Laikyti gyvūną viešojoje įstaigoje tapo madinga. Dažnoje Klaipėdos įstaigoje ar bare galima pamatyti didelį akvariumą su egzotiškomis žuvytėmis.

Buitinės technikos parduotuvė „Topo centras“ net augina triušius, o „Čili kaimas“ kavinėse kudakuoja vištos ir plaukioja žuvelės.

„Čili kaimo“ Klaipėdos regione vadovė Jolita Valantinienė tvirtino, kad gyvūnai yra interjero detalės.

Kavinių darbuotojos pasakojo, kad tiek vištos, tiek žuvytės jaučiasi puikiai. Vištos čia net viščiukų priperėjo.

Augintiniais rūpinasi specialiai pasamdyti žmonės ir kavinių darbuotojai.

Vargina ir muzika

Gyvūnų mylėtojai mano, kad daug kas priklauso nuo paties gyvūno būdo. Vieniems viešumas patinka, kitiems gali baigtis liūdnai.

Klaipėdos regiono gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ veterinarijos felčerės Gražinos Belousovienės teigimu, vyraujant nuolatiniam triukšmui, gyvūnai patiria stresą, tampa nervingi, o tai trumpina jų gyvenimą.

Panašios nuomonės laikosi ir Lietuvos gyvūnų globos draugijos Palangos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Antanas Raudys.

„Net ir žmogus, visą dieną klausydamas kavinėje skambančios muzikos, pavargsta“, - aiškino jis.

Svarbu – pasislėpti

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skundų dėl gyvūnų teisių kol kas negavo. Prašymų patikrinti, ar įmonės augintinis jaučiasi gerai - taip pat.

Tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Ilona Urbutienė aiškino, kad gyvūnus viešosiose įstaigose laikyti galima, jeigu jiems sudarytos pakankamai geros sąlygos.

Kad gyvūnas jaustųsi patogiai, jo neturi akinti lempų šviesos atspindžiai, o slėptuvė, kurioje jis galėtų pailsėti nuo lankytojų dėmesio, yra tiesiog būtina.

Akvariumuose negali jaustis vibracijos dėl muzikos ar kitų pašalinių reiškinių.

I.Urbutienė pabrėžė, kad gyvūnus taip pat reikia izoliuoti, kad smalsių vaikų rankos negalėtų jų pasiekti.