Likus kelioms dienoms iki euro įvedimo Lietuvoje, gyventojai skuba atsikratyti namuose laikomais litais. Taip pat tiek pirmadienį, tiek prieš Kalėdas dėl didelio vartotojų antplūdžio lėčiau nei įprastai veikė SEB banko internetinė bankininkystė.

Gyventojų norą litus sunešti į bankus patvirtina ir statistika. Paskutiniais Lietuvos banko duomenimis, grynųjų pinigų Lietuvoje sumažėjo apie 40 proc. nuo 11 mlrd. iki 7 mlrd. Litų.

„Jeigu palyginsime rugsėjo-lapkričio mėnesių duomenis, gyventojai naudodamiesi grynuosius pinigus priimančiais bankomatais kiekvieną mėnesį įnešė beveik trečdaliu daugiau lėšų, nei atitinkamais mėnesiais pernai, tad srautas yra akivaizdžiai išaugęs ir jis toliau auga“, – DELFI komentavo SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas.

Pirmųjų dviejų savaičių rezultatai gruodžio mėnesį parodė, kad gruodis tikrai bus dar aktyvesnis nei lapkritis – palyginus šių metų lapkričio ir gruodžio duomenis, naudodamiesi bankomatais gyventojai jau per pirmas dvi savaites įnešė 65 proc. lapkričio mėnesio sumos ir klientų srautas toliau didėja.

Gyventojai vidutiniškai įneša po 1 tūkst. litų, įmonės – 5,6 tūkst. litų. Visoje Lietuvos gyventojai aktyviai naudojasi grynuosius pinigus priimančiais bankomatais.

Paklaustas, koks klientų elgesys prognozuojamas po euro įvedimo, A. Žilinskas sakė: „Latvijos patirtis rodo, kad šioje šalyje įvedus eurą, gyventojai kur kas daugiau ėmė naudotis elektroniniais kanalais - atsiskaityti mokėjimo kortelėmis, naudotis interneto banku“.

Suaktyvėjusį grynųjų pinigų įnešimą į sąskaitas fiksuoja ir „Swedbank“ bankas. Tai ypač pasakytina apie antrąją metų pusę. Pavyzdžiui, lapkritį grynųjų pinigų per bankomatus buvo įnešta 23 proc. daugiau nei prieš metus 2013 m lapkritį.

Saulius Abraškevičius
„Akivaizdžiai pastebime, kad klientai išgirdo pagrindinį mūsų patarimą – paprasčiausias būdas pasiruošti šalies valiutos keitimui yra įnešti turimus grynuosius pinigus į savo sąskaitas, naudojantis tam skirtais bankomatais iki 2015 m. sausio 1 d.“, – DELFI komentavo „Swedbank“ banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Sąskaitoje esantys litai euro įvedimo metu bus automatiškai oficialiu kursu ir nemokamai konvertuoti į eurus.

„Tiems gyventojams, kurie sausio pradžioje vis dar turės litų, patariame juos išsikeisti į eurus naudojantis litus priimančiais ir eurus išduodančiais bankomatais. Dalis litus priimančių „Swedbank“ bankomatų veiks iki sausio 18 dienos. Tad gyventojai banko savitarnos erdvėse galės įnešti litus, pasinaudodami litus priimančiais bankomatais, ir išsigryninti eurų greta esančiuose eurus išduodančiuose įrenginiuose“, - sakė S. Abraškevičius.

Taip pat nuo sausio 1 d. iki birželio 30 d. įnešti litus į sąskaitą arba išsikeisti juos į eurus bus galima ir „Swedbank“ padaliniuose, kuriuose operacijos grynaisiais pinigais iki šiol paprastai būdavo atliekamos tik savitarnos erdvėje.

Šiuo metu SEB bankas turi 61, o „Swedbank“ - 184 grynuosius priimančius bankomatus.

Bankų atstovai tvirtina, kad po euro įvedimo galios tokia pati tvarka išgryninant pinigus kaip ir dabar - per mėnesį paprastos debetinės mokėjimo kortelės savininkas gali nemokamai išsigryninti 2 tūkst. Lt (579 eurus).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)