Portalo produktukainos.lt duomenimis, šių metų sausio antrą savaitę mažmeninės prekybos vietose geriamas pienas (2,5 proc. riebumo, plastikiniame maišelyje) kainavo 9,48 proc. mažiau nei prieš metus (0,7 euro už litrą), sviestas – 1,15 proc. mažiau, varškė (9 proc. riebumo) – 0,84 proc. brangiau nei tuo pačiu metu prieš metus.

Pagal Žemės ūkio ministerijos skelbiamą informaciją vidutinė pieno supirkimo kaina pernai gruodį siekė 868,2 Lt (251,4 euro) už toną pieno. 2013 m. gruodį supirkimo kaina buvo 30,6 proc. didesnė (1251,7 Lt/t).

Pastebimas pieno produktų kainų kritimas buvo prognozuojamas po to, kai Rusija uždraudė lietuviškų pieno produktų importą į savo šalį. Tam įtakos gali turėti ir mažėjanti pasaulinė pieno supirkimo kaina bei krentanti kuro kaina.

Atrodo, kad pieno produktų kainų mažėjimas pagaliau įgavo pagreitį. Mažmeninės prekybos tinklai skelbia, kad su pieno produktų gamintojais pavyksta susitarti dėl mažesnių kainų.

Pinga ir sūreliai, ir varškė, ir jogurtai

Prekybos tinklas „Maxima“ prieš savaitę informavo, kad atpigina apie 80 „Rokiškio pieno“ produktų. Skelbta, kad jie kainuos apie 8 proc. mažiau. Pigesni tapo jogurtai, varškė, sviestas, pienas ir kiti produktai.

„Pieno produktų kainos mažinamos dėl pasaulinėje rinkoje tendencingai krentančių pieno supirkimo kainų“, - skelbė „Maxima“. Pabrėžiama, kad kai kurių produktų kainos krenta net iki 25 proc. Kaip labiausiai atpigę įvardijami varškės sūreliai, lydytas ir fermentinis sūris, pienas, varškė, jogurtas.

Taip pat prekybos tinklas pranešė, kad dėl mažesnių kainų pavyko susitarti ir su „Žemaitijos pienu“. Skelbta, kad apie 8 proc. mažiau kainuos daugelis šio prekės ženklo tiekiamų glaistytų sūrelių.

„Parduotuvių lentynose maždaug tiek pat jau atpigo ir šio pieno perdirbimo bendrovės tiekiama grietinė, kefyras, rūgpienis bei sūris“, - informavo prekybos tinklas.

Kainos ir toliau bus mažinamos

Tuo metu „Rimi“ prekybos tinklo atstovė spaudai Giedrė Bielskytė teigė, kad mažesnių kainų pasiūlymą „Rimi“ yra gavusi iš „Rokiškio pieno“.

„Pieno kategorijoje kainas jau sumažinome praėjusią savaitę, šią savaitę sumažinsime sūrių kategorijos produktų kainas“, - teigė ji.

Prekybos tinklo atstovė teigė, kad iš viso kainos turėtų mažėti apie 60 produktų pavadinimų. Pasak G. Bielskytės, „Rokiškio pieno“ produktai turėtų pigti apie 7-8 proc.

Kaip teigė „Rimi“ atstovė kitų pieno produktų gamintojų mažesnių kainų siūlymų bendrovė nėra sulaukusi.

Labiau pinga mažesnių darbo sąnaudų reikalaujantys produktai

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad kol kas dėl mažesnių kainų taip pat pavyko sutarti tik su „Rokiškio pienu“.

„Su kitais tiekėjais šiuo metu vyksta derybos“, - teigė jis.

Pasak D. Ryliškio, minėtos įmonės pieno produktai „Norfa“ parduotuvėse atpigo apie 10-15 proc.

Kaip teigė pašnekovas, labiausiai atpigo varškė ir jos produktai.

„Pigimą lemia atpigusios žaliavos. Atpigo labiau tie produktai, kurie reikalauja mažiau darbo sąnaudų. Pavyzdžiui, varškė – daugiau, sviestas – mažiau“, – kalbėjo D. Ryliškis.

„Norfos“ atstovo teigimu, gyventojai itin jautrūs kasdienio vartojimo prekių kainoms, todėl esant mažesnės kainos pasirinkimui galimybe pasinaudoja.

Prekybos tinklo „Iki“ atstovas Andrius Petraitis teigė pastebintis, kad per metus atpigo pienas, pieno gėrimai, kefyras, tepami sūriai, įvairūs pieno produktų desertai. Pasak jo, pieno produktų kainos per metus sumažėjo dešimtadaliu.

Labiausiai prekybos tinkle „Iki“ pigo sūriai.

A. Petraitis prisipažino, kad jo atstovaujamas prekybos tinklas taip pat susitarė su „Rokiškio pienu“ dėl kainų peržiūrėjimo.

„Taigi įvairūs šio tiekėjo pieno produktai mūsų prekybos tinkle jau atpigo apie 8 proc., o kai kurie produktai ir iki 17 proc.”, - kalbėjo „Iki“ atstovas spaudai.

Pasak jo, šiuo metu vyksta derybos ir su „Vilkyškių pienine“. Tikimasi, kad apie 10 proc. atpigs ir šio gamintojo produktai.

Teigia, pigimo parduotuvėje nematęs

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tyrėjas Albertas Gapšys pats „Maxima“ parduotuvėje nepastebėjęs, kad būtų nukritusios „Rokiškio pieno“ kainos.

„Dar penktadienį pažiūrėjau, kad kaip kainavo sviestas, taip ir kainuoja”, – teigė jis.

A. Gapšys skaičiavo, kad žiūrint, kiek sumažėjo supirkimo kaina, ir kiek galutinės pieno kainos sudaro žaliava (apie 60 proc.), pieno kaina parduotuvėse per metus turėtų būti sumažėjusi apie 18 proc.

„Bet čia tik teorija. Iš tikro, kadangi mūsų pieno sektorius daug eksportuoja, tai jie stengiasi dėl sumažėjusių eksporto pajamų atsigriebti vidaus rinkoje ir vidaus rinkos kainų nemažina, o vartotojai užtat ir nepajaučia (supirkimo kainų mažėjimo – red.)“, - tęsė pašnekovas.

Albertas Gapšys
Pasak A. Gapšio, jei vartotojai pieno produktus perka ir už tokią kainą, kokia siūloma, kam tuomet prekybininkams ar gamintojams mažinti kainas.

„Nėra vidinės konkurencijos, nes jei nors vienas sumažintų, tai tada ir kiti pultų mažinti“, - komentavo A. Gapšys.

Vis dėlto pieno produktų gamintojus mažinti kainas vers ir konkurencija iš kaimyninių šalių, pavyzdžiui, Lenkijos.

A. Gapšys pabrėžė, kad pieno produktų kainoms mažėti pretekstą duoda ir mažėjanti naftos kaina, o kartu ir kuro (logistikos kaštų mažėjimas).

„Žinoma, susitarimai tarp gamintojų ir pardavėjų ne taip greitai vyksta. Jei ir susitaria, tai dar turi visus likučius gal parduoti. Priežasčių kainoms nemažėti visada galima rasti“, - kalbėjo pašnekovas.

Liūdna dabartis pieno gamintojams

Kalbėdamas apie pieno supirkimo rinką Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto tyrėjas priminė, kad situacija panaši į 2008-2009 m.

Pasak jo, visame pasaulyje pieno supirkimo kaina pernai mažėjo.

„Mažėjo, nes žemdirbiai padidino pieno gamybą ir tai turėjo įtakos supirkimo kainoms. Eksporto kainos, pavyzdžiui, pieno miltų sumažėjo apie 30 proc., sviesto irgi panašiai. Sumažėjus pasaulinėms kainoms mūsų perdirbimo įmonės tikrai gavo mažiau pajamų ir buvo priverstos mažinti supirkimo kainas“, - kalbėjo pašnekovas.

Kaip aiškino A. Gapšys, pieno supirkimo kainoms iki praėjusių metų kylant, Lietuvoje kilimas buvo bene sparčiausias Europos Sąjungoje, todėl ir kritimas dabar didesnis nei kitose ES šalyse. Kai Lietuvoje per metus pieno supirkimo kainos sumažėjo apie 30 proc., ES vidurkis siekė apie 12 proc.

Susirūpino supirkimo kainomis

Pasirodžius publikacijai į DELFI kreipėsi „Maxima“ atstovai, norėdami atsakyti į A. Gapšio nuogąstavimą, jog kainos neva nemažėjo.

„60 proc. visos mūsų parduotuvėse turimos „Rokiškio pieno“ produkcijos kainos buvo iki 17 proc. sumažintos dar sausio 9 dieną. Tuomet mažėjo net 76 pieno produktų kainos. Tai nėra visi šio gamintojo tiekiami produktai, tačiau didžioji jų dauguma – visi perkamiausi ir pirkėjų labiausiai mėgstami produktai. Po kelių dienų mažinome dar keliolikos pieno gaminių kainas, taip pat ir „Žemaitijos pieno“. Kažkaip specialiai mažėjusių kainų nežymėjome, tačiau pirkėjai, nuolat perkantys tuos pačius pieno produktus, tikrai turėjo pastebėti, nes kainos vidutiniškai mažėjo apie 8 proc.“, – komentarą pateikė „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė prasitarė apie planus įsikišti į pieno supirkimo kainas dėl kurių kritimo itin nerimsta ūkininkai.

Buvo skelbta, kad ministerija planuoja numatyti, už kiek perdirbėjai iš gamintojų turėtų supirkti pieną.

Portalui DELFI žemės ūkio ministerijos atstovai teigia, kad planuose – ne kainų nustatymas, o ministrės ruošiamas projektas dėl nesąžiningų veiksmų apribojimo (sutarties terminų laikymasis, kainų dydis) tarp ūkininkų ir pieno supirkėjų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)