Viena 40 hektarų sklypo pusių ribojasi su Neries upe. Maždaug 1 val. trukusios ekskursijos metu įmonės svečiai galėjo įsitikinti, kad „Grigeo“ prie Vilniaus elgiasi kitaip nei „Grigeo Klaipėda“.

Kaip žinia, praėjusią savaitę paskelbti įtarimai, kad „Grigeo Klaipėda“ tyčia į Kuršių marias leido nevalytas nuotekas, o žala gamtai vertinama milijonais eurų.

Po teritoriją pasivaikščiojęs Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas žurnalistams sakė, kad šiuo metu pažeidimų nenustatė.

„Mūsų žiniomis, per pastaruosius metus darytus patikrinimus kažkokių pažeidimų čia rasta nebuvo“, – sakė jis.

Tuo metu savivaldybės įmonės „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas kol kas vienareikšmio atsakymo pateikti negalėjo.

„Čia buvo lengvoji dalis, kai apžiūrėjome vizualiai. Pagrindinis darbas bus peržiūrėti jų technologinį procesą, įsitikinti, kiek jie vandens ima iš Vokės upės. Tada tai sulyginti su tuo, kiek nuotekų atiduoda „Vilniaus vandenims“, – sakė jis.

Pasak Vilniaus aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėjo Žilvino Lefiko, patikrinimo metu buvo rasta daugiau išleistuvų, nei jų yra plane. Bus tikrinama, ar jiems reikėjo leidimų, rašo ELTA.

„Įmonė jau pateikė nuotekų schemas, apžiūrėjome vizualiai, reikės sėsti prie brėžinių ir žiūrėti, kaip viskas atitinka. Ne visi (išleistuvai – ELTA) pažymėti plane. (...) Šiandien apžiūrėjome tikrai daugiau. Neskaičiavau, bet kažkur 11–12 (išleistuvų. – ELTA), o plane, ką turime, (pažymėta – ELTA) – penki (išleistuvai – ELTA), dar, kai apžiūrinėjome, buvo du, kurie neveikė“, – sakė Ž. Lefikas.

Techniškai neįmanoma

Pasivaikščiojimo metu „Grigeo“ technikos direktorius Audrius Maminskas paaiškino, kad praėjusią savaitę DELFI aptikti vamzdžiai skirti Vokės vandeniui išleisti.

„Iš Vokės paimamas vanduo ir nepanaudotas teka į Nerį. Siurblys iš kanalo paima tiek, kiek reikia vartotojams, kiek nepaima – čia yra atidarytos sklendės, kad būtų natūrali cirkuliacija perpylimui iš Vokės į Nerį, kad neužakėtų kanalas.

Techniškai neįmanoma, kad veiktų kaip Klaipėdoje. Tai yra upės vanduo. Klaipėdoje kalbama apie nuotekas. Nuotekoms iš teritorijos yra siurblinė – iš visų vartotojų surenkama viskas, tada vanduo tiekiamas „Vilniaus vandenims“, – sakė jis.

T. Jozonis pabrėžė, kad nėra jokios galimybės, jog nuotekos patektų į Nerį.

„Yra atskiri vamzdžiai“, – sakė „Grigeo“ generalinis direktorius.

Neturi ko slėpti

Po ekskursijos išplatintame pranešime žiniasklaidai T. Jozonis teigė, kad įmonė neturi ko slėpti.

„Kartu apžiūrėjome visus įrengimus, dar kartą patikinome, kad jokių slaptų vamzdžių gamyklos teritorijoje nėra. Esame pasiryžę ir toliau bendradarbiauti su visomis institucijomis, kad įrodytume, jog Grigiškėse įsikūrusioje gamykloje vykdoma veikla atitinka aplinkosauginius standartus. Slėpti neturime ko, tad darkart raginu suinteresuotas institucijas apsilankyti ir tuo įsitikinti“, – cituojamas jis.

T. Jozonio teigimu, „Grigeo“ popieriaus gamyba Grigiškėse vyksta užtikrinant visus gamtosauginius reikalavimus.

Taip pat, kaip rašo ELTA, T. Jozonis pripažįsta, kad įmonė pajuto smukusius užsakymus, tačiau pamainų darbuotojams nemažina.

„Reikia pripažinti, kad atsiliepė (produkcijai – ELTA), tačiau reikšmingo pokyčio, kad atleistume darbuotojus ar dar kažką, tikrai nėra. Turime tiesiog sumažėjusius užsakymus. Šiandien yra per anksti įvertinti, kaip atrodys mūsų visi rezultatai. Reikia pažiūrėti bent mėnesį, nes kai kurie užsakymai yra iš anksčiau. Net pamainų nemažiname, tai pakankamai normalūs užsakymai, bet taip, tai (gamybos apimtys. – ELTA) yra sumažėjusios, galėtume gaminti žymiai daugiau“, – žurnalistams pirmadienį teigė „Grigeo“ generalinis direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)