Kirtę vakarinę Turkijos sieną, bulgarai pirmiausia apsilanko valiutų keityklose, o tada traukia į turgus ir bakalėjos parduotuves šiaurės vakarų Edirnės mieste.

Kūčių vakarą Edirnės turgus buvo sausakimšas pirkėjų iš Bulgarijos, atvykusių įsigyti prekių, kurios šiuo metu yra gerokai pigesnės nei Bulgarijoje.

Turkija pastaruoju metu susiduria su ekonominė krize, o metų infliacija viršija 21 procentą.

Tai turi įtakos maisto, degalų ir namų apyvokos reikmenų kainoms, tačiau bulgarų pirkėjams bakalėjos parduotuvės čia atrodo pigios, todėl jie iš Turkijos jie išvyksta pilnomis automobilių bagažinėmis.

Gruodžio mėnesį liros kursas buvo itin nepastovus ir smuko beveik kiekvieną dieną, kol galiausiai pasiekė visų laikų žemiausią lygį – 18,36 liros už vieną JAV dolerį gruodžio 20 dieną.

Visgi kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskelbė apie naujas finansines priemones, skirtas apsaugoti indėlius liromis nuo valiutos svyravimų, liros kursas kiek atsigavo ir savaitę baigė ties 10,83 liros už vieną JAV dolerį riba.

Edirnės turgaus „Ulus“ kooperatyvo prezidentas Bulentas Reisoglu teigė, kad užsieniečių skaičius per pastarąsias kelias savaites išaugo keturis kartus.

„Stovėjimo aikštelės pilnos automobilių su bulgariškais numeriais ir beveik neįmanoma pamatyti automobilių iš Edirnės ar Stambulo, – teigė jis. – [Bulgarai] apsipirkinėja tarsi išprotėję, nepaisydami, ką perka, ir perka po penkias ar dešimt tų pačių prekių, tikėdamiesi jas vėliau parduoti arba nerimaudami, kad daugiau tokių prekių neras.“

Pasitaiko ir atvykėlių iš kaimyninės Graikijos, kurie konvertuoja eurus į liras. Viena pirkėja, vardu Esra Molla, teigė atvykusi iš Graikijos dovanų savo šeimai ir sau.

Nepaisant liros kurso stiprėjimo praėjusią savaitę, Turkijos nacionalinė valiuta vis dar praradusi beveik 40 proc. savo vertės nuo metų pradžios.

Tokią padėtį lėmė R. T. Erdogano reikalavimas mažinti palūkanų normas, kurios šiuo metu siekia 14 procentų. Pagal nusistovėjusią ekonomikos teoriją, aukštą infliaciją galima sumažinti padidinus palūkanų normas, tačiau R. T. Erdoganas laikosi kitokios nuomonės. Pagal savo naują ekonominę programą, šalies prezidentas siekia pigių kreditų, didelio eksporto ir spartaus augimo.

Šį mėnesį turkai išsirikiavo ilgose eilėse prie maisto produktų, o jų perkamosios galios sumažėjimas pasimatė itin skaudžiai. R. T. Erdoganas paragino Turkijos įmones sumažinti kainas, kol lira stabilizuosis, tačiau kol kas nėra ženklų, kad artimiausiu metu turkai pajėgs pakeisti bulgarų pirkėjų minias Edirnėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją