„Tai yra dirbtinio intelekto valdoma parduotuvė. Kasos nėra. Pats apmokėjimas yra toks, kad žmogus įeidamas prabrėžia kortelę prie vartelių, varteliai atsidaro, jis pasiima prekes, susideda kur tik nori – į kuprinę, kišenes, rankose – nieko neskenuodamas ir prieidamas prie išėjimo, jis tik turi pažiūrėti prekių sąrašą, pridėti kortelę ir išeiti. Jam pačiam nereikia atlikti kokių sudėtingų ilgų darbų, krauti prekes ant prekių juostos, skenuoti savitarnoje, ištraukti telefoną ir pačiam skenuoti. Priėjau, pažiūrėjau, paėmiau, priliečiau kortelę, išėjau.

Kitos dalys, kurios yra nematomos, kaip dirbtinis intelektas valdo parduotuvę, kai siunčia komandą patiems parduotuvėms darbuotojams, įspėja apie prekių trūkumą lentynose, atlieka prekių poreikio prognozavimą, užsakymus, planuoja salės darbuotojų poreikį, reguliuoja srautus, žiūri, kad neįeitų daugiau negu nustatyta žmonių. Jei įeis daugiau, ekranas pyks ir aiškiai rodys, kad jūs pažeidinėjate taisykles“, – apie veikimo principą pasakojo „PIXEVIA“, sukūrusios pirmą dirbtinio intelekto valdomą parduotuvę Europoje, vadovas ir įkūrėjas Mindaugas Eglinskas.

Kaip paaiškinama pranešime spaudai, autonominėje parduotuvėje pirkėjas visą vartotojo kelią įveikia savarankiškai – išsirenka prekes, susikrauna jas į savo krepšį ir atsiskaito už jas. Įprastų ar savitarnos kasų parduotuvėje nebus. Skaičiuojama, kad apsiperkant tokiu būdu kelias reikalingiausias prekes galima įsigyti vos per 20 sekundžių.

Norint apsipirkti naujojoje autonominėje parduotuvėje reikės turėti mobiliąją programėlę arba banko mokėjimo kortelę. Prie vartelių specialiame terminale nuskenavęs kortelę ar programėlę pirkėjas galės patekti į parduotuvę, patogiai ir greitai išsirinkti prekes, o išeidamas pro vartelius patvirtinti mokėjimą. Apsipirkimo metu pirkėjas visas prekes gali dėti į savo maišelį ar kuprinę, jam nereikia papildomai imti prekių krepšelio.

Jei pirkėjas pamato, kad sąskaitoje nepakankamas pinigų likutis, jis gali prekes padėti atgal į vietą ir išeiti.

„Kas jau paimta nuo lentynos tai jau yra to žmogaus, ar suvalgė, ar įsidėjo, ar kažką kito padarė. Jeigu prekė nepatinka jis gali padėti, bet tikrinamas padėjimo svoris, ar toks pat. Jei bus mažiau nei trečdalis gali būti, kad iš jo krepšelio neišims“, – pridūrė jis.

Pašnekovas patikina, kad apsipirkti čia gali ir šeima.

„Jeigu keletas žmonių įeina tuo pačiu metu su ta pačia kortele, tada padaromas bendras krepšelis ir vaikai gali imti bet kuriuos saldainius, vis tiek mama matys, kas yra vaiko kišenėse. Formuojamas bendras krepšelis, kuris matomas išeinant“, – nurodė jis.

M. Eglinsko teirautasi, ar tokioje parduotuvėje nebus vagysčių.

„Galima paimti prekes ir šokti per vartelius, tą galima padaryti bet kurioje parduotuvėje. Tas yra įmanoma, grubiu fiziniu dalyku. Kitu atveju, manyčiau, kad sudėtingiau nei įprastose parduotuvėse, daug sudėtingiau“, – tikino jis ir taip pat paaiškino, kad, pavyzdžiui, dingus elektrai pirkėjas neliktų įkalintas parduotuvėje – įsijungtų baterija, būtų galima išeiti.

Prekybos tinklo „Iki“ generalinė direktorė Nijolė Kvietkauskaitė žiniasklaidai komentavo, kad sprendimas atidaryti tokią parduotuvę priimtas dėl besikeičiančios prekybos rinkos.

„Tai reiškia, kad mes grįžtame į technologijų pionierių teritoriją Lietuvoje. „Iki“ buvo pirmieji, kurie dar 2008 m. pastatė savitarnos kasas, pirkėjai važiavo į mūsų parduotuvę žiūrėti, kaip tas apsipirkimas atrodys be kasininko. Galvojame, kad šios parduotuvės atidarymas tokio paties dydžio įvykis, jei ne dar didesnis, kuris simbolizuoja besikeičiančią mažmeninės prekybos rinką ir bandymą prisitaikyti prie besikeičiančių pirkėjų poreikio“, – teigė ji.

Kaip nurodo, į parduotuvės technologinį atnaujinimą buvo investuota apie 100 tūkst. eurų, tačiau suma gali būti ir didesnė, įkuriant tokią parduotuvę visiškai nuo nulio. Jos teigimu tai yra testas, toliau bus vertinamos tolimesnės investicijos ir patobulinimai. Pavyzdžiui, dabar parduotuvėje galima atsiskaityti tik kortele, nors technologija leidžia tai daryti ir grynaisiais. Svarstoma, kad jei ateityje bus toks poreikis, tai bus įdiegta. taip pat numatyta, kad parduotuvėje gali vienu metu užeiti trys skirtingi pirkėjai, ateityje šis skaičius ir bus peržiūrimas.

„Startuojame šiai dienai, kad atsiskaityti galima tik kortelėmis, dėl to yra tam tikros priežastys, bet toliau besivystant rinkai ir pirkėjui, jei matysime, kad grynieji pinigai toliau lieka didele apimtimi apyvartoje, tai pritaikysime ir šią technologiją. Kaip ir savitarnos kasose pritaikėme, jos irgi prasidėjo nuo atsiskaitymų tik kortelėmis. Planuojame ateityje dirbti 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Kol kas dirbsime iki 23 val. bet tai savaičių klausimas, kol pradėsime dirbti visą parą“, – apie pradžią pasakojo N. Kvietkauskaitė.

Kaip skelbia „Iki“, čia bus parduodami įvairūs užkandžiai, jau paruošti vartoti produktai, gėrimai, pirmojo būtinumo higienos ir buities prekės, įvairių rūšių kava išsinešti. Skaičiuojama, kad parduotuvės asortimentą sudarys maždaug 500 skirtingų rūšių prekių.

Šioje parduotuvėje nebus vieno tipo prekių. Tai – alkoholinių gėrimų.

„Alkoholio nėra. Pagal mūsų teisės aktus, būtinai parduotuvės personalas turėtų įsitikinti, kad pirkėjas tinkamo amžiaus, plius dar laiko apribojimai. Su laiko apribojimais galėtume tvarkytis, bet su vaizdo technologijomis, jų yra pasaulyje, kur gali atpažinti ir nustatyti amžių, bet negalime taikyti ir dėl BDAR“, – minėjo „iki“ generalinė direktorė.

Kalbant apie darbuotojus abu pašnekovai teigė, kad jie lieka, tačiau bus pirkėjų nematomi. Mat vis tiek reikės, kad prekės būtų atvežtos, pakrautos į lentynas, parduotuvė sutvarkyta.

Tiesa, N. Kvietkauskaitė nemano, kad ateityje taip atrodys visos parduotuvės.

„Nemanau, kad visos ateityje „Iki“ parduotuvės taip atrodys, technologija dar nauja ir sunku ją pritaikyti dideliems parduotuvių plotams, bet ateityje matysime daug pokyčių mažmeninėje prekyboje. Daugiau darbų parduotuvėje bus daroma už scenos, lyginant su tuo, kai matome salėje. Ateityje elektroninė prekyba ir patogus fizinis apsipirkimas turėtų dominuoti“, – sakė ji.

Naujoji autonominė parduotuvė veiks visą parą septynias dienas per savaitę. Nuo 23 val. iki 7 val. ryto į ją patekti bus galima naudojantis programėle. Parduotuvėje nakties metu galės būti tik vienas pirkėjas.

Parduotuvės plotas siekia maždaug 120 kv. m. Prekybos tinklo „Iki“ investicijos į pilnai dirbtinio intelekto valdomą parduotuvę, už kurios veikimą bus atsakinga „Pixevia“, siekia 100 tūkst. eurų.
„Iki“ šiais metais toliau vykdys ir tradicinių parduotuvių plėtrą, atidarys 5–7 parduotuves, į jas investuos apie 10 mln. eurų. Prekybos tinklą „Iki“ iš viso šiuo metu sudaro 231 „Iki“ parduotuvė, 2 logistikos centrai, kulinarijos gamybos centras bei 3 regioninės kepyklos. Prekybos tinkle dirba beveik 6 tūkst. darbuotojų. Prekybos tinklas taip pat valdo prekių pristatymo į namus startuolį „LastMile“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)