Gyvename laikotarpyje, kuriame formuojasi naujas ekonominis ir visuomeninis kontekstas. Remiantis rusų ekonomisto Nikolajumi Kondratjevu, šiuo metu vyksta perėjimas iš informacinių technologijų į psichosocialinės gerovės amžių. Ką reiškia šie pokyčiai verslui, švietimui, visuomenei? Kokiomis naujomis veiklos formomis ir priemonėmis turėtume remtis šiandien?

„Laikmetyje, kuriame svarbi visuomenės gerovė, svarbus yra asmenybių potencialo atskleidimas, mokymasis ir kompleksinis mąstymas“, - sako konferenciją rengiančio Harmoningos asmenybės instituto įkūrėja Rasa Balčiūnienė. Pasak jos, tokioje visuomenėje ypatingą reikšmę įgyja ryšiai – juose gimstančios žinios yra tikros, gyvybingos.

Konferencijoje „XXI amžiaus renesansas: inovatyvios mokymosi ir bendradarbiavimo formos“ keliama gyvų žinių bibliotekos idėja, kuri įprasmina abipusį mokymąsi (angl. „mutual learning“), integruojant verslą ir švietimą, jaunimą ir senjorus. Konferencijoje pristatoma bendruomeninė valiuta (angl. k. „community currency“) kaip priemonė, motyvuojanti ir vystanti tarpusavio mainus.

Konferencijoje pasisakysiantis „euro tėvu“ vadinamas bendruomeninės valiutos projektų ekspertas ir propaguotojas prof. B. Lietaeras teigia, kad bendruomeninė, papildančioji valiuta šiuo metu gali padėti išlaikyti šalių ekonominį stabilumą. Kalbėdamas apie Lietuvą, jis atkreipia dėmesį, kad Lietuva geriau nei kitos šalys išsaugojusi ryšį su gamta, ir bendruomeninės valiutos projektai čia galėtų paskatinti gyvybės formų ekonomikoje, visuomenėje vystymą ir perteikimą pasauliui. Pasak jo, tai artimai sietųsi su naujo ekonominio vystymosi etapo – psichosocialinės gerovės - kūrimo poreikiais.

Meną, verslą ir visuomenės vystymąsi apjungiantis Nobelio premijos teikimo ceremonijos koncerto pagrindinis ekspertas, Stokholmo aukštųjų mokyklų profesorius, muzikologas, smuikininkas prof. M. Kazinikas savo paskaita, papildyta muzikos garsais, konferencijoje aktualizuos asmenybės vystymosi poreikį. Vartotojišką kultūra, įsigalėjusi industrinėje visuomenėje, pasak jo sukūrė „naujuosius viduramžius“, kuriuose įsigalėjęs fragmentinis mąstymas. Naujos visuomenės pagrindas, pasak prof. M. Kaziniko – pasaulio visumą gebanti matyti, panoramiškai mąstanti asmenybė.

Konferencijoje savo įžvalgas apie mokyklą, kuri ruošia gyvenimui, pristatys patys mokiniai ir studentai, mokyklose dirbantys verslininkai ir menininkai, visuomeninių organizacijų atstovai. Organizacijų lyderiai dalinsis patirtimi ir idėjomis apie naujas mokymosi ir bendradarbiavimo formas bei bendruomeninės valiutos taikymo galimybes.

"Įmonių grupėje „Tegra” įvesta nematerialaus skatinimo valiuta. Ją darbuotojai gauna už kokybišką mentorystę ir kitus materialiai sunkiai įvertinamus, bet svarbius kompanijos kultūrai darbus bei poelgius. Gautą valiutą darbuotojai gali panaudoti savo asmenybės vystymui plačiąja prasme - tai neprivalo būti susiję su organizacijos poreikiais. Valiutos fondą kas mėnesį papildo lėšos iš pardavimo vadybininkų viršpelnio“, – sako „Tegra” grupės prezidentas Rinardas Goda, plačiau pristatysiantis šį projektą konferencijoje.

„Manau, kad pagrindinė šio laikmečio problema yra atotrūkis nuo tikrovės ir augantis mėgavimasis tuo. Tai pasireiškia ne tik ekonominės krizės burbulais, bet ir žmogaus vidine savijauta“, – teigia vienas konferencijos lektorių, konsultantas, bendrovės „AM Viltėja“ direktorius Vilius Adomaitis.

Nevyriausybinės organizacijos „Nacionalinė moksleivių akademija” direktorė Eglė Daunienė sako, kad ji šią konferenciją priimu kaip tam tikrą provokaciją, jog reikia gydyti ir mokyklą, ir „klijuoti“ visuomenę, t.y. - gydyti jos susvetimėjimo ligas. Senais metodais to daryti nepavyksta, reikia ieškoti naujų.

„Mūsų tikslas ir yra sugriauti atskirties sieną. Ji griūva, kai pavyksta pažadinti kūrybingą vaiką, kuris glūdo kiekviename žmoguje,“ teigia aktorius, lektorius, asmeninio ugdymo treneris Andrius Žebrauskas.

„Labai sudomino ir suinteresavo kompetencijų keitimosi galimybė ir nepanaudotų resursų bei kompetencijų pavertimas valiuta, efektyvus panaudojimas abiem pusėms“, - sako konferencijoje dalyvausianti Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Konferencija „XXI amžiaus renesansas: inovatyvios mokymosi ir bendradarbiavimo formos“ vyks rugsėjo 28-29 d. viešbutyje „Le Meridien Vilnius” Registracija iki rugsėjo 26 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją