Esą vienas didžiausių Europos bankų padėjo „Danske Bank" „išplauti“ daugiau nei 150 milijardų dolerių, prie to esą prisidėjo ir du dideli Amerikos bankai. Pasak H. Wilkinsono, šie bankai galėjo paskutiniai žinoti, kur pinigai pervesti.

„Jau baigiasi 2018 metai, o kalbame apie purvinus pinigus nuo 2007 iki 2015 metų. Nesvarbu, kokie talentingi yra prokurorai, pasaulyje nėra nė menkiausios galimybės, kad nors kiek tų pinigų bus susekti ir nusikaltėliai praras nors vieną centą“, – sako H. Wilkinsonas.

Nors H. Wilkinsonas sako dėl vykdomo tyrimo negalintis atskleisti bankų pavadinimų, „Reuters“ šaltinių teigimu, tai galėtų būti Vokietijos „Deutsche Bank“ bei amerikiečių „JPMorgan Chase & Co“ ir „Bank of America“.

Anksčiau pranešta, kad šiuos bankus jau apklausė ir Amerikos teisėsauga, esą „JPMorgan“, įtaręs „Danske Bank“ plaunant pinigus, 2013 m. sustabdė mokėjimus iš jo Estijos filialo. „Deutsche Bank“ ir „Bank of America“ tai padarė 2015-aisiais.

Kilus skandalui dėl 2007-2015 metais per „Danske Bank“ filialą Estijoje galbūt išplautų 200 milijardų dolerių, tyrimai pradėti Danijoje, Estijoje, Didžiojoje Britanijoje bei Jungtinėse Valstijose. Skandalas privertė atsistatydinti ir banko vadovą Thomą Borgeną.

„Kas buvo anksčiau vykdoma banke ir dabar – didelis skirtumas. Estijos atveju akivaizdžiai nevykdėme savo įsipareigojimų“, – teigia laikinasis „Danske Bank“ vadovas Jesperas Nielsenas.