Praėjusį trečiadienį, gruodžio 17 dieną, prekybos centruose „Ikea“ buvo užfiksuota milžiniška paklausa, kurią sukėlė žinia, kad gruodžio 18 dieną kils kainos. Socialinių tinklų vartotojai rašė apie prekių deficitą parduotuvėse: „Tuščios „Ikea“ lentynos... Žmonės neša viską. Pristatymo tarnyba išsikvėpė“.

„Kompanija „Ikea“ taip pat pradeda laipsnišką eilės prekių kainų keitimą. Mes, kaip ir anksčiau, užtikrinsime pačius naudingiausius pasiūlymus rinkoje kiekvienoje prekių kategorijoje. Šiuo metu mes atnaujiname informaciją interneto svetainėje, todėl čia nurodytos kainos gali skirtis nuo kainų parduotuvėje“, – teigiama „Ikea“ pranešime.

Pirmiausia peržiūrimos tokių prekių, kaip drabužinės ir virtuvės baldai, taip pat laikymo sistemos, kainos. Kol kas bendrovė neįvardija, kiek kainos išaugs.

Dar lapkričio pradžioje bendrovė „Ikea“ atstovai žurnalistams teigė, kad prekių kainos nebus keičiamos. Buvo planuojama, kad jos nebus keičiamos iki datos, nurodomos ant katalogų viršelio (2015 metų birželio 8 diena).

Priminsime, kad nuo gruodžio 1 dienos kainas pakėlė automobilių bendrovės „Mercedes-Benz“ (6-8 procentais), „Volkswagen“ (2-5 procentais), „Chery“ (5 procentais). Nuo gruodžio pradžios išaugo ir „BMW“ bei „Ford“ kainos, o „Land Rover“ pabrango dar lapkritį.

Lapkritį pabrango beveik visa elektronika. Pasak Maskvos informacinių technologijų departamento, maksimalus brangimas siekė 11 procentų. Lapkričio pabaigoje kainas peržiūrėjo ir „Apple“: išmanieji telefonai „iPhone 6“ pabrango 8-11 tūkstančių rublių, dabar kaina prasideda nuo 39 990 rublių.

Didžiausias buitinės technikos ir elektronikos pardavėjas Rusijoje kompanija „M.Video“ pranešė, kad mažmeninės elektronikos ir buitinės technikos kainos Rusijoje 2015 metų pradžioje gali išaugti 5-20 procentų.

Tokia pati ir maisto produktų kainų dinamika. Strateginės analizės instituto duomenimis, šių metų rugpjūtį Rusijos įvestas embargas maisto produktams šalies gyventojams jau kainavo 44,7 milijardo rublių. Papildomos išlaidos per metus gali siekti 147,3 milijardo rublių.

Pagrindinė išlaidų augimo priežastis – infliacijos augimas dėl prekių pasiūlos sumažėjimo, dėl kurio išaugo kainos. „Rosstat“ duomenimis, per dešimt 2014 metų mėnesių maisto produktų brangimas viršijo 11 procentų ribą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)