„Nuo šios nakties patiriame stiprias DDoS atakas, dėl kurių yra sutrikdytas grupės svetainių darbas ir elektroninių paslaugų prieinamumas“, – buvo rašoma „Ignitis grupės“ pranešime.

Valstybės valdoma grupė teigia bendradarbiaujanti su Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru ir besiimanti visų veiksmų, kad atstatytų sistemų veiklą, praneša BNS.

Tuo tarpu „Killnet“ grupuoėtė skelbia nulaužusi ir ESO, tiekėjo puslapis taip pat neveikia.

Killnet

Plataus mato kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas ir verslą buvo vykdytos birželio pabaigoje.

Valstybinės institucijos, įmonės, privatus verslas, internetinė žiniasklaida tuomet taip pat patyrė vadinamąsias paskirstytų paslaugos trikdymo (DDoS) atakas. Už jas atsakomybę prisiėmė grupuotė „Killnet“, anot Lietuvos pareigūnų, siejama su Rusijos žvalgyba.

„Ignitis grupės“ vadovas feisbuke pranešė, kad vidinės įmonių grupės sistemos dėl atakų nebuvo pažeistos. Taip pat įmonių grupės feisbuko paskyroje pranešta, kad „bendradarbiaujame su Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru ir šiuo metu imamės visų veiksmų, kad atstatytume sistemų veiklą.“ Tokią pat jau žinomą informaciją kiek vėliau feisbuko paskyroje paskelbė ir ESO.

Prieš pietus paskelbta, kad „Ignitis grupei šiuo metu didžiausią kibernetinę ataką per dešimtmetį pavyko suvaldyti ir apriboti DDoS atakas. Įsilaužimų į sistemas ar kito neigiamo joms poveikio neužfiksuota. Elektroninės paslaugos klientams vėl teikiamos, tačiau pati ataka prieš Grupės infrastruktūrą toliau tęsiasi. Grupės ekspertai yra padidintoje parengtyje. Taip pat šiuo metu gali pasitaikyti sutrikimų. Bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis ir toliau dedame visas pastangas užtikrintų svetainių ir elektroninių paslaugų prieinamumą“, – skelbiama įmonių grupės pranešime.