„Šiuo savo kelionės pasakojimu nenoriu nei nieko nuvilti, nei įrodinėti, kad pas mus Palangoje viskas blogai. Pasakysiu tik tiek, kad turime savo šaltą, nešvarią jūrą, turime Palangą ir Druskininkus su pasaulinių kurortų kainomis, kurios paprasčiausia neatitinka realybės.

Bet kiekvienas mes renkamės, kur geriau, pagal savo kišenę. Aš, gaudamas 1500 eurų algą, negaliu sau leisti vykti į Palangą, nors anksčiau laikiau save vidutines pajamas gaunančiu piliečiu, bet po A. Maldeikienės pasisakymo, pasirodo, aš esu ne vidurinės klasės, bet vos galą su galu suduriantis pilietis, ir ji teisi 100 proc. Tad man Palanga ir Druskininkai lieka tik svajonėse“, – laiške teigė Vytautas.

Jis pasidalino savo kelionės šių metų birželį nuotraukomis, kurioje užfiksavo kainas vietiniuose restoranuose, ir sutiko papasakoti, kodėl Vengrija jį taip sužavėjo.

Kainos pasirodė prieinamos

Vytautas į Vengriją vyko praėjusių metų rugpjūtį darbo reikalais, ir visai netyčia atrado vietą, puikiai tinkančią poilsiui.

„Taip sutapo, kad turėjau penkias laisvas dienas, tad nusprendžiau aplankyti vietinių vadinamą jūrą – Balatono ežerą, nutolusį apie 100 km nuo Budapešto. Jo krantų ilgis driekiasi apie 230 km, didžiausias gylis siekia net 12 metrų, kai vidutinis – 3 metrai, todėl vietiniai jį vadina maudymosi rojumi, nes vanduo labai greitai įkaista. Tai taip pat rojus vaikučiams, kadangi nuo kranto galima nueiti kad ir 200 metrų, bet gylis tesieks pažastis“, – tvirtina jis.

Vyras pasirinko Šiofoko miestą vakarų Vengrijoje, pietinėje ežero dalyje, ir buvo sužavėtas: „Tai, ko gero, didžiausias kurortinis miestelis aplink Balatono ežerą su savo laivų uostu. Taip atsitiko, kad tuo momentu, kai sugalvojau važiuoti į Šiofoką, neturėjau galimybės prisijungti prie interneto, tad teko ieškoti nakvynės vietoje.“

Ilgai Vytautui ieškoti neteko – pradėjęs žvalgytis į privačius apartamentus, jį nustebino, palyginti, nedidelės kainos.

„Radau keletą puikių apartamentų, kainuojančių 35 –40 eurų už parą, plius ryte dar tiekiami pusryčiai. Kambariai gana tvarkingi, dviviečiai, su kondicionieriais ir nemokamu internetu. Tiesa, jie nutolę nuo miesto centro apie 1 kilometro atstumu, bet iki artimiausios krantinės ir pliažo – apie 200 metrų“, – pabrėžia.

Vėliau vyriškis patraukė centro link, kur daugiau viešbučių: „Nesunkiai radau trijų žvaigžudčių viešbutį pačiame miesto centre su nuosavu pliažu, aptverta teritorija. Viešbutis nutolęs 50 metrų nuo krantinės, kaina parai – 60 eurų dvivietis kambarys su vaizdu į ežerą, plius pusryčiai.“

Jį sužavėjo ir puikiai sutvarkyti pliažai, kuriuose gausu tualetų ir dušų – tiek mokamų, tiek nemokamų. Tiesa, jis atkreipia dėmesį, kad įprasto smėliuko čia nerasite, įprastai krantinės sutvirtintos betonu, tada eina šaligatvis, o už jo graži pievutė, kur galima prigulti pasideginti ar patūnoti po medžių pavėsiu.

„Oro temperatūra šiais metais, kai buvau, pavyzdžiui, birželio 22 dieną siekė 32 laipsnius, vandens – 24 laipsnius, – apie pasakišką orą kalba jis, – tiesa, kas pripratę prie zujančių vandens motociklų, katerių – čia tai teks pamiršti, nes yra draudžiama dėl labai mažo gylio. Tačiau yra burinių ir irklinių valtelių, vandens dviračių“, – vardija privalumus ir trūkumus.

Pavalgyti restorane – ne prabanga

Ne mažiau nei apgyvendinimo kainos jį nustebino maisto ir gėrimų kainos restoranuose.

„Už bokalą alaus sumokėjau apie 2,3 euro. Kavinėje jų tradicinis patiekalas – vengriška sriuba „Gulešova“, manau, visi supras, kas tai yra, atsiėjo 872 forintus , t. y. apie 2,8 euro. Ir tai tikrai didelė lėkštė, antro patiekalo nebereikėjo, nes ten mėsos daug dedama“, – pažymėjo.

Iš vyro atsiųstų nuotraukų matyti, kad pica kainuoja apie 3–5 eurus, kiek daugiau kainuoja kiti patiekalai. Pavyzdžiui, vištiena „Cordon Bleu“ kiek daugiau nei 6 eurus.

Kainos kurorte prie Balatono ežero

„Vieną vakarą su kolega nuėjome pavalgyti į pėsčiųjų ir pramogų alėją, kuri analogiška mūsų Palangos Basanavičiaus gatvei. Vadinasi – Plazs Siofog, kuri garsėja naktiniu gyvenimu ir pramogomis. Užsisakėme dvi picas ir du bokalus alaus. Sumokėjome 3670 forintų, t. y. apie 13 eurų.

Susiviliojusiems kelione jis patarė: „Čia daug kur galima atsiskaityti ir eurais, ir forintais, nesvarbu, ar tai parduotuvė, ar restoranas. Tačiau aš patarčiau pinigus išsikeisti keitykloje ir atsiskaityti forintais. Taip labiau apsimoka“, – tvirtino.

Siūlo tik pažintines–poilsines keliones

Pažintinių kelionių skyriaus atstovė Lilijana Degutytė DELFI komentavo, kad Vengrijoje poilsiauti išties pigiau nei Lietuvoje.

„Kelionės kaina šios vasaros sezonu yra 299 eurų. Kaina patraukli dėl to, kad visos ekskursijos jau yra įskaičiuotos, tad papildomos sąnaudos lieka asmeninėms išlaidoms ir lankytiniems objektams. Be to, reikia nepamiršti, kad Vengrija nepriklauso euro zonai, todėl kol kas, bent jau šiuo metu, ten iš tiesų yra kiek pigiau nei Lietuvoje“, – sakė ji.

Visgi grynai poilsinių kelionių organizatoriai neparduoda, jie siūlo rinktis pažintinę – poilsinę kelionę autobusu vasaros sezonu. Norintys tiesiog pailsėti prie ežero, turėtų kelionę planuotis savarankiškai.

„Ši kelionė gana populiari tarp lietuvaičių, ją renkasi tiek šeimos ar bičiulių kompanijos, tiek sulaukiame ir grupinių užklausų, kai įmonės nori visą savo kolektyvą pradžiuginti kelione. Klientai patys nusprendžia, ar norės leisti laiką žaviuose kurortuose prie Balatono ežero, ar rinktis ekskursijas ir labiau pažinti Vengriją. Juo labiau, kad nesugaištant labai daug laiko kelyje tikrai yra ką pamatyti.

Tie, kurie pasirenka poilsį prie Balatono ežero, kurį vietiniai dar vadina Vengrijos jūra, taip pat turi ką veikti. Didžiulis ežeras yra negilus – giliausios jo vietos siekia apie 3 metrus, todėl ir greitai įšyla“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (502)