„Spalio 7 dieną planuojame pradėti prekybą akcijomis biržoje. (...) Šiuo metu įvardijame akcijų kainos rėžį. Galutinė IPO (pirminio viešo akcijų platinimo – ELTA) akcijų kaina bus nustatyta surinkus per šias dvi savaites pilną paklausą iš didžiųjų bei mažmeninių investuotojų. Platinsime 20,9 mln. akcijų“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė D. Maikštėnas.

Anot jo, IPO buvo reikalingas siekiant didesnių investavimo galimybių.

„Grupė derina kelis finansavimo šaltinius, akcinis kapitalas yra vienas jų. Grupė taip pat intensyviai naudoja skolintą kapitalą, esame išplatinę 900 mln. obligacijų, iš kurių 600 mln. yra žaliosios obligacijos. Taip pat naudojamės stambių institucinių bankų paskolomis užtikrinant labai mažą finansavimo kainą.

Kadangi labai efektyviai išnaudojame skolos kapitalą ir turime tuo pačiu intensyvaus investavimo planą kitam dešimtmečiui, mums reikėjo sustiprinti kapitalo bazę. Pritraukus lėšas į akcinį kapitalą po šio IPO, turėsime pakankamai lėšų iš akcinio ir skolinto kapitalo, kad galėtume intensyviai investuoti ir įgyvendinti savo strateginius plėtros planus, taip pat mokėti stabilią ir augančią dividendų grąžą visiems akcininkams“, – kalbėjo D. Maikštėnas.

„Manome, kad tokios apimties platinimas iš tikrųjų padarys didžiulį proveržį vietinėje akcijų rinkoje, kadangi tokio dydžio emisija sukuria visiškai kito lygio likvidumą rinkoje“, – pridūrė jis.

Finansų ministras Vilius Šapoka „Ignitis grupės“ IPO pavadino dešimtmečio svarbos įvykiu.

„Tai nepaprastai svarbus žingsnis bendrovės grupės gyvenime ir ne tik. Tai dešimtmečio svarbos įvykis Lietuvos energetikoje, šuolis kapitalo rinkoje. Lietuvai tai reiškia daugiau žaliosios energetikos, daugiau energetinio saugumo, daugiau investicijų“, – sakė V. Šapoka, pridurdamas, kad kitos įmonės taip pat galėtų įsivertinti galimybę ateiti į biržą.

„Tikiuosi, kad „Ignitis grupės“ pavyzdys įkvėps kitas įmones. Tikrai raginčiau pagrindinius akcininkus įsivertinti. Jeigu yra matymas į priekį didelės plėtros ir jei norite uždirbti papildomai lėšų vien dėl to, kad tapsite skaidresni, aš manau, kad kelias yra atviras, ir tikrai raginčiau tai padaryti“, – sakė ministras.

Vis dėlto jis teigė neįsigysiantis grupės akcijų siekiant išvengti interesų konflikto.

„Tam, kad niekam nekiltų abejonių, nuo šito veiksmo susilaikysiu, kad nebūtų jokių interesų konflikto ir būtų užtikrintas maksimalus skaidrumas proceso“, – sakė ministras.

Prospekte nurodytas akcijos kainos intervalas yra nuo 22,50 iki 28,00 eurų.

„Ignitis grupės“ akcijos viešai bus siūlomos pirmą kartą, jomis bus prekiaujama Vilniaus, o depozitoriumo pakvitavimais – Londono vertybinių popierių biržoje.

Vertybiniai popieriai bus platinami dviem būdais: viešai – Lietuvos, Latvijos ir Estijos mažmeniniams investuotojams ir neviešai – instituciniams investuotojams.

Mažmeniniai investuotojai siūlomas akcijas galės įsigyti jiems skirto siūlymo galiojimo laikotarpiu – nuo rugsėjo 21 dienos 12 val. iki spalio 1 dienos 13 val.

Kaip skelbiama „Nasdaq Baltic“ biržoje, siūlymas apima 20,9 mln. akcijų, arba 27,8 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo. Remiantis siūlymo kainos intervalu, listinguoti žadamų akcijų vertė apytiksliai galėtų siekti nuo 470,3 mln. iki 585,2 mln. eurų.

Pranešta, kad „Ignitis grupės“ akcijų platinimą Baltijos šalyse vykdys „Swedbank“. „Swedbank“ yra vienas iš „Ignitis grupės“ pirminio viešo akcijų siūlymo (IPO) platinimo organizatorių ir rūpinsis bendrovės akcijų platinimu mažmeniniams investuotojams visose trijose Baltijos šalyse.