Praėjusiais metais Estijos įmonė „Tallink Grupp“ pasirašė sutartį dėl „Burger King“ franšizės ir pranešė, kad restoranus atidarys visose trijose Baltijos šalyse.

Kaip skelbiama naujausiame įmonės pranešime žiniasklaidai, pirmieji restoranai duris atvers 2020 metų antrąjį ketvirtį Talino prekybos centruose „Rocca al Mare“ ir „Ulemiste“.

Didžiuosiuose prekybos centruose „Burger King“ turėtų atsidaryti ir Latvijoje bei Lietuvoje. Planuojama, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje iš viso atsidarys 50 restoranų, bus sukurta 800 darbo vietų.

„Šiuo metu ieškome vietų restoranams ir darbuotojų“, – sakė estai.

Veikia visame pasaulyje

Oficialiai skelbiama, kad „Burger King“ yra antras pagal dydį tinklas pasaulyje, veikiantis 88 šalyse ir turintis per 13 tūkst. restoranų.

„Apie 97 proc. „Burger King“ restoranų valdomi franšizės pagrindu“, – rašoma „Tallink Grupp“ pranešime.

Estijos įmonė su „Burger King“ bendradarbiavo dar prieš įsigyjant franšizę. 2015 metais paskelbta, kad viename „Tallink“ keltų pradės veikti pirmasis pasaulyje „plaukiojantis“ „Burger King“ restoranas.

„Burger King“ tinklapyje rašoma, kad tinklo restoranų galima rasti beveik visose Europos šalyse: Austrijoje, Čekijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rusijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Turkijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Burger King

Siūlo įvairiausių mėsainių

Kaip ir turėtų būti aišku pagal pavadinimą, restoranų meniu daugiausiai vietos užima įvairūs mėsainiai.

Siūlomi įprasti mėsainiai bei sūrainai, taip pat – suvožtiniai su vištiena. Tačiau neseniai įmonė pasiūlė naujovę – augalinius veganiškus „mėsainius“ „Impossible Whooper“.

Restorane dar galima rasti salotų, pusryčių meniu, gazuotų gėrimų ir kavos.

Beje, taip vadinamą „Whooper“ suvožtinį galima laikyti „Burger King“ sėkmės pagrindu. Pristatytas 1957 metais, jis padėjo pagrindą franšizės augimui visose Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Burger King

Į biržą ėjo du kartus

1967 metais jau išplėtotas „Burger King“ tinklas parduotas įmonei „Pillsbury“, kuri anuomet buvo viena didžiausių maisto gamintojų Amerikoje. 1975 metais atidarytas pirmasis restoranas Europoje – Madride.

Kaip skelbiama encyclopedia.com, vėliau susidūrus su sunkumais, 1977 metais pasamdytas naujas vadovas Donaldas Smithas. 1982 metais įmonė ėmėsi naujos rinkodaros strategijos ir pradėjo priešinti savo gaminamus patiekalus su konkurentų – „McDonald’s“ ir „Wendy’s“.

1989 metais „Pillsbury“ perėjo į britų „Grand Metropolitan“ rankas, o 2002 metais grįžo amerikiečiams iš Teksaso – „TPG Capital“.

2006 metais „Burger King“ akcijoms pradėta prekiauti Niujorko biržoje, tačiau 2010 metais jas supirko braziliško kapitalo „3G Capital“. Tuomet sandėrio vertė siekė 3,26 mlrd. JAV dolerių.

2012 metais „Burger King“ grįžo į biržą su BKW simboliu. „Yahoo“ duomenimis, nuo tada įmonės akcijų kaina yra pakilusi maždaug dvigubai.

Burger King

Kova su „McDonald’s“

Du didžiausi greitojo maisto restoranų tinklai jau daug metų mėgsta vienas iš kito pasijuokti reklamose.

Internete galima rasti dar 1986 metais transliuotą klipą, kuriame teigiama, kad kitaip nei „McDonald’s“, „Burger King“ moka pagaminti mėsainį.

Vokietijoje rodyta reklama, kurioje bendraklasiai iš vaiko nuolat atima „McDonald’s“ bulvytes, bet palieka ramybėje, jei jis valgo „Burger King“.

Pastaraisiais metais „Burger King“ išnaudojo filmo „It“ (liet. „Tas“) populiarumą. Siaubo filme vaizduojamas piktasis klounas gretintas su „McDonald’s“ simboliu.

Pavyzdžiui, žiūrovai kino teatre raginti nepasitikėti klounu (angl. „never trust a clown“) ir verčiau valgyti kaip karalius („eat like a king“).

Įsteigė įmonę Lietuvoje

2019 metų lapkričio 11 dieną „Burger King“ franšizės Baltijos šalyse valdytoja „Tallink Grupp” Lietuvoje įsteigė įmonę „Tallink Fast Food Lithuania“.

Jos veiklos rūšis – restoranų, kavinių ir maitinimo vietų veikla, o įstatinis kapitalas – 2,5 tūkst. eurų.

„Tallink Grupp” kotiruojama Talino akcijų biržoje. Didžiausi įmonės akcininkai yra investuotojai „Infortar AS” (39 proc.) „Baltic Cruises Holding L.P.“ (16 proc.), „Baltic Cruises Investment L.P.“ (6 proc.), „ING Luxembourg S.A. AIF Account“ (4 proc.), „Nordea Bank ABP/NON Treaty Clients“ (3 proc.).

„Tallink Grupp” valdo 14 Baltijos jūroje veikiančių laivų ir tris viešbučius Taline ir vieną Rygoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)