Į Delfi redakciją kreipėsi klaipėdietė, kuri prašymą kompensuoti išlaidas šildymui per SADM Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) pateikė gruodžio viduryje. Praėjus mėnesiui, kompensacijos taip ir nesulaukusi moteris nusprendė pasidomėti, koks jos prašymo likimas ir sužinojo, kad Klaipėdos savivaldybė sausio viduryje vis dar nagrinėja rugsėjo mėnesį pateiktus kompensacijų prašymus.

Uostamiesčio savivaldybė Delfi pripažįsta, kad kompensacijų prašymų nagrinėjimas šį šildymo sezoną išties stringa, nors šiam darbui buvo skirtos papildomos darbuotojų pajėgos. Esą taip nutiko dėl smarkiai išaugusio prašymų skaičiaus ir nuolatinių SPIS veiklos sutrikimų.

„Pasikeitus teisės akto nuostatoms, kuriomis sudaryta galimybė kreiptis dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų, dar neprasidėjus šildymo sezonui, vien tik per 2022 m. rugsėjį SPIS sistema yra pateikta apie 17,8 karto daugiau prašymų nei 2021 m. rugsėjį, per 2022 metų spalį gauta apie 4,3 karto daugiau prašymų nei 2021 m. spalį“, – nurodo Klaipėdos savivaldybė.

Vien per praėjusių metų rugsėjį-gruodį prašymus kompensuoti išlaidas būsto šildymui pateikė 10,6 tūkst. klaipėdiečių, kai per tą patį 2021 m. laikotarpį tokių buvo 5,9 tūkst. Iki šiol išnagrinėta apie 71 proc. šių prašymų.

„Palyginti su ankstesniais metais, prašymų kiekis dėl kitų socialinių išmokų taip pat šiek tiek didėjo, kompensacijoms prašymų gaunama ženkliai daugiau, todėl prašymų paėmimo nagrinėti procesas užtrunka ilgiau nei įprastai. 2022 metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais dėl visų socialinių išmokų išnagrinėta 1,2 karto daugiau prašymų nei 2021-aisiais“, – teigiama savivaldybės komentare.

Tiesa, savivaldybė ramina, kad gyventojai, kuriems kompensacijos priklauso, neliks be išmokų, nes jas už visą šildymo sezoną bus galima gauti atgaline tvarka, nepriklausomai nuo to, kada prašymas bus pateiktas: „Pavyzdžiui, jeigu gyventojas kreipsis 2023 m. balandį, kompensacijos galės būti grąžinamos už 2022 m. spalio, lapkričio, gruodžio ir 2023 m. sausio, vasario ir kovo mėnesius.“

Mažesnėms savivaldybėms lengviau

Šildymo išlaidų kompensacijų nagrinėjimas stringa ne tik Klaipėdoje, su šia problema susiduria ir kitos šalies savivaldybės. Pavyzdžiui, sostinėje prašymų nagrinėjimo vis dar laukia gyventojai, juos pateikę praėjusių metų spalį, skelbia LNK žinios.

Nuo šildymo sezono pradžios Vilniaus savivaldybė sulaukė apie 60 tūkst. prašymų kompensuoti išlaidas šildymui, kol kas išnagrinėjo tik pusę.

Vilniaus savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus atstovė Viktorija Filipovaitė sako, kad prašymų skaičius yra labai smarkiai išaugęs, bet dėl stingančių procedūrų iš dalies kalti ir patys gyventojai.

„Dažnai prašymai ateina ne su visais reikalingais dokumentais, užtrunka su gyventojais susisiekti ir surinkti reikiamą informaciją. Net kai prašymas pateikiamas tinkamai, informaciją reikia tikrinti valstybės registruose, tam taip pat reikia laiko“, – teigia V. Filipovaitė.

Kompensacijų nesulaukiantiems gyventojams sostinės savivaldybė pataria kreiptis į Vilniaus šilumos tinklus ir prašyti mokėjimus atidėti, o šie tikina, kad sąskaitas apmokėti vėluojantiems gyventojams delspinigiai skaičiuojami nebus.

Pasak Vilniaus šilumos tinklų klientų komandos vadovo Lauryno Jakubausko, vilniečių ir miesto įmonių skolos už šildymą šiuo metu siekia apie 6 mln. eurų, o tai yra daugiau nei prieš metus. L. Jakubausko manymu, skolų augimą nemaža dalimi lėmė būtent nepaskirtos kompensacijos.

Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėja viešiesiems ryšiams Indrė Vilūnienė Delfi sako, kad stringančio prašymų kompensuoti išlaidas šildymui nagrinėjimų klausimas asociacijos lygiu keliamas nebuvo, kadangi skirtingose savivaldybėse situacija labai nevienoda. Daugiausia problemų didžiuosiuose miestuose, mažesnės savivaldybės su iššūkiais tvarkosi lengviau.

„Kiekviena savivaldybė tas problemas sprendžia savarankiškai, vienoms pavyksta lengviau, kitoms sekasi sunkiau. Yra savivaldybių, kuriose specialistai dirba ir viršvalandžius, ir savaitgaliais, kad kuo daugiau tų prašymų būtų išnagrinėta“, – tikina I. Vilūnienė.

Didesnes apsukas žada vasarį

Prašymų kompensuoti išlaidas šildymui skaičius visoje Lietuvoje šį šildymo sezoną išaugo trečdaliu, ypač tas pastebima didžiuosiuose miestuose – Vilniuje prašymų sulaukta tris kartus daugiau, Kaune ir Klaipėdoje – du kartus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad pagreitinti kompensacijų skyrimo procedūras ketinama vasario mėnesį.

„Tai sistemai, kurią dabar naudojame, yra apie 15 metų. Šiuo metu kaip tik vyksta jos atnaujinimo darbai, kad atsirastų sąryšis su skirtingais duomenų registrais, o duomenų rinkimo rankiniu būdu būtų kaip įmanoma mažiau“, – LNK žinioms sako viceministras Martynas Šiurkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)