasitikintys žmonės.

„Mums susidarė įspūdis, kad tie darbuotojai, kurie savimi labiau pasitiki, dažniau žino, kokių tikslų siekia, mato savo karjerą. Specialistas gali būti ir labai geras, turėti daug potencialo, bet jei jis savimi nepasitikės, greičiausiai jis nesikreips dėl atsiradusios jam tinkančios pozicijos, o jei ir kreipsis, ne visuomet sugebės įtikinti darbdavį ir suformuluoti savo lūkesčius: kodėl nori dirbti ir kam jam to reikia“, - argumentuoja „Nielsen“ komercijos direktorė Baltijos šalims Inga Ilkytė.

Anot jos, dažniau su pasitikėjimo savimi problemomis susiduria techninio – gamybinio sektoriaus darbuotojai.

„Pastebėjome tendenciją, kad gamybinis skyrius sulaukia daugiau CV nei komercijos skyrius - susidaro įspūdis, kad dalis žmonių siunčia savo CV visur iš eilės, - sako I. Ilkytė. - Galbūt jie mato, koks aukštas yra jaunimo nedarbas, galbūt turi draugų, kurie neranda darbo, todėl mano, kad ir jie darbo gali negauti. O tai, kaip jie jaučiasi, paveikia elgesį.“

Bendrovėje gamybiniu sektoriumi vadinami duomenų paieškos ir atrankos skyriai, tad didžioji dalis šios srities darbuotojų yra tiksliųjų mokslų specialistai: matematikai, statistikai ir kiti. Komercijos sektoriuje reikalaujama žmogaus įžvalgų, daromų analizuojant pateiktus duomenis, ir gebėjimų surinktą informaciją parduoti.

Patirtimi nesidalina tėvai

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Karjeros centro vadovė Gintarė Aldonytė svarsto, jog tokios situacijos priežastis – jaunimo nepatyrimas ir neperduodama tėvų patirtis.

„Dažnai jauni žmonės nežino, kaip kreiptis į įmones dėl darbo, jie neturi karjeros vadybos įgūdžių. Kartais jaunuoliai net nesuvokia, kad į interviu turi ateiti pasiruošę. Žinoma, kartais žmonėms tiesiog reikia darbo, bet, manau, vis tiek reikia pasiruošti, būti motyvuotiems, turėti kompetencijos, įgūdžių“, - vardija G. Aldonytė.

Anot jos, to priežastimi gali būti ir spartūs rinkos pokyčiai: prieš 10-15 metų ne visiems dabartinių jaunų specialistų tėvams teko patirti, kaip reikia įsidarbinti verslo įmonėse, todėl dalis jaunimo apie tai taip pat nepagalvoja.

„Pastebime ir kitą tendenciją: jauni žmonės nori labai greitai kilti karjeros laiptais, pavyzdžiui, išdirbę porą mėnesių nori karjeros posūkio, nes jau viską žino. Darbu juos reikia sudominti ir parodyti, kad yra galimybių augti, bet pas mus galioja principas: jeigu nori kilti pareigose, turi įrodyti, kad savo einamose pareigose gali padaryti daug“, - paaiškina I. Ilkytė.

Pasak jos, net gamyboje norintys dirbti žmonės turėtų ateiti į darbo pokalbį pasirengę ir gebėti paaiškinti, kodėl nori dirbti vienoje ar kitoje bendrovėje.

Profsąjungos: pasitiki, kai žino savo vertę

Artūras Černiauskas
Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas dėsto, kad darbuotojai savimi pasitiki tuomet, kai žino savo vertę.

„Labai daug kas priklauso nuo darbuotojo kvalifikacijos. Jeigu į gamybinį sektorių ateina kvalifikuotas specialistas, kuris žino savo vertę, jis niekuo nenusileidžia tiems, kurie eina į komercinį sektorių. Bet, kalbant apskritai, reikia pripažinti, kad į gamybinį sektorių ateina mažesnio išsilavinimo žmonės, nei į komercinį sektorių - išsilavinimo skirtumas ir sudaro tokias prielaidas“, - svarsto jis.

Anot A. Černiausko, stingant tiksliųjų mokslų specialistų, gamybinio sektoriaus darbuotojų pasitikėjimas savo galimybėmis taip pat turėtų augti, juo labiau, kai jiems dažniau siūlomi ir didesni atlyginimai.

„Jeigu kalbame apie tiksliųjų mokslų specialistus, jų darbo užmokestis yra daug didesnis nei komercinio sektoriaus darbuotojų“, - mano A. Černiauskas.

Profsąjungų konfederacijos vadovo nuomone, tai turėtų iš esmės padidinti šio sektoriaus darbuotojų savivertę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)