„Ypač kai kalbama apie tai, kad atlyginimai ir ekonomika auga, mažėja nedarbas, infliacijos lygis. Tuo metu net esant tokiems geriems ekonominiams rodikliams, mes ir EK fiksuojame, kad didelio skurdo problema, apie 30 proc. pajamų nelygybė, pensijų nepakankamumas - išlieka kaip viena iš didesnių Lietuvos problemų“, - interviu LRT radijui sakė prezidentė.

Ji pridūrė, kad šalyje probleminės išlieka švietimo sistemos kokybė ir efektyvumas, nepakankamos, žemiau ES vidurkio atsidūrusios investicijos į inovacijas ir didelis atotrūkis tarp regionų.

„Tai, kad ekonomikos augimas nemažina skirtumų, o tik horizontaliai vienodai didina atlyginimus, bet nemažina skurdo, pajamų nelygybės ir atotrūkio tarp regionų - čia yra problema“, - komentavo D. Grybauskaitė.

Prezidentė įsitikinusi, kad būtina šiek tiek koreguoti ekonominę politiką ir galvoti, kaip spręsti šias ne vieną kartą minimas problemas.

ELTA primena, kad vasario 27 dieną EK paskelbus Lietuvos ekonomikos apžvalgą, Lietuvos pajamų nelygybė ir socialinė atskirtis pažymėtos kaip kritinės.

„Lietuva išlieka paradokso valstybe. Iš vienos pusės - gera ekonominė sveikata, stiprus ekonomikos augimas, mažėjantis nedarbas ir sparčiai augantys atlyginimai ir labai geri viešieji finansai. Tačiau tuo pačiu metu - didėjantys regioniniai skirtumai ir kritinė padėtis dėl pajamų nelygybės, skurdo ir socialinės atskirties rizikos“, - žurnalistams sakė EK atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

EK ataskaitoje kalbama ir apie sritis, į kurias reikėtų nukreipti investicijas. Tai - inovacijų, transporto, žaliosios ekonomikos sritys.

Kaip pažymima ataskaitoje, 2018 metais šalies ekonomikos augimas išliko stiprus ir siekė 3,6 proc. Manoma, kad 2019 ir 2020 metais ekonomika augs lėčiau - atitinkamai 2,7 ir 2,4 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)