Dar lapkritį veiklos dešimtmetį šventusi, viena sparčiausiai augančių Lietuvos bendrovių, savo gamybos plotus plėtė daugiau nei dvigubai. Tuo tarpu per tą laiką išmaniųjų stalų stovų ir inovatyvios prekybos įrangos pardavimų pajamos išaugo beveik 30 kartų.

„Per pastaruosius penkerius metus „ROL/Statga“ veiklos apimtys išaugo dešimteriopai, todėl privalome tęsti savo sėkmės istoriją. Šito sieksime vystydami stovų išmaniems stalams ir inovatyvios prekybinės įrangos gamybos projektus. Trečiojo plėtros etapo metu iškilsiančioje gamykloje vystysime prekybinės įrangos komponentų verslą “, – kalbėjo bendrovės „ROL/Statga“ vadovas Rytis Dijokas.

Sumažino darbuotojų kaitą

Vis dėlto 2014 metais bendrovei reikėjo spręsti ne tik augančių užsakymų suvaldymą. Tais metais darbuotojų kaitos rodiklis siekė 48 proc., todėl pradėta įgyvendinti Darbo sąlygų gerinimo programa. Kaip pasakoja „ROL/Statga“ personalo skyriaus vadovė Julija Bartkienė, iš pradžių padėtis keitėsi lėtai, tačiau per metus nuoseklaus darbo darbuotojų kaitą pavyko sumažinti, o šiandien šis rodiklis sudaro tik 8 proc., o tai reiškia natūralią darbuotojų kaitą.

J. Bartkienė pastebi, kad darbuotojai pasilieka dirbti įmonėje dėl atsakingo požiūrio į juos. Sparčiai besivystančioje įmonėje jau nuo 2011 metų pradėta vykdyti metalo ir abrazyvinių dulkių bei suvirinimo aerozoliu poveikio darbuotojų sveikatai mažininimo programa. Įmonės gera saugių darbo vietų kūrimo praktika neliko nepastebėta ir jau 2012 metais Europos saugos ir Sveikatos darbe agentūra ( EU – OSHA) apdovanojo įmonę už „ Geros praktikos sklaidą darbuotojų sveikatos ir saugos srityje“

Bendradarbiaujant su kompanija „3M Lietuva” buvo atlikti bandymai ir rastas sprendimas šiems rizikos veiksniams efektyviai sumažinti. Greta kolektyvinių apsaugos priemonių, pavyzdžiui, ištraukiamosios ventiliacijos, panaudotos efektyvios ir inovatyvios asmeninės apsaugos priemonės - kvėpavimo takų apsaugos sistemos.

Diegiant naujas kvėpavimo takų apsaugos priemones buvo atlikti cheminiai oro tyrimai šlifuotojų, suvirintojų ir kitose darbo vietose. Tyrimų rezultatai patvirtino investavimo į darbuotojų kvėpavimo takų apsaugos priemonių tikslingumą ir ekonominį efektyvumą bei moralinį darbuotojų pasitenkinimą. Pavyzdžiui, šlifuotojo darbo vietoje naudojamas oro filtravimo įrenginys oro užterštumo metalo ir abrazyvinėmis dulkėmis sumažina 49 kartus, o suvirintojo darbo vietoje oro užterštumas suvirinimo aerozoliais sumažėja 8 kartus.

Vieno tokio oro valymo įrenginio kaina apie 1000 eurų. Įmonė daugiau nei šimto tokių asmeninių apsaugos priemonių įsigijimui jau yra investavusi virš 100 tūkstančių eurų.

Neišnaudoja galimybių

Akivaizdu, kad įmonė pasirūpino esamų darbuotojų sveikata, tačiau didėjanti emigracija regionuose privertė susidurti su dar viena problema. Šiuo metu „ROL/Statga“ gauna begales išmaniųjų baldų užsakymų, tačiau nespėja visų vykdyti ir neišnaudoja viso gamyklos potencialo. Didžiausias ribojantis veiksnys yra kvalifikuotų darbuotojų trūkumas.

Paskutiniuoju metu užsakymai daugiausiai stringa dėl metalo šlifuotojų, suvirintojų bei prekybinės įrangos surinkėjų trūkumo. Įmonės atstovai pastebi, kad Lietuvos regionai galėtų žymiai greičiau plėstis, mat jie nestokoja didelių užsakymų ir drąsiai žvelgia į gamybos plėtrą. Vis dėlto, užsakymai beveik visose sėkmingose įmonėse stringa būtent dėl kvalifikuotų darbuotojų stokos.

Šiuo metu „ROL/Statga“ yra viena didžiausių švedų kapitalo įmonių Lietuvoje, gaminanti prekės ženklams „BENU“, „EFG“, „H&M“, „IKEA“, „KNOLL“, „MARTELA“, „MARKS & SPENCER“ ir kitiems. Prioritetinės bendrovės rinkos yra JAV, Skandinavijos bei Beneliukso šalys. Inovatyvūs gaminiai šioje įmonėje gaminami tokiomis pačiomis staklėmis, kokios naudojamos JAV kosmoso pramonėje bei „Formulės-1“ bolidų gamybai.

Apie 96 proc. produkcijos įmonė eksportuoja. Šiuo metu joje dirba 375 žmonės. Pernai bendrovės pajamos siekė 63,5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)