Sekmadienį dalyvaudamas BBC laidoje „Andrew Marr Show“ iždo sekretorius pranešė, kad gyvenantiems už Didžiojo Londono ribų visos pašalpos bus apribotos iki £20 000 per metus. O anksčiau valdžios skelbtas £23 000 maksimumas bus taikomas tik gyvenantiems sostinėje, kur pragyvenimas yra brangesnis.

Šias ir kitas nuostatas britų valdžia oficialiai praneš trečiadienį, kai bus pristatyta naujosios vyriausybės biudžeto planas. Iš viso socialinių išmokų biudžetą valdžia nori sumažinti £12 mlrd.

„Nesąžininga, kad nedirbantys žmonės gali gauti daugiau pajamų nei dirbantys. Todėl, kaip ir sakėme savo rinkimų kampanijos metu, ketiname pašalpų maksimumą Londone sumažinti iki £23 000, o likusioje šalies dalyje jis bus mažesnis“, – sakė JK iždo sekretorius.

G. Osborne'as taip pat nepasiduoda kai kurių Konservatorių partijos narių spaudimui mažinti mokesčius turtingiesiems, kuriems šiuo metu yra taikomas 45 proc. pajamų mokesčio tarifas. Jo teigimu, valdžios prioritetas yra mažinti mokesčius gaunantiems vidutines ir mažas pajamas.

Vis dėlto kritikai sako, kad valdžios planai taikyti mažesnį pašalpų maksimumą gyvenantiems už Londono ribų bus nesąžininga gyvenančiųjų prie pat Londono atžvilgiu, nes pašalpų jie gaus mažiau, o jų pragyvenimo lygis mažai kuo skiriasi nuo londoniečių.

Konservatorių valdžia taip pat ketina peržiūrėti leiboristų įvestą mokesčių lengvatų sistemą siekiant padėti mažas pajamas gaunančioms šeimos.

„Tai tapo labai labai brangia sistema. Kai jį buvo įvesta, Gordonas Brownas mums sakė, kad ji kainuos kelis milijardus. Dabar ji atsieina £30 mlrd. Tai milžiniška suma, kuris tris kartus viršija Vidaus reikalų ministerijos biudžetą. Todėl turime išlaidas karpyti“, – sakė jis.