Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) antradienio duomenimis, šiuo metu pajamas jau deklaravo kiek daugiau nei milijonas (1,009 mln.) Lietuvos gyventojų.

199 tūkst. gyventojų jau sugrįžo 40 mln. eurų permokų, dar 480 tūkst. gyventojų permokos sugrįš iki liepos 31 d.

Iki šiol 226 tūkst. gyventojų deklaravo 106 mln. eurų mokėtiną gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumą.

Pajamas deklaravo kiek daugiau nei 56 proc. savarankiškai dirbančiųjų (148 tūkst. iš 263 tūkst.).

Pernai tokiu pat metu – likus maždaug porai savaičių iki pajamų deklaravimo ir mokesčio sumokėjimo termino, pajamas deklaravusių savarankiškai dirbančių asmenų buvo apie 35 proc. (91 tūkst. iš 262 tūkst.).

Pajamų taip pat dar nedeklaravo 29 tūkst. gyventojų, pardavusių nekilnojamąjį turtą, ir 41 tūkst. gyventojų, pardavusių automobilį.

Jei gyventojai vis dar nepateikė pajamų deklaracijos, VMI pirmiausia kviečia gyventojus nedelsti ir deklaruoti pajamas iki šių metų liepos 1 d.

„Gyventojai tikrai turi pakankamai laiko iki šios datos pateikti pajamų deklaracijas tiek savarankiškai el. būdu, tiek atvykus į gyventojų aptarnavimo padalinius. Siekiant užtikrinti klientų ir darbuotojų saugumą, šiuo metu priimami tik iš anksto telefonu užsiregistravę asmenys“, – pažymi VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

VMI atstovė atkreipia dėmesį, jog gyventojams, nevykdantiems jokios individualios veiklos, susidūrusiems su finansiniais sunkumais bei negalintys iki liepos 1 d. sumokėti pajamų mokesčio, VMI iki ekstremaliosios situacijos pabaigos ir dar du mėnesius delspinigių neskaičiuos ir išieškojimo veiksmų nevykdys.

Pasibaigus ekstremaliajai situacijai gyventojai turės du mėnesius mokesčiams sumokėti, arba pateikti prašymą ir sudaryti mokestinės paskolos sutartį be palūkanų.

Naujausiais duomenimis, GPM lengvata už būsto, automobilio remonto ar auklių paslaugas pasinaudojo 18 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo išlaidų už 18,3 mln. eurų. Didžioji dalis gyventojų –68 proc. – naudojasi galimybe susigrąžinti GPM už atliktus automobilio remonto darbus.

Anot VMI atstovės, šiuo metu paslaugas, už kurias galima susigrąžinti GPM, su verslo liudijimais teikia 17 tūkst. gyventojų.

Kas turi deklaruoti pajamas?

Delfi primena, kad deklaruoti pajamas turi tie, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio, arba norintieji susigrąžinti permoką dėl nepritaikyto ar pritaikyto ne viso NPD arba patirtų išlaidų, kuriomis mažinamos apmokestinamosios pajamos.

Taip pat, pajamų deklaracijas, kaip ir kasmet, privalo pateikti gyventojai kurie:

1. Pernai vykdė individualią veiklą, turėjo verslo liudijimus (net ir tuo atveju, jei pajamų negavo);

2. Pardavė 3 metus nuosavybėje neišlaikytą transporto priemonę ar 10 metų neišlaikytą nekilnojamąjį turtą;

3. Gavo palūkanų už paskolas iš bankų ar įmonių;

4. Gavo didesnes nei 500 eurų palūkanas už indėlius ir ne nuosavybės vertybinius popierius pagal sutartis, sudarytas nuo 2014 metų;

5. Gavo nuomos pajamų ar didesnes nei 2500 eurų dovanas iš kitų gyventojų (ne iš artimųjų);

6. Gavo kitų pajamų mokesčiu apmokestinamų pajamų iš gyventojų ar iš užsienio valstybės ir pan.

7. Ėjo Gyventojų turto deklaravimo įstatyme nurodytas pareigas, taip pat ir jų sutuoktiniai;

8. Pajamos 2019 metais buvo didesnės nei 120 vidutinių šalies darbo užmokesčių suma (136 344 eurų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)