Lietuvos kirpėjų ir grožio asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė sako, kad šešėlinė veikla yra problema, kuri buvo aktuali ne tik po karantino.

„Manau, kad šis dalykas tęsiasi ne vien po karantino. Manau, kad ši namų veikla, kuria užsiima mūsų kolegos, yra ne naujiena, sakyčiau, kad turėtų Valstybinė mokesčių inspekcija susizgribti ir paieškoti priežasčių, kodėl tai daroma. Karantinas, manau, paskatino kolegas nebegrįžti į darbus, nes mes vis dar laukiame, kada nuims apribojimus – dešimt kvadratinių metrų žmogui, nes kolegos, kurie dirba, pasakė, jog yra labai sudėtinga situacija, kadangi negali visų klientų priimti vien dėl tų apribojimų. Kažkokie namų darbai tkrai vyksta, nes karantino metu buvo gauta daug signalų ir tie signalai buvo perduoti tiems, kurie turėjo patikrinti“, – tikina pašnekovė.

Grožio srityje šešėlis labiausiai paplitęs

Laidoje Lietuvos rinkos instituto vyriausioji ekspertė Ieva Valeškaitė pabrėžia, kad įvertinti šešėlinės ekonomikos mastus yra labai sudėtinga.

„Iš tiesų, įvertinti neapskaitomos ekonomikos dydį, labai sudėtinga, nes būtent todėl ji ir vadinasi neapskaitoma ekonomika. Kalbant apie grožio specialistų šešėlinę veiklą ir paplitimą, taip pat sveikatos specialistų srityje prieš kelerius metus atlikome apklausą, kurioje klausėme šalies gyventojų, kiek jų naudojosi kažkokiomis paslaugomis, suprasdami, kad perka šešėlinę paslaugą, tai išties grožio, sveikatos priežiūros sritis buvo viena labiausiai paplitusių. Galbūt ir nieko keisto, nes tos paslaugos žmonėms yra labai svarbios. Įvertinti, kokia tiksliai dalis pasitrauks į šešėlį, išties yra labai sudėtinga“, – sako I.Valeškaitė.

Ieva Valeškaitė

Paklausus, ar grožio specialistai sulaukė antplūžio, J.Mačiulienė tikina, kad kol kas patys žmonės jaučiasi dar labai nesaugūs, todėl kai kurias paslaugas tikrai pasidaro patys namuose.

„Antplūdžio galbūt sulaukti neturėjome, nes žmonės vis dar yra labai atsargūs, o taip pat daug kas susitvarkė patys, daug kas pasinaudojo nelegalia veikla, bet vėlgi žmonės turbūt labai baiminasi, o kai didžiausiuose šalies dienraščiuose paskaitai, kad raginama neiti į kirpyklas, grožio salonus, nes galite užsikrėsti koornavirusu, tai vis vien ta antireklama veikia mūsų klientų pasąmonę, todėl klientai yra labai atsargūs“, – tikina pašnekovė.

Sako, kad kainos nekils

Tiesa, abi pašnekovės sako, kad ilguoju laikotarpiu kainų didėjimo neverta laukti.

„Reikia suprasti vieną dalyką ir aš labai nenorėčiau smerkti tų asmenų, kurie šiandien pasitraukia į šešėlį, nes situacija yra nepaprastai sudėtinga. Visų pirma, šis sektorius liko kelis mėnesius praktiškai be jokių pajamų, valstybės pagalbos ženklios ten taip pat negalima tikėtis, nes kai kurie dirbantys savarankiškai net negali pretenduoti į išmoką, paramą. Taigi šiame sektoriuje situacija su pajamomis yra labai sudėtinga. Kita vertus, juos spaudžia ir griežtai nubrėžti reikalavimai, tai reiškia, kad privalo lankytis ribotas skaičius žmonių ir panašiai.

Taigi tas sektorius, kuris yra likęs be pajamų, automatiškai spraudžiamas į kampą ir nelabai turi, kur dėtis, todėl traukiasi į šešėlį. Nežinia, kaip tai paveiks kainas, jos vis tik dabar veikiamos didesnės paklausos, klientai, kurie šiek tiek buvo užstrigę karantino metu, bando prasisprausti ir rasti vietą. Tačiau, kita vertus, kainas veikia ir tai, kad kuo toliau, tuo labiau susiduriame su ekonomine krize ir nuosmukiu. Žinoma, ilgalaikiu laikotarpiu tikėtis kainų augimo neverta. Aš manau, kad tie žmonės, kurie apsisprendžia kirptis šešėlyje, tai daro ne dėl kainos, o turbūt dėl to, kad kai kur dėl griežtų reguliavimų tiesiog nebuvo galima apsikirpti“, – tikina I.Valeškaitė.

J.Mačiulienė sako, kad kainos tikrai nekilo ir nekils – tokį pažadą ji gavo iš daugelio grožio specialistų, kirpėjų, savininkų ir direktorių.

„Noriu pasakyti ir patvirtini, jog karantino metu kainos nėra pakilusios – tai tikrai galiu garantuoti. Beje, turiu pasakyti įdomų faktą – bendravau su žurnaliste, kurią pajungus prie diskusijos apie pakilusias kainas, jau per šeštadienį yra gauta 140 užsakymų iš įvairių miestelių, rajonų kirpyklų, grožio salonų.

Jolanta Mačiulienė

Patys darbininkai, kirpyklų savininkai yra parašę , kad ne daugiau pakilę nei euras arba du, tai tik šiek tiek, kiek yra pakilusi pridėti vertė dėl dezinfekantų, o visi, kurie man rašė, rašė neanonimiškai – jie parašė, kas tokie yra, iš kokio miesto, grožio salono. Visi patvirtino, kad kainų nekėlė. Taigi galiu pasakyti, kad mes suprantame visą situaciją ir kainų niekas nekėlė ir nekels, suprantame, kad visiems yra sudėtinga. Jeigu klientas palieka arbatpinigų, nemanau, kad reikia išpūsti burbulą ir pasakyti, kad kirpėjai pakėlė kainas“, – sako pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)