Išskirtiniame interviu DELFI naujasis „Intermedix“ vadovas Joelis Portice'as pasakojo apie įmonės planus Kaune, reikalavimus darbuotojams ir Lietuvos išskirtinumus. Tačiau bendrovės vadovai atlyginimų dydžių neatskleidžia.

Išaugo 25 kartus

J. Portice'as prie „Intermedix“ vairo stojo tik šiais metais. Rugsėjį naujasis vadovas apsilankė ir Kauno biure, kur „Intermedix“ plėtros tempai atrodo išties įspūdingai.

„Tikiuosi, kad per artimiausius mėnesius komanda padidės 100 žmonių. Mes pradėjome nuo 20 darbuotojų, o dabar artėjame prie 600. Šiandien mes turime pusę tūkstančio žmonių. Tikimės, kad 2016 metais mūsų gretos perkops 750 darbuotojų“, - DELFI teigė J. Portice'as

Kodėl būtent Kaune įmonės darbuotojų skaičiaus augimas toks spartus, nors įmonė savo padalinius turi ne tik Lietuvoje.

„Kas daro Lietuvą tokia unikalia ir išskirtine? Lietuva nėra tik vieta, kur mes perkame paslaugas – tai yra mūsų kolegos. Skirtumas tik tas, kad jie dirba čia, Lietuvoje. Jie visais aspektais dalyvauja versle. Tikslas yra tęsti šį darbą ir išlikti strateginiais partneriais“, - sako J. Portice'as.

Kova darbuotojų rinkoje

Pastaruoju metu Kaune savo biurus atveria ne viena garsi užsienio kompanija, o kovoje dėl geriausių darbuotojų konkurencijos kartelė kyla vis aukščiau.

„Aš manau, kad visada yra iššūkis rasti geriausius specialistus. Tačiau čia, Lietuvoje, mes turime labai gerą praktiką, labai gerų pavyzdžių. Mes stengiamės rasti ne tik tinkamus žmones, bet ir suteikti jiems galimybę dirbti komandoje, suteikiame galimybę tobulėti. Aišku, negaliu sakyti, kad rasti tinkamus žmones labai lengva, tačiau kol kas mums sekasi rasti žmones su tinkamais įgūdžiais“, - sako J. Portice'as.

„Stengiamės pritraukti pačius geriausius specialistus. Turime surinkę stiprią komandą, kuri savaime pritraukia kitus gerus žmones. Yra kai kurių pozicijų, kurias sudėtingiau užpildyti. Tiesiog nėra pasiūlos rinkoje. Norėčiau sakyti, kad nėra sudėtinga, bet natūralu, kad su tokia plėtra ateina tam tikri iššūkiai, kuriuos reikia išspręsti“, - teigia „Intermedix“ Lietuvos padalinio vadovas Lukas Jankauskas.

Tiesa, „Intermedix“ vadovai tiesiai neatsako, koks įmonėje vidutinis darbo užmokestis. Apsiribojama formaliu atsakymu, kad atlyginimai tokie, kokius diktuoja rinka.

Pagrindas – anglų kalba

Koks yra statistinis „Intermedix“ darbuotojas? Pagrindinis aspektas – puikus anglų kalbos mokėjimas, nes tenka bendrauti išskirtinai su amerikiečiais.

„Mes ieškome plačios specializacijos žmonių, kurie padėtų mūsų versle. Mums reikalingi aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės, kurie laisvai kalba angliškai. Taip pat reikia, kad žmogus turėtų darbo su IT pagrindus, pagrindinių operacijų pagrindus. „Intermedix“ darbuotojas yra sumanus, dirbantis sudėtingą darbą. Visi darbuotojai, praktiškai visu 100 proc. turi aukštąjį išsilavinimą arba studijuoja. Visi 100 proc. puikiai kalba angliškai. Išties stebina, kokią komandą mums čia pavyko surinkti“, - teigia J. Portice'as.

„Intermedix“ vadovas sako, kad JAV kompanijai įžengus į Kauną, lietuviai turi puikią galimybę semtis patirties iš JAV kolegų.

Joelis Portice'as
„Mes skatiname žmones bendradarbiauti. Esame pasaulinė kompanija – turime biurus JAV, Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje, Naujoje Zelandijoje. Mums svarbu, kad žmogus galėtų ir būtų susikoncentravęs dirbti nepaisant geografinių skirtumų. Svarbu, kad žmogus būtų bendraujantis, suprastų komandinio darbo svarbą. Taip pat labai svarbu kokybė. Mes ieškome žmonių, kurie domisi naujovėmis, ieško problemų sprendimų. Mes galime pasimokyti iš JAV sveikatos priežiūros sistemos, kuri yra milžiniška - kaip jūs žinote, išlaidos sveikatos apsaugai sudaro apie 20 proc. JAV BVP. Mes taip pat svariai prisidedame prie JAV sveikatos priežiūros sistemos. Mes stengiamės, kad kolegos Lietuvoje suprastų, kokios didžiulės industrijos dalimi jie yra. Jie tampa pajėgūs spręsti iškylančias problemas“, - DELFI teigė J. Portice'as.

Kodėl Kaunas?

Pastaruoju metu nemažai užsienių kompanijų savo biurus atidaro būtent Kaune. Prieš ateidami į laikinąją sostinę amerikiečiai savo žingsnį gerai pamatavo ir startavo nuo pilotinio projekto su dviem dešimtimis darbuotojų.

„Mes atlikome labai nuodugnią analizę. Kauną pasirinkome dėl keleto priežasčių. Pati svarbiausia – aukštos kvalifikacijos žmonės, kuriuos mes galime pakviesti dirbti. Kuomet mes ieškojome vietos įsikurti mes žinojome, kad norime dirbti Rytų Europoje. Mes pasirinkome Lietuvą dėl priėjimo prie talentų, aukštąjį išsilavinimą turinčių talentų“, - teigia J. Portice'as.

„Intermedix“ įsikūrė buvusiose „Šviesos“ leidyklos patalpose Ožeškienės gatvėje. Staigiai besiplečiant netrukus duris atvers naujasis biuras, esantis už kelių šimtų metrų.

„Pradžia buvo sudėtinga ta prasme, kad kompanijai tai buvo visai naujas procesas. Kaunas buvo pirmasis korporacijos biuras už JAV ribų. Bet kurios kompanijos transformacija iš vietinės į tarptautinę jau savaime yra sudėtinga. Bet Kauno biuro pradžia pati savaime nebuvo sudėtinga. Pilotinis projektas prasidėjo 2013 metų spalio mėnesį ir buvo nustatytas 3 mėnesių laikotarpis. Realiai po pusantro mėnesio vadovai nusprendė, kad rezultatai yra žymiai geresni, nei tikėtasi. Buvo priimtas sprendimas toliau plėstis“, - sako L. Jankauskas.

Sudėtingi procesai

„Intermedix“ dirba tik su JAV sveikatos priežiūros rinka. Kaune bendrinami įvairūs medicininiai duomenys, dirba IT specialistai. „Intermedix“ darbuotojai Kaune skambina pacientams į JAV klausdami jų nuomonės apie aptarnavimo kokybę ir panašiai. Skaičiuojama, kad per metus „Intermedix“ specialistai aprašo apie 15 mln. vizitų pas gydytoją.

„Viskas priklauso, kokias pareigas žmogus užima. Nemaža dalis žmonių ar komandų užsiima duomenų analize. Kitaip tariant, žmonės statistinius duomenis paverčia naudinga informacija. Šiuos duomenis naudoja sveikatos priežiūros srities atstovai. Kaip pavyzdys, gydytojai. Yra komandos, kurios specializuojasi būtent šioje srityje. Taip pat yra komandų, kuriuos koncentruojasi duomenų rinkime. Pavyzdžiui, kartais paciento informacija pasimeta duomenų sraute, o mūsų darbuotojai naudodami eilę specialių metodų infomaciją atkuria ir pateikia tolesniam apdorojimui. Be to turime IT specialistų komandą, kuri teikia programinės įrangos kūrimo, plėtros paslaugas. Taigi, labai sunku apibūdinti darbuotojo darbo dieną – ji labai priklauso nuo to, kuriai grupei priklauso darbuotojas ir kokias funkcijas jis atlieka“, - DELFI sakė Jackas Donahue, „Intemedix“ viceprezidentas.

Lietuviai sužavėjo

„Intermedix“ vadovai neslepia, kad lietuvių entuziazmas ir gebėjimai juos sužavėjo.

„Kiekvieną kartą, kai aš atvykstu į Kauną, mane labiausiai stebina darbuotojų kūrybiškumas. Jie ateina į darbą ir kiekvieną dieną stengiasi kuo sumaniau išspręsti iškylančias problemas. Mes stengiamės sukurti kuo palankesnę aplinką ir skatinti kūrybiškumą, bet itin svarbus sisteminis mąstymas. Kaip rasti problemos priežastį ir rasti būdą, kaip tą problemą išspręsti“, - sako J. Donahue.

„Esu lankęsis Rytų Europoje kiek anksčiau, tačiau Lietuvoje esu pirmą kartą. Aš esu maloniai nustebęs. Man patinka ne tik kultūriniai aspektai ir žmonės. Man labiausiai imponuoja tai, kaip žmonės didžiuojuosi savo šalimi. Aš pažįstu vieną žmogų, kuris mokyklos laikais iš Lietuvos persikraustė į JAV. Tačiau jo svajonė visą laiką buvo grįžti į tėvynę. Jo svajonė buvo ne Amerika, o grįžimas į Lietuvą, į namus – ir jis grįžo bei dirba mūsų kompanijoje. Aš labai vertinu lietuvių didžiavimąsi savo šalimi. Tai man suteikia labai daug teigiamų emocijų“, - sako J. Portice'as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (822)