Įsikūrusi Anykščių menų inkubatoriuje ir jame ryžtingai kurianti lino ir odos darbus bei papuošalus moteris tvirtai įsitikinusi – savęs nemato jokiame kitame mieste ar šalyje.

Po paskutinės krizės dėl emigracijos kaip reikiant nukraujavusi Lietuva vieną po kito atgal privilioja kažkada gimtinę palikusį lietuvį. Viena iš tokių istorijų – anykštėnės I. Laurinavičiūtės.

Šešerius metus Belgijoje gyvenusi moteris svečioje šalyje tapo mama, o tai padėjo jai rasti naują veiklą, kuria lietuvė šiuo metu gyvena atgimstančiame Lietuvos miestelyje.

Įsikūrusi dirbtuves Anykščių menų inkubatoriuje I. Laurinavičiūtė siuva „Irmalu“ prekės ženklu pažymėtus darbus iš lino bei odos. Kartu menininkė savęs ieško ir kurdama papuošalus.

„Tikiuosi išdirbti keletą produktų, su kuriais galėčiau dirbti, nes kol kas kūryba padrika. Norėčiau rasti kertinį arkliuką ir išskirtinumą“, – apie savo artimiausius siekius kalba pašnekovė.

I. Laurinavičiūtė pasakoja, kad prekiauti savo darbais pradėjo prieš maždaug ketverius metus, tačiau moters verslas užgimė netikėtai.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad tapau mama. Tiesiog vieną dieną nusipirkau daug lino ir pradėjau siūti, to niekur nesimokiusi. Iš pradžių viskas buvo tik bandymai, dovanoms. Paskui kažkas paprašė parduoti keletą darbų ir pagalvojau, kodėl – ne“, – prisimena anykštėnė.

Vis dėlto moteris pripažįsta, kol kas savo kūrybai ji skiria maždaug pusę darbo dienos, likusį laiką tenka dirbti draudimo srityje, nes jos rankomis kurtų darbų pardavimai kol kas pavieniai.

Prieš kurį laiką į gimtuosius Anykščius sugrįžusi iš emigracijos moteris savo kūriniai prekiavo dviejose parduotuvėse Šiauliuose ir vienoje – sostinės Užupio rajone, tačiau šiuo metu visais pardavimais rūpinasi pati: darbais prekiauja internetu ir priima individualius užsakymus.

Pasiteiravus, ar lengva užsiimti verslu gyvenant pakankamai nedideliame miestelyje, I. Laurinavičiūtė teigia: „Tokiu kaip mano, manau, pakankamai lengva. Mano veikla nereikalauja turėti atskiro biuro, galima dirbti iš namų, nors pati lengvatinėmis sąlygomis nuomojuosi patalpas Anykščių menų inkubatoriuje. Tokiam verslui tiesiog reikia ryžto, noro dirbti ir užsispyrimo. Tuo labiau, kad šiuo metu daug kas vyksta internetu ir nesvarbu, kokiame mieste gyveni“.

Moteris nesigaili ir savo apsisprendimu prieš metus sugrįžti į Lietuvą. Pasak jos, ji pastebi vis daugiau jaunimo sugrįžtančio į Anykščius gyventi – tiek iš užsienio, tiek iš kitų Lietuvos didmiesčių.

„Belgijoje buvau ištekėjusi, buvęs vyras ten gyvena iki šiol, o aš ten būdama auginau vaikus, ir gal dėl to, kad niekur nedirbau, gyvenimas ten mane per daug užsmaugė: ten kita kultūra, kitokie žmonės, kitoks bendravimas. Pati esu labai atvira, o ten to trūko. Lyg atrodė, kad žmonės malonūs, bet nebuvo tokio bendravimo, kokio norėjau. O čia mano visa šeima draugai“, – besidžiaugdama savo apsisprendimu kalba lietuvė.

Paklausta, kodėl grįžusi į Lietuvą pasirinko Anykščius, o ne kurį iš jaunimą traukiančių didmiesčių, I. Laurinavičiūtė prisipažįsta, kad būtent gimtajame miete ji jaučiasi galinti daryti viską, ką nori.

„Nematau savęs niekur kitur – tik Anykščiuose. Net sunku paaiškinti – gal savos sienos kažkiek padeda. Tai yra miestas, kuris tave ugdo, čia sava kultūra, modernus mažas miestelis. Kai grįžau po daugelio metų pamačiau, kaip Anykščiai yra pažengę didelį žingsnį į priekį. Aš visada norėjau iš čia pabėgti, nes galvojau, kad čia nuobodu, bet pasirodo, kad taip nėra“, – atvirauja lietuvė.

I. Laurinavičiūtė taip pat džiaugiasi, kad Anykščiuose savo verslui kurti pasirinko miesto menų inkubatorių: menininkus vienijanti erdvė ir dirbtuvės leidžia pasidalinti idėjomis, su verslais judėti į priekį kartu.

Kaip teigė Anykščių menų inkubatoriaus direktorė Daiva Perevičienė, šiuo metu inkubatoriuje dirba 14 kūrėjų (dizaineriai, odos, keramikos, stiklo, mezgimo, tekstilės meistrai, gaminama natūrali kosmetika, sukurtas „Cosmo paukščių takas“, dirba fotografas, kuriami autoriniai žaislai).

„Dar laukiame skulptoriaus ir menininko, dirbančio su medžiu, nes turime laisvas dirbtuves. Taip pat dar yra dvi didžiulės erdvės teatrui ir koncertinei veiklai, tai laukiame ir scenos darbų atstovų“, – teigė meno inkubatoriaus vadovė.

Anykščių menų inkubatorius pradėjo savo veiklą 2014 m. balandį. Įkurtas Anykščių rajono savivaldybės, pasitelkus Europos Sąjungos paramą. Inkubatoriaus pagrindinis tikslas – patalpų ir įrangos nuoma kūrybingiems verslams ir pagalba jiems plėstis.

Norite pasidalyti savo emigracijos patirtimi? Galbūt taip pat grįžote į Lietuvą? O gal atvirkščiai – svetur planuojate likti visam laikui? Kviečiame papasakoti! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (374)