„Už“ projekto grąžinimą tobulinti balsavo 76 parlamento nariai, 2 buvo „prieš“, o 3 susilaikė.

Projektą išnagrinėjęs Seimo Sveikatos reikalų komitetas (SRK) pritarė Seimo narių Dariaus Kaminsko ir Astos Kubilienės pasiūlymui 100 mln. eurų padidinti išlaidas asmens sveikatos priežiūros paslaugoms.

Šie pinigai turėtų būti skirti sveikatos priežiūros specialistų darbo užmokesčiui didinti, o paimti iš lėšų skirtų rezervui sudaryti.

Taip pat pritarta Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos raginimui Sveikatos apsaugos ministerijoje ieškoti sprendimų, kaip rasti papildomų lėšų medicininės reabilitacijos papildomam finansavimui.

SRK nepritarė keliems kitiems Seimo narių siūlymams didinti biudžeto išlaidas: dviem atvejais, nes juose buvo klaidų, kitu – nes pritarta D. Kaminsko ir A. Kubilienės pasiūlymui.

Kitaip nei projektui pritaręs Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, SRK siūlė jį grąžinti tobulinti.

Tuo metu Audito komitetas nepritarė projektui, nes remiantis Valstybės kontrolės išvadomis, pirma, yra rizika, jog 2020 metais bus nesilaikoma perteklinio valdžios sektoriaus taisyklės. Antra, ne pirmus metus nesprendžiamas arba vangiai sprendžiamas sveikatos apsaugos sistemos problemos, susijusios su PSDF biudžeto lėšų panaudojimu. Trečia, rezervo lėšos yra ydingai traktuojamos kaip PSDF biudžeto einamosios išlaidos, o ne atidedamos nenumatytoms aplinkybėms arba ekonomikos nuosmukiui.

Seimo narys Mykolas Majauskas prieš balsavimą sakė, kad šiuo metu yra labai aiškūs pasiūlymai, kaip rezervą būtų galima panaudoti.

„Būtų prasminga diskusija apie tai, koks turi būti rezervas ir kaip jį reikėtų panaudoti. Labai gerai žinome, kad buvo susitarimas su medikais, kad atlyginimai gydytojams didėtų iki 3250 eurų, o slaugytojams iki 2500 eurų. Tam yra 79 mln. eurų, kurie rezerve ir kurie galėtų būti panaudoti“, – sakė jis.

M. Majauskas ragino dėl to apsispręsti Seime, nes Vyriausybė greičiausiai grąžins tokį patį projektą.

„Vėl lygiai tas pačias istorijas ir pasakas girdėsime, kaip fiskalinės drausmės įstatymas bus pažeistas. Tačiau neformaliai, metų viduryje atidarant šitą rezervą ir panaudojant jį medikų atlyginimams didinti“, – sakė jis.

Mykolas Majauskas

Didelis rezervas

Spalį pristatytame projekte numatoma, kad kitąmet jo pajamos didės 241 mln. eurų, t. y. 11,7 proc. Tuo metu išlaidos turėtų augti 11,6 proc. arba 339 mln. eurų.

2020 metais tiek PSDF biudžeto pajamos, tiek išlaidos turėtų sudaryti po 2,301 mlrd. eurų. Detaliau apie pajamų šaltinius ir asignavimus – grafike.

„Augančias PSDF biudžeto lėšas numatyta paskirstyti šioms sritims: 83,3 mln. eurų (6 proc.) didės išlaidos sveikatos priežiūros paslaugoms, 46,6 mln. eurų (13,3 proc.) daugiau bus skiriama vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti, 3 mln. eurų (5,1 proc.) didės lėšos medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui, apie 1,5 tūkst. eurų (12 proc.) didės išlaidos ortopedijos techninėms priemonėms.

Kaip ir kasmet, didesnį dėmesį ketinama skirti prevencinėms programoms ir paskatinti žmones jose dalyvauti, taip pat finansuoti kitas PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos programas, tad 10,7 mln. eurų (9 proc.) didės lėšos sveikatos programoms ir kitoms sveikatos draudimo išlaidoms“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Kaip rašoma Finansų ministerijos leidinyje „2020 metų biudžetas glaustai“, valstybės biudžetas sudaro 45 proc. valdžios sektoriaus, savivaldybių biudžetai – 18 proc., „Sodra“ – 25 proc., Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF) – 11 proc., o kiti valdžios sektoriaus subjektai – 1 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)