„Visagino linija“ baldų prekybininkui „Ikea“ parduoda 98 proc. savo produkcijos, kurią sudaro korpusiniai baldai svetainei ir miegamajam. Likę gaminiai keliauja įmonę valdančiam SBA koncernui.

„Mūsų gaminių bus galima įsigyti ir Vilniuje, pirmąsias stalų, komodų, lentynų partijas jau išvežėme į būsimosios „Ikea“ parduotuvės sandėlius. „Ikea“ yra pagrindinis mūsų klientas, tad daugiausiai gaminių ruošiama pagal jų modelius, tačiau dabar pradėjome siūlyti ir savo gaminius: norime parodyti, kur mes galime konkuruoti su kitais pasaulio gamintojais. Prekės iš Visagino keliauja ne tik į Europą, bet ir į Aziją, JAV“, - vardija „Visagino linijos“ direktorius Algis Makūnas.

Šiuo metu „Visagino linijoje“ dirba 622 darbuotojai, tačiau gamykla nesustoja nei savaitgaliams, nei nakčiai – įmonei būtų per didelis nuostolis daryti pertraukas.

„Kasdien pakrauname ir iškrauname po 10-15 krovininių automobilių, sveriančių po 24 tonas. O darbuotojai dirba pagal iš anksto sudarytą grafiką, pavyzdžiui, per savaitę turi dvi dienines pamainas po 12 valandų, dar dvi naktines ir tuomet trijų dienų pertrauką. Darbo laikas per savaitę neviršija 40-ies valandų“, - skaičiuoja A. Makūnas.

2006 m. įkurta gamykla yra plyno lauko 73,5 mln. litų vertės investicija, kurių 26,7 mln. litų – finansuota Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis, siekiant sumažinti nedarbą regione. Dabar įmonės patalpos sudaro 33,3 tūkst. kv. metrų ploto, tai beveik 6,5 futbolo aikštės po vienu stogu.

Į pertraukėles kviečia melodija iš „Šuriko nuotykių“

Visaginas yra daugiatautis miestas, todėl ir kelis šimtus darbuotojų turinčioje gamykloje yra įvairių tautybių žmonių.

„Mūsų įmonėje dirba lietuviai, rusai, baltarusai, lenkai, latviai, totoriai, armėnai - iš viso Visagine gyvena apie 40 tautybių, tad ir mūsų personalas – įvairus. Su žmonėmis bendraujame ir rusiškai, ir lietuviškai“, - sako A. Makūnas.

Pasak jo, darbuotojai įmonėje noriai bendrauja lietuviškai, nes namie kalbasi rusiškai ir jiems nesvetima ne tik lietuvių kultūra.

Pavyzdžiui, darbuotojus į trumpas arbatos ar „parūkymo“ pertraukėles kviečia muzikinis fonas iš filmo „Šuriko nuotykiai“. Tačiau įmonė šiuolaikiška, darbuotojai gali skystųjų kristalų ekranuose stebėti, kiek planuotos produkcijos pagaminta, kiek tą dieną įmonėje lankosi svečių, kas iš bendradarbių mini gimtadienius.

„Gamykloje, priklausomai nuo darbo dienos trukmės, yra dvi - keturios 10-15 minučių pertraukėlės arbatai atsigerti ar parūkyti bei 40 minučių pietų pertrauka“, - patikslina A.Makūnas.

„Visagino linijos“ darbuotojai turi darbinius drabužius, tad kuriame skyriuje jie dirba galima atskirti iš jų aprangos: administracijos spalva - šviesiai mėlyna, darbuotojų – vyšninė, o meistrai yra su ryškiomis oranžinėmis liemenėmis, primenančiomis kelininkus. Kiekvienas darbuotojas gauna dvejus drabužių komplektus, valgo įmonės valgykloje ir, anot A.Makūno, dalį maisto kainos kompensuoja įmonė.

Dirbti į gamyklą žmonės vyksta ne tik Visagino, bet ir Zarasų, Dūkštų. Kai kuriems į darbą tenka nuvykti po 30 km.

Vadovas – iš Kauno

Įmonės vadovas – taip pat ne visaginietis, jis į šį miestą atsikraustė prieš ketverius metus.

„Čia persikėliau gyventi iš Kauno ir Visaginas man patinka: miestas tvarkingas ir švarus, daugianacionalinis. O iki Vilniaus, Kauno ar Daugpilio visada galima nuvažiuoti. Gal net ir geriau pasidaryti sau šventę ir kartais nuvažiuoti į teatrą, nei žinoti, kad jis yra 10 minučių kelio nuo namų“, - svarsto A.Makūnas.

Jis sako nesigailintis išvažiavęs iš Kauno, nes dirbti Visagine – naujas potyris.

„Prieš tai teko 3,5 metų padirbėti Rusijoje, dabar 4 metus Visagine, taigi nauja patirtis visada yra į naudą. Darbų čia yra, tad išvykti iš Visagino negalvoju“, - planuoja A.Makūnas.

Nors įmonė sparčiai naujų darbuotojų neieško, pasak A. Makūno, jaučiama, kad Visagine yra didelis nedarbas - ekonominio sunkmečio metu gamyklos administracija pastebėjo, kad vis daugiau žmonių siunčia savo gyvenimo aprašymus, tikėdamiesi gauti darbo.

Darbo diena gamykloje

Paprašytas papasakoti, kokia yra kasdieninė darbo diena gamykloje, A.Makūnas dėsto, jog nauja gamybinė pamaina susirenka ryte be dešimt aštuonios.

„Kol kita pamaina dirba iki 8 val, naujos pamainos meistras per 10 minučių iš anksčiau dirbusio meistro susirenka informaciją ir ją perduoda darbuotojams: kokie yra pagrindiniai uždaviniai, dienos planas, informuoja apie buvusius kokybės incidentus“, - vardija jis.

Nuo 8 val. ryto prie konvejerių pasikeičia pamainos ir atidirbę žmonės paleidžiami namo. Naujoji pamaina dirba kelias valandas, o tada ateina laikas pirmajai pertraukėlei, kurios laikas suderintas su darbuotojų profsąjunga. Po to rikiuojasi pietų pertrauka ir galiausiai – dar viena trumpa pertraukėlė. Jei žmonės dirba ilgiau nei 8 valandas, atitinkamai daugėja ir pertraukėlių.

Į pertraukas įmonės darbuotojai eina grupelėmis, kad nesustotų gamyba ir nesusidarytų eilės, pavyzdžiui, valgykloje ar darbuotojų poilsio kambaryje, kurį žmonės įsirengė pagal savo skonį: patys suprojektavo ir pagamino baldus, atsinešė senų nuotraukų.

„Turime vieną darbuotoją, kuris dirbo architektu, o dabar pas mus dirba šablonistu, pavyzdžiui, braižo įrankių ir kitų reikalingų priemonių šablonus. Kartu jis daro ir visokius gerus dalykus kolektyvui, pavyzdžiui, kėdes poilsio kambariui. Tai labai pozityvus, aktyvus ir pilnas idėjų žmogus“, - pasakoja A.Makūnas, aprodydamas darbuotojų poilsio kambarį.

Įdomu ir tai, kad „Visagino linija“ turi viešąją įstaigą „Visagino linijos sporto klubas“, kuriam darbuotojai gali skirti 2 proc. Iš jų bendrovė perka stalo futbolo stalus, masažo kėdes ir kitą inventorių darbuotojų poilsiui.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)